Čaj je po vode druhý najrozšírenejší nápoj na svete. V starovekej Číne pri ňom rozjímali básnici a filozofi, bostonské pitie čaju v roku 1773 bolo zase predohrou boja o nezávislosť USA, dnes ho vedci podrobujú výskumom pre prevažne pozitívny účinok na zdravie človeka.
Lenže nie je čaj ako čaj a práve o tom sme sa rozprávali s Milicou Jahelkovou. Študovala chémiu a biochémiu, diplomovú prácu mala práve o čaji a tomuto nápoju sa venuje aj vo svojej dizartačnej práci. Popritom vedie bratislavský Čajový dom.
Kúpil som si vrecúškový čaj. Mám dobrý čaj?
"Obávam sa, že v takom prípade máte čaj nízkej kvality. Samozrejme, nepila som všetky takéto čaje sveta, ale to, čo sa bežne predáva, je čaj, ktorý pochádza z nekvalitných, často aj starých čajových lístkov. Navyše sa do nich vo veľkej miere pridávajú umelé arómy."
V čom teda spočíva rozdiel medzi ním a sypaným čajom?
"To je, ako keby ste sa pýtali na rozdiel medzi dobrým vínom a nejakým škatuľovým. Výnimočne dobrých čajov sa nevyprodukuje veľa, a preto nie je jednoduché sa k nim dostať.
Napríklad v Číne sa spracováva slávny Ta chung pao, ktorého 20 gramov sa vydražilo za približne 20-tisíc eur. Pochádza z prastarého čajovníka v horách Wu-i v provincii Fu-ťien, nepestuje sa, ale v podstate sa necháva rásť na tamojších skalách. Tie vo dne v noci stráži polícia."
Legenda o čaji
Dnes už nie je možné presne určiť, kedy ľudstvo objavilo čaj. Jedna z legiend hovorí o bájnom čínskom vladárovi Šen-nungovi (Božský oráč), ktorý si všimol, že ak vodu pred pitím prevarí, vyhne sa mnohým chorobám. Raz, okolo roku 2700 pred Kristom, mu do takto upravenej vody padli lístky čajovníka. Nápoj ho ohúril svojou chuťou i následnými účinkami. Tie mohol na sebe sledovať aj preto, lebo bol podľa legendy priesvitný.
Faktom však je, že prvá písomná zmienka o čaji pochádza z tretieho storočia pred naším letopočtom. V liste adresovanom svojmu synovcovi žiada generál dynastie Čchin Liou Kchun, aby mu urýchlene poslali pravý čaj. Vraj sa totiž cíti starý a sklesnutý. Čajové lístky sa totiž najprv používali ako liek, ktorý mal potlačiť bolesti hlavy, reumatizmus a posilniť organizmus.
To je asi skôr rarita. Čo je to vlastne teda čaj?
"U nás vo všeobecnosti čajom nazývame všetky teplé výluhy. Čiže nápoje, ktorými si napríklad pomáhame pri chorobách. Osobne mám tiež veľmi rada bylinkové, ale to, čo možno definovať ako pravý čaj, je nápoj z čajovníka s latinským názvom Camelli sinensis. Pochádza z Číny, ktorá je aj v súčasnosti najväčším producentom. Neskôr sa rozšíril do Indie, Japonska a ďalších ázijských krajín. No a z tejto vždy zelenej rastliny pochádzajú všetky zelené čaje, čierne, oolongy, biele a tak ďalej."
Čím sa odlišujú? Veď ide o čaj z jednej rastliny.
"Rozdiel spočíva v spracovaní čajových lístkov. Ide o proces, pre ktorý zvykneme používať pojem fermentácia, ale to nie je celkom správne. V skutočnosti je to oxidácia, ktorá určí druh čaju. Čiže lístky zeleného čaju sú neoxidované, resp. ten proces sa zastaví, zatiaľ čo čierny čaj je plne oxidovaná forma. Potom sú také medzistupne, tie nazývame oolongy. Biely čaj sa zase nijako technologicky nespracováva, ten sa proste po zbere len usuší."
To je len základné delenie?
"Áno. Na chuť aj charakter výsledného nápoja vplývajú ďalšie faktory, napríklad aj krajina, kde sa čaj zberá, v akom období či z akého je kultivaru."
Kultivar?
"Prirovnala by som to k vínu. Podobne ako existuje jeden vinič s mnohými odrodami ako frankovka či rizling, podobne je to aj s čajovníkom. Každá odroda má svoje špecifiká, ktoré ju predurčujú na pestovanie v určitej oblasti. To tiež ovplyvňuje vôňu či chuť čaju."
A existuje nejaký Champagne?