SDKÚ: Vyhlásenie k základným aspektom EÚ

BRATISLAVA 12. júla (SITA) - Vyhlásenie Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) k základným aspektom Európskej únie (EÚ), ktoré dnes prijala Programová konferencia SDKÚ v Prešove.

SDKÚ bola najsilnejším garantom integrácie Slovenskej republiky do Európskej únie a NATO. Výsledky parlamentných volieb zo septembra 2002 umožnili SDKÚ dokončiť to, čo bolo začaté v roku 1998.

SDKÚ zostáva lídrom a garantom integračných procesov Slovenska.

Sila rozšírenej EÚ musí byť postavená na jej rôznorodosti, pluralite názorov a tradícii členských krajín.

Európska integrácia sa má prehlbovať v oblastiach, ktoré si to objektívne vyžadujú a prinesú reálne výsledky pre občanov Slovenska a únie.

Úspešnosť tohto historického procesu bude spočívať v dodržiavaní princípov solidarity a subsidiarity, súdržnosti a vlastenectva. Len tak dôjde k napĺňaniu základných cieľov únie - zabezpečeniu mieru, stability, prosperity a rozvoja kontinentu.

Ústavná zmluva

SDKÚ podporuje vytvorenie a schválenie ústavnej zmluvy, v ktorej členské štáty EÚ zostávajú primárnym článkom EÚ. Podporujeme zlúčenie existujúcich zmlúv primárneho práva únie do jednej ústavnej zmluvy a priznanie právnej subjektivity EÚ.

V súvislosti so schvaľovaním ústavnej zmluvy SDKÚ verí, že Slovensko, ako aj budúce členské krajiny sa plnohodnotne zúčastnia na medzivládnej konferencii a bez ich súhlasu nedôjde k žiadnym rozhodnutiam.

SDKÚ podporuje všetky iniciatívy vedúce k prehlbovaniu diskusie o budúcom usporiadaní EÚ a približovaní EÚ k občanom.

Charta základných práv EÚ

Ochrana základných práv a slobôd jednotlivca je jednou zo základných charakteristík európskej civilizácie. Z tohto dôvodu podporujeme priznanie právnej záväznosti a ústavného statusu charte základných práv EÚ. Ako najvhodnejší spôsob vidíme jej začlenenie priamo do textu ústavnej zmluvy. V súčasnej dobe považuje SDKÚ zmluvy o založení ES za dostatočný právny základ na uplatňovanie ochrany základných práv a slobôd jednotlivca. Budeme podporovať čo najefektívnejšie uplatňovanie týchto práv.

Inštitucionálny rámec

V záujme zabezpečenia fungovania EÚ po jej rozšírení je naším strategickým záujmom udržať rovnováhu medzi troma základnými inštitúciami EÚ, t.j. Európskym parlamentom (EP), Európskou radou (ER) a Európskou komisiou (EK). Vytváranie nových inštitucionálnych pozícií by narušilo túto krehkú rovnováhu. Kritériá veľkosti a sily krajiny sú už v európskych inštitúciách ako EP a ER zohľadnené.

Základný princíp 1 krajina - 1 komisár so zachovaním rovnocennosti medzi jednotlivými komisármi považujeme za dôležitý prvok rovnosti členských krajín. Tento princíp považujeme za správny a budeme ho podporovať aj v budúcnosti.

Voľba predsedu komisie v EP kvalifikovanou väčšinou by posilnila postavenie oboch inštitúcií. Spolurozhodovanie EP v oblasti legislatívy by sa malo stať všeobecným pravidlom európskej normotvorby a zároveň by zvýšilo váhu EP.

Metódu konventu považujeme za osvedčenú a užitočnú, najmä v súvislosti s prípadnými novelami ústavnej zmluvy a ďalším rozširovaním únie.

SDKÚ bude podporovať systém "včasného varovania", ktorý umožní národným parlamentom (NP) preskúmať legislatívne návrhy EK a zabezpečí, že v prípade výhrady by mohol NP členskej krajiny požiadať o preskúmanie legislatívneho návrhu. Nepodporujeme vytvorenie žiadnej ďalšej špeciálnej inštitúcie, ktorá by združovala predstaviteľov NP.

Ekonomické podmienky

SDKÚ podporuje súčasné rozdelenie kompetencií v menovej a hospodárskej oblasti medzi inštitúcie EÚ a členské krajiny. Sme presvedčení, že zachovanie výlučných kompetencií v daňovej a sociálnej oblasti na úrovni členských krajín najlepšie podporí dlhodobý hospodársky rast a kohéziu celej EÚ. SDKÚ nie je naklonená prípadnému rozširovaniu hospodárskych a sociálnych cieľov, ktoré boli určené pri vzniku únie, v ústavnej zmluve.

SDKÚ je presvedčená, že efektívne fungovanie spoločného trhu EÚ nie je podmienené harmonizáciou daní a je plne zlučiteľné s existenciou rôznych daňových systémov a systémov sociálneho zabezpečenia v rámci EÚ. Daňová konkurencia medzi jednotlivými členskými krajinami navyše zabraňuje rastu daňového zaťaženia a prispieva k celkovému zlepšovaniu podnikateľského prostredia. Tým sa vytvárajú najvhodnejšie predpoklady pre konvergenciu nových členských krajín, ako aj ďalší rozvoj súčasných členov.

SDKÚ bude podporovať všetky aktivity, ktoré povedú k splneniu podmienok Maastrichtských kritérií, ktoré sú nevyhnutné na vstup do EMÚ, ale so zreteľom na udržanie stáleho ekonomického rastu. Na druhej strane očakávame, že Slovensko a ostatné pristupujúce krajiny nebudú vstupovať do EMÚ za prísnejších podmienok ako jej súčasní členovia.

Spoločná zahraničná a bezpečnostná politika

Základom skutočnej SZBP musí byť existencia politickej vôle všetkých členských krajín - vôle koordinovať pozície a nájsť spoločné stanovisko. SDKÚ chápe budovanie SZBP ako legitímnu, nevyhnutnú a potrebnú súčasť prehlbovania integračného procesu. SDKÚ podporuje myšlienku zahranično-politického reprezentanta, ktorý vznikne zlúčením funkcií vysokého predstaviteľa pre SZBP a komisára pre zahraničné vzťahy.

Pozícia tzv. ministra zahraničných vecí EÚ však nevyrieši problémy spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. V prvom rade bude nevyhnutné definovať spoločný koncept tejto politiky, zaisťujúci únii dôveryhodnosť. Pripravovaná bezpečnostná stratégia EÚ by mala stanoviť základné zásady a ciele zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky únie.

SDKÚ zastáva stanovisko, že úloha EÚ ako bezpečnostného aktéra bude efektívna a zmysluplná len za predpokladu racionálnej deľby úloh so Severoatlantickou alianciou. V tejto súvislosti únie potrebuje vyrovnať priepastný rozdiel vo vojenských kapacitách v porovnaní s USA.

Úzka spolupráca NATO a EÚ je predpokladom, že únia bude rešpektovaným partnerom a hráčom na medzinárodnej scéne. Transatlantický a európsky bezpečnostný systém vnímame ako systémy komplementárne, nie konkurenčné. Považujeme za nevyhnutnosť udržať charakter NATO ako akcieschopnej obrannej aliancie. Želáme si, aby EÚ bola spoločenstvom pokračujúcim v spojeneckej súčinnosti s USA.

SDKÚ nebude podporovať vytvorenie zahraničnej služby EÚ popri službách členských krajín.

SDKÚ podporuje väčšiu akcieschopnosť EÚ v otázkach obrany a bezpečnosti, ktorá však bude v súlade s národno-štátnym záujmom Slovenska.

Záver

Členstvo v EÚ je príležitosť pre Slovensko, pre všetkých občanov našej vlasti, je to príležitosť byť súčasťou veľkej zjednotenej prosperujúcej a mierovej Európy, je to príležitosť využívať možnosti, vyplývajúce z členstva, je to príležitosť ovplyvňovať jej budúcnosť. SDKÚ bude venovať stálu pozornosť otázkam prípravy na čerpanie fondov EÚ. Uvedomujúc si zodpovednosť voči občanom Slovenska SDKÚ bude klásť veľký dôraz na výber vlastných kandidátov na prácu v európskych inštitúciách.

1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 007
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 631
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 679
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 292
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 745
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 653
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 404
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 913
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 897
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 829

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Domov

Žiláková na fondy vplyv nemá, na ľudí okolo áno

Sekcia, ktorú vedie Denisa Žiláková, nemá priamy dosah na rozdeľovanie eurofondov. Môže však vplývať na ľudí, ktorí sa v prostredí pohybujú.

Domov

Vojenskí tajní napichnú, koho chcú, takmer vždy. Kontrola odpočúvania sa zasekla

Kontrolu odpočúvania si opozícia nevie predstaviť bez bývalého ministra SaS Galka, ktorý skončil práve pre škandál s odposluchmi. Spor o jeho nomináciu trvá už rok.

Vydavateľstvo Tatran je podľa Maďariča živým kultúrnym dedičstvom

Vydavateľstvo Tatran oslávilo 70. výročie svojho založenia.

Domov

Lekári sa znova nedohodli so štátnou poisťovňou ani s Dôverou

Ambulantní lekári sa na podmienkach ďalšej spolupráce s poisťovňami nedohodli.