SDKÚ: Vyhlásenie k základným aspektom EÚ

BRATISLAVA 12. júla (SITA) - Vyhlásenie Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) k základným aspektom Európskej únie (EÚ), ktoré dnes prijala Programová konferencia SDKÚ v Prešove.

SDKÚ bola najsilnejším garantom integrácie Slovenskej republiky do Európskej únie a NATO. Výsledky parlamentných volieb zo septembra 2002 umožnili SDKÚ dokončiť to, čo bolo začaté v roku 1998.

SDKÚ zostáva lídrom a garantom integračných procesov Slovenska.

Sila rozšírenej EÚ musí byť postavená na jej rôznorodosti, pluralite názorov a tradícii členských krajín.

Európska integrácia sa má prehlbovať v oblastiach, ktoré si to objektívne vyžadujú a prinesú reálne výsledky pre občanov Slovenska a únie.

Úspešnosť tohto historického procesu bude spočívať v dodržiavaní princípov solidarity a subsidiarity, súdržnosti a vlastenectva. Len tak dôjde k napĺňaniu základných cieľov únie - zabezpečeniu mieru, stability, prosperity a rozvoja kontinentu.

Ústavná zmluva

SDKÚ podporuje vytvorenie a schválenie ústavnej zmluvy, v ktorej členské štáty EÚ zostávajú primárnym článkom EÚ. Podporujeme zlúčenie existujúcich zmlúv primárneho práva únie do jednej ústavnej zmluvy a priznanie právnej subjektivity EÚ.

V súvislosti so schvaľovaním ústavnej zmluvy SDKÚ verí, že Slovensko, ako aj budúce členské krajiny sa plnohodnotne zúčastnia na medzivládnej konferencii a bez ich súhlasu nedôjde k žiadnym rozhodnutiam.

SDKÚ podporuje všetky iniciatívy vedúce k prehlbovaniu diskusie o budúcom usporiadaní EÚ a približovaní EÚ k občanom.

Charta základných práv EÚ

Ochrana základných práv a slobôd jednotlivca je jednou zo základných charakteristík európskej civilizácie. Z tohto dôvodu podporujeme priznanie právnej záväznosti a ústavného statusu charte základných práv EÚ. Ako najvhodnejší spôsob vidíme jej začlenenie priamo do textu ústavnej zmluvy. V súčasnej dobe považuje SDKÚ zmluvy o založení ES za dostatočný právny základ na uplatňovanie ochrany základných práv a slobôd jednotlivca. Budeme podporovať čo najefektívnejšie uplatňovanie týchto práv.

Inštitucionálny rámec

V záujme zabezpečenia fungovania EÚ po jej rozšírení je naším strategickým záujmom udržať rovnováhu medzi troma základnými inštitúciami EÚ, t.j. Európskym parlamentom (EP), Európskou radou (ER) a Európskou komisiou (EK). Vytváranie nových inštitucionálnych pozícií by narušilo túto krehkú rovnováhu. Kritériá veľkosti a sily krajiny sú už v európskych inštitúciách ako EP a ER zohľadnené.

Základný princíp 1 krajina - 1 komisár so zachovaním rovnocennosti medzi jednotlivými komisármi považujeme za dôležitý prvok rovnosti členských krajín. Tento princíp považujeme za správny a budeme ho podporovať aj v budúcnosti.

Voľba predsedu komisie v EP kvalifikovanou väčšinou by posilnila postavenie oboch inštitúcií. Spolurozhodovanie EP v oblasti legislatívy by sa malo stať všeobecným pravidlom európskej normotvorby a zároveň by zvýšilo váhu EP.

Metódu konventu považujeme za osvedčenú a užitočnú, najmä v súvislosti s prípadnými novelami ústavnej zmluvy a ďalším rozširovaním únie.

SDKÚ bude podporovať systém "včasného varovania", ktorý umožní národným parlamentom (NP) preskúmať legislatívne návrhy EK a zabezpečí, že v prípade výhrady by mohol NP členskej krajiny požiadať o preskúmanie legislatívneho návrhu. Nepodporujeme vytvorenie žiadnej ďalšej špeciálnej inštitúcie, ktorá by združovala predstaviteľov NP.

Ekonomické podmienky

SDKÚ podporuje súčasné rozdelenie kompetencií v menovej a hospodárskej oblasti medzi inštitúcie EÚ a členské krajiny. Sme presvedčení, že zachovanie výlučných kompetencií v daňovej a sociálnej oblasti na úrovni členských krajín najlepšie podporí dlhodobý hospodársky rast a kohéziu celej EÚ. SDKÚ nie je naklonená prípadnému rozširovaniu hospodárskych a sociálnych cieľov, ktoré boli určené pri vzniku únie, v ústavnej zmluve.

SDKÚ je presvedčená, že efektívne fungovanie spoločného trhu EÚ nie je podmienené harmonizáciou daní a je plne zlučiteľné s existenciou rôznych daňových systémov a systémov sociálneho zabezpečenia v rámci EÚ. Daňová konkurencia medzi jednotlivými členskými krajinami navyše zabraňuje rastu daňového zaťaženia a prispieva k celkovému zlepšovaniu podnikateľského prostredia. Tým sa vytvárajú najvhodnejšie predpoklady pre konvergenciu nových členských krajín, ako aj ďalší rozvoj súčasných členov.

SDKÚ bude podporovať všetky aktivity, ktoré povedú k splneniu podmienok Maastrichtských kritérií, ktoré sú nevyhnutné na vstup do EMÚ, ale so zreteľom na udržanie stáleho ekonomického rastu. Na druhej strane očakávame, že Slovensko a ostatné pristupujúce krajiny nebudú vstupovať do EMÚ za prísnejších podmienok ako jej súčasní členovia.

Spoločná zahraničná a bezpečnostná politika

Základom skutočnej SZBP musí byť existencia politickej vôle všetkých členských krajín - vôle koordinovať pozície a nájsť spoločné stanovisko. SDKÚ chápe budovanie SZBP ako legitímnu, nevyhnutnú a potrebnú súčasť prehlbovania integračného procesu. SDKÚ podporuje myšlienku zahranično-politického reprezentanta, ktorý vznikne zlúčením funkcií vysokého predstaviteľa pre SZBP a komisára pre zahraničné vzťahy.

Pozícia tzv. ministra zahraničných vecí EÚ však nevyrieši problémy spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. V prvom rade bude nevyhnutné definovať spoločný koncept tejto politiky, zaisťujúci únii dôveryhodnosť. Pripravovaná bezpečnostná stratégia EÚ by mala stanoviť základné zásady a ciele zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky únie.

SDKÚ zastáva stanovisko, že úloha EÚ ako bezpečnostného aktéra bude efektívna a zmysluplná len za predpokladu racionálnej deľby úloh so Severoatlantickou alianciou. V tejto súvislosti únie potrebuje vyrovnať priepastný rozdiel vo vojenských kapacitách v porovnaní s USA.

Úzka spolupráca NATO a EÚ je predpokladom, že únia bude rešpektovaným partnerom a hráčom na medzinárodnej scéne. Transatlantický a európsky bezpečnostný systém vnímame ako systémy komplementárne, nie konkurenčné. Považujeme za nevyhnutnosť udržať charakter NATO ako akcieschopnej obrannej aliancie. Želáme si, aby EÚ bola spoločenstvom pokračujúcim v spojeneckej súčinnosti s USA.

SDKÚ nebude podporovať vytvorenie zahraničnej služby EÚ popri službách členských krajín.

SDKÚ podporuje väčšiu akcieschopnosť EÚ v otázkach obrany a bezpečnosti, ktorá však bude v súlade s národno-štátnym záujmom Slovenska.

Záver

Členstvo v EÚ je príležitosť pre Slovensko, pre všetkých občanov našej vlasti, je to príležitosť byť súčasťou veľkej zjednotenej prosperujúcej a mierovej Európy, je to príležitosť využívať možnosti, vyplývajúce z členstva, je to príležitosť ovplyvňovať jej budúcnosť. SDKÚ bude venovať stálu pozornosť otázkam prípravy na čerpanie fondov EÚ. Uvedomujúc si zodpovednosť voči občanom Slovenska SDKÚ bude klásť veľký dôraz na výber vlastných kandidátov na prácu v európskych inštitúciách.

1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 253
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 615
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 14 012
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 095
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 796
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 884
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 410
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 945
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 413
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 306

PRIMÁR

Od štyridsatky po sedemdesiatku. Ako sa mení sexualita?

Kvalita závisí od psychiky milencov.

TECH

Drobné prepeličky môžu pomáhať v boji proti rakovine

Výskum na vtáčích vajciach a embryách prináša nové rozmery.

Meteorológovia očakávajú v pondelok prvý tropický deň

Od západu k nám začína prúdiť teplejší vzduch.

Prezidentka Za otvorenú justíciu ponúkla po neúspechu rezignáciu

Vo voľbách do Súdnej rady neuspel žiaden z nominantov združenia.

Premiér Fico si nemyslí, že Európska únia potrebuje záložný plán

Premiér bude v pondelok telefonovať s francúzskym prezidentom Macronom.

Fico: Pri výbere nového šéfa RTVS neexistuje žiadna dohoda

Danko vraví, že pozná štyroch kandidátov na šéfa RTVS.