vedúca sekcie hygieny potravín Štátneho zdravotného ústavu (ŠZÚ) SR Katarína Chudíková, výrobcovia, ktorí ich nesplnia, nebudú môcť túto činnosť vykonávať. Veľmi prísne smernice sa dotýkajú produkcie a uvádzania čerstvého mäsa, mletého mäsa, mäsových a vaječných výrobkov na trh, osobitné podmienky zdravotnej neškodnosti platia aj pri uvádzaní niektorých druhov vajec. S platnými smernicami EÚ musia byť do vstupu SR do únie zosúladené aj požiadavky na ďalšie potravinárske komodity.
V označovaní potravinárskych výrobkov by už po vstupe do EÚ nemali byť zmeny. Časť Potravinového kódexu SR je totiž už od 1. decembra 2002 plne harmonizovaná so smernicami EÚ o označovaní balených potravín ako aj o informovaní spotrebiteľa povinnými údajmi u nebaleného tovaru. Mimoriadne náklady výrobcov s prechodom na nové označovanie Chudíková nepredpokladá. "Vzhľadom na možnosť použitia starých obalov až do konca tohto roka sú nepodstatné," poznamenala. ŠZÚ nemá podľa nej vedomosti o tom, že by bola požiadavka baliť potravinárske výrobky doteraz nebalené.