Bratislava 27. septembra (TASR) - Mimoriadnu medzirezortnú komisiu odborníkov na problematiku hygieny a výživy zvolali na piatok hlavný hygienik SR Ivan Rovný a ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej správy Dušan Magic. Mali by na nej prijať preventívne opatrenia v súvislosti s predajom hovädzieho mäsa nakazeného tzv. chorobou šialených kráv (BSE) v okrese Žiar nad Hronom.
Fakt, že sa nakazené hovädzie mäso dostalo do predajnej siete, si hlavný hygienik vysvetľuje aj nedostatočnou spoluprácou medzi rezortmi zdravotníctva a pôdohospodárstva. Na Slovensku bolo podľa neho napríklad v porovnaní s ČR vyšetrených len málo zvierat, čo zvyšuje riziko rozširovania tejto choroby. Rezort zdravotníctva pritom ponúkol Ústavu preventívnej a klinickej medicíny pomoc pri laboratórnom vyšetrovaní zvierat na BSE, táto ponuka však bola "slušne neprijatá", tvrdí Rovný.
Podozrenie na výskyt BSE zaznamenali v stredu 26. septembra u 6-ročnej kravy z chovov firmy Vtáčnik s.r.o., Dolná Ždaňa. Zodpovedná okresná veterinárna hygienička dnes ráno bez toho, aby poznala výsledky testov, uvoľnila mäso do obehu. Mäso z porazenej kravy bolo vyexpedované do troch predajní v okrese Žiar nad Hronom.
V súvislosti s výskytom BSE v susednej Českej republike hygienici už v júni prekontrolovali na Slovensku 5447 zariadení, pričom z predaja vyradili 1989 kusov výrobkov a pozastavili predaj 106 948 kusov výrobkov. Výrobky, u ktorých bola jednoznačná deklarácia rizikových zložiek na etikete, boli okamžite vyradené. Patrili k nim predovšetkým mäsové konzervy.
Choroby šialených kráv sa podľa júlového prieskumu verejnej mienky obávalo 57 percent Slovákov. Prieskum Ústavu pre výskum verejnej mienky, realizovaný krátko po potvrdení BSE v ČR, však ukázal, že hovädzie mäso naďalej konzumuje 30 percent opýtaných. Hovädzinu zo svojho jedálnička vtedy úplne vylúčilo 20 percent obyvateľov a je zaujímavé, že medzi nimi boli častejšie ženy ako muži.