Bratislava 28. septembra (TASR) - Hlavný hygienik SR Ivan Rovný nariadil Štátnemu zdravotnému úradu (ŠZÚ) v Žiari nad Hronom, aby okamžite preveril, či nebolo v predchádzajúcom období z firmy Vtáčnik, s. r. o, Horná Ždaňa exportované na ďalšie spracovanie vo výrobe hovädzie mäso a iný materiál hovädzieho pôvodu. Prijaté opatrenia sú reakciou na fakt, že sa vo štvrtok dostalo práve z tejto firmy do predajnej siete hovädzie mäso z kravy, u ktorej bolo podozrenie, že bola nakazená tzv. chorobou šialených kráv.
Rovný vydal tiež pokyn pre ŠZÚ hlavného mesta SR Bratislavy a pre ŠZÚ SR v Bratislave, aby venovali mimoriadnu pozornosť posudzovaniu najmä nových druhov potravinárskych výrobkov a kozmetických prostriedkov, ktoré by mohli obsahovať špecifické rizikové zložky hovädzieho pôvodu akými sú mozog, miecha, slezina, kolagén, želatína a podobne. V rámci prevencie si rovnako mimoriadnu pozornosť vyžaduje aj kontrola zloženia výrobkov, určovanie ich pôvodu a potvrdzovanie neškodnosti ich zložiek.
Informácie dnes TASR poskytol hlavný hygienik SR I. Rovný.