SME

Záveru roka pozornosť venuje aj cirkev

BRATISLAVA 28. decembra (SITA) – Silvestrovský večer sa kedysi netešil takej pozornosti ako dnes, slovenská dedina ho však vždy mala v úcte a v mnohom sa podobal Štedrému večeru. Jedlá na stoloch boli takmer rovnaké, nevynímajúc oblátky s medom. Na rozdie

l od predvianočného pôstu sa však mohli podávať aj mäsité jedlá. Nechýbala ani rybacia kapustnica, ktorá sa už inokedy počas roka nevarila. Prestieral sa štedrovečerný obrus s omrvinkami a položil sa naň štedrovečerný bochník chleba, prikrytý obrúskom. Niekde zapaľovali novú sviecu a podľa smeru jej plameňa odhadovali osudy príslušníkov rodiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Záveru občianskeho roka venuje pozornosť aj cirkev. Na popoludňajšie a večerné hodiny zaraďuje ďakovné bohoslužby, pri ktorých sa spieva slávnostný hymnus Te Deum – Teba Boha chválime. Po sviatku svätého Silvestra nasleduje Nový rok – sviatok Bohorodičky Panny Márie. V rámci novodobej tradície sa v tento deň celému svetu prihovára z Námestia svätého Petra pápež a udeľuje všetkým veriacim požehnanie Urbi et Orbi – mestu a svetu. Východné cirkvi slávia sviatok Panny Márie Bohorodičky hneď po Narodení Pána 25. decembra a 1. januára si pripomínajú Ježišovu obriezku a svätého Bazila Veľkého. V západnom obrade sa na obriezku viaže sviatok Obetovania Pána, nazývaný aj Hromnice, slávený 2. februára.

SkryťVypnúť reklamu

V svetskom ponímaní bol novoročný deň plný vinšov a ľudových povier a zvyklostí. Ženy sa vraj na Nový rok zrána nemali ukazovať po domoch, ale pracovať doma. Na Orave sa chodilo do kostola v bielom odeve, aby si ženy do budúceho roka zabezpečili pekný a vysoký ľan. Na obed sa varili dlhé halušky, aby v poli dozreli veľké dlhé klasy obilia. Podobne ako na prvý vianočný sviatok, ani na Nový rok sa neodporúčali návštevy. Ľudia mali ostať doma a uvažovať nad nasledujúcim rokom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 907
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 553
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 698
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 547
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 277
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 129
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 804
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 074
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu