od 30 do 50 rokov. Výnimočná nie je ani vysoká hladina cholesterolu u mladých ľudí od 20 rokov. Vyplýva to z hodnotenia výsledkov vyšetrení hladiny cholesterolu a tlaku krvi medzi zástupcami rôzneho veku a povolania, ktoré vlani urobili Floraporadne v spolupráci so štátnymi zdravotnými ústavmi. Výsledky meraní ukázali, že viac ako 2000 vyšetreným všeobecne chýba dostatočná fyzická aktivita.
Výsledky monitoringu ukázali tiež, že takmer 30 percent opýtaných pravidelne konzumuje bravčové mäso a väčšina má aspoň raz týždenne na tanieri údeniny a syry. Zhruba 30 percent vyšetrených používa maslo ako nátierku na chlieb. Rastlinné nátierky používa iba o niečo viac ako polovica respondentov. Všeobecne menej je obľúbená zelenina ako ovocie, ktoré jedáva denne vyše polovica opýtaných. Horšie je to so strukovinami, ktoré konzumuje aspoň raz týždenne iba pätina opýtaných. Veľkým nedostatkom v stravovaní obyvateľov sú tzv. skryté tuky, ktoré tvoria významnú časť potravy. Skryté tuky sú okrem zdroja veľkého množstva cholesterolu aj dôvodom zvýšeného percenta telesného tuku a z neho vyplývajúcej nadváhy alebo obezity.
Doktorka Emília Sobotková z nitrianskej Floraporadne odporúča uprednostniť pri nákupe nízkotučné mliečne výrobky a mäso s nízkym obsahom tuku. „Obmedziť treba konzumáciu zákuskov, sušienok, tučných mias a syrov s vysokým obsahom tuku. Živočíšne tuky treba podľa možnosti nahrádzať rastlinnými olejmi a tukmi s vyšším obsahom polynenasýtených mastných kyselín," skonštatovala. V strave je najvhodnejšie sa orientovať na konzumáciu rýb, strukovín, hydiny, ovocia a zeleniny.