BRATISLAVA 23. marca (SITA) - Na Slovensku sa testuje na prítomnosť pesticídov nedostatočné množstvo ovocia a zeleniny, pozornosť by sa takisto mala zamerať na dovážané potraviny rastlinného pôvodu. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol koordinátor toxickej a genetickej kampane organizácie Greenpeace Martin Hojsík. Podľa správy, ktorú pre Greenpeace vypracovali experti Slovenskej zdravotníckej univerzity - Univerzity preventívnej a klinickej medicíny Ján Uhnák a Alexander Szokolay, sa na Slovensku v prvom polroku minulého roku testovalo na prítomnosť pesticídov 73 percent potravín živočíšneho a 15,5 percenta rastlinného pôvodu. Ako uviedol Hojsík, ovocie a zelenina, ktoré sú pesticídmi priamo ošetrované, tvorili iba sedem percent testovaných vzoriek. Podľa neho by sa malo kontrolovať viac aj dovážané ovocie a zelenina, ktoré sú chemicky ošetrované, aby vydržali transport. "Chceme apelovať na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, aby obmedzili počet analýz živočíšnych vzoriek a zamerali sa na ovocie a zeleninu," povedal Uhnák.