Bratislava 15. októbra (TASR) - Na slávnostnom obede, ktorý bude pri príležitosti dnešnej návštevy izraelského vicepremiéra a ministra zahraničných vecí Šimona Peresa podávať prezident SR Rudolf Schuster, nebude kóšer jedlo. Zahraničný hosť takúto požiadavku hostiteľovi nepredložil.
Pri zostavovaní menu sa samozrejme kancelária prezidenta musela vyhnúť bravčovému mäsu, ktoré židovské tradície nepovoľujú. Vzhľadom na hrozbu tzv. choroby šialených kráv, ktorá je ešte stále aktuálna vo svete a ktorej výskyt sa potvrdil aj u nás, sa v prezidentskom paláci nebude podávať ani hovädzie. Keďže slovenský prezident nejedáva ryby a vyhýba sa aj "darom mora", prezidentská kancelária sa rozhodla pre hydinu. Šéf izraelskej diplomacie bude teda na Slovensku obedovať bujón, biele kuracie a morčacie mäso v špeciálnom náleve a ako dezert budú v paláci podávať tašky s lekvárom. Všetko bude pripravovať prezidentov kuchár, povedal dnes pre TASR šéf protokolu Kancelárie prezidenta SR Milan Cigáň.
Oveľa komplikovanejšie by bolo zostavovanie menu, keby izraelský hosť trval na kóšer jedle. Prezidentská kancelária by musela v tom prípade osloviť židovskú reštauráciu a všetky pokrmy by musel skontrolovať rabín alebo iná poverená osoba. V prípade ortodoxného hosťa by museli skontrolované jedlo spolu so špeciálnym nepoužívaným príborom priviezť zapečatené, dodal Cigáň.