Bratislava 16. novembra (TASR) - Zatiaľ 18 pacientov, účastníkov recepcie v Auparku v Bratislave-Petržalke, prijali dnes v Dérerovej nemocnici na Kramároch pre podozrenie nákazy bakteriálnou infekciou.
Marketingová manažérka Auparku Zuzana Machová na tlačovej besede informovala, že hospitalizovaní trpia hnačkami, horúčkami a dehydratáciou.
Vzhľadom na rozsah stredajšieho podujatia, na ktorom sa zúčastnilo 8400 ľudí, ktorí sa priamo či nepriamo podieľali na výstavbe Auparku, možno pripustiť aj nejakú sekundárnu infekciu u ďalších hostí. Machová verí, že počet hospitalizovaných sa nebude zvyšovať. Zdôraznila, že Aupark má záujem informovať o tomto probléme až do konca.
Recepciu mala na starosti Agentúra 101 percent, s. r. o., ktorej majiteľom je Peter Sisák. Machová poukázala na to, že zloženie jedálneho lístka, suroviny použité na prípravu jedál, ako aj postupy konzultovali s hygienikom. Zo všetkých pokrmov boli odobraté vzorky a v súčasnosti sa kultivujú, pričom ich výsledok bude známy v pondelok. Vyzvala všetkých hostí recepcie, aby v prípade výskytu horúčiek a hnačiek navštívili čo najskôr lekára. Sisák uviedol, že spoločnosť 101 percent, s. r. o. , so sídlom v Poprade, poskytuje gastronomické služby na Slovensku a v zahraničí už viac ako šesť rokov. Na otvorenie Auparku prijali osobitné hygienické opatrenia. Vylúčili všetky rizikové faktory, suroviny, postupy a technológie. Napríklad vôbec sa nepoužili surové vajíčka, majonéza, majonézové šaláty, krémové plnky, zmrzliny, dokonca ani mrazená zelenina. Z 1800 tepelne spracovaných vajíčok boli všetky žĺtka vyhodené. Potraviny sa nakúpili legálne, dokonca sa použil aj jednorazový riad.
Na príprave jedál pracovalo 39 skúsených kuchárov z Bratislavy, Tatier a Košíc. Z nich polovica už pracovala v zahraničí. Sisák na otázku či ide o salmonelózu odpovedal, že lekári ju zatiaľ ani nepotvrdili, ani nevylúčili.