Bratislava 19. novembra (TASR) - V žiadnej z 20 dodaných vzoriek pokrmov z recepcie pri príležitosti otvorenia obchodného centra Aupark nezistili hygienici prítomnosť salmonely. Do dnešného dňa pritom hospitalizovali na Klinike infektológie a geografickej medicíny Dérerovej nemocnice v Bratislave 41 pacientov so salmonelózou, ktorí sa zúčastnili na recepcii.
Väčšina pacientov hygienikov informovala, že na recepcii konanej v stredu 14. novembra konzumovali jelení guláš, ďalší uvádzali šunkové a syrové rolky, kurací rezeň a chlebíky s vajcom.
Hoci mikrobiologické vyšetrenie v Štátnom zdravotnom ústave hlavného mesta Bratislavy nepotvrdilo vo vzorkách týchto jedál prítomnosť salmonely, zistilo prítomnosť iných, rôznych podmienených patogénnych baktérií. Vo vzorkách kuracieho rezňa, košíčka s lososovou penou a košíčka s paštétou našli hygienici baktérie Staphylococcus aureus, v údenej šunke Clostridium perfringens a vo vzorke jelenieho guláša oba druhy baktérií.
Prvé príznaky u prvého pacienta - hnačka, zvýšené teplota okolo 38 stupňov Celzia, dehydratácia - sa prejavili už v noci zo 14. na 15. novembra. S rovnakými príznakmi boli vo štvrtok 15. novembra prijatí traja pacienti, o deň neskôr dvanásti. Okrem 41 doteraz hospitalizovaných pacientov ošetrili v Dérerovej nemocnici ďalších 20 ambulantne. Mikrobiologické vyšetrovanie ešte nie je ukončené.
TASR dnes o tom informovala riaditeľka Štátneho zdravotného ústavu hlavného mesta Bratislavy Eva Haladová.