Bratislava 21. novembra (TASR) - Miroslav Talian z pizzerie v Trenčíne sa stal víťazom prvého ročníka Majstrovstiev Slovenska v pečení pizze, ktorý sa uskutočnil v Bratislave. Druhé miesto v tomto druhu kuchárskeho kumštu obsadil Benjamín Antalík a na tretej priečke skončila Tatiana Bariová.
Talian, ktorého priezvisko zaujme pri zmienke o tejto talianskej lahôdke, má 21 rokov. Odbornú porotu oslovil zhotovením pizze Luigi podľa receptu majiteľa reštaurácie. Jej ingredienciami sú pór, oravská slanina, syr a paradajkový pretlak.
Porota, zložená výhradne z talianskych majstrov, hodnotila kuchárske umenie polstovky účastníkov z celého Slovenska. Hlavnými kritériami pri výbere najlepších bola príprava, prepečenie, chuť a celkový dojem súťažných výrobkov. Teda všetko to, čo robí obyčajné okrúhle upečené cesto s rozličnými ingredienciami pravou a nefalšovanou pizzou.
Pizza pochádza z Talianska, kde sa jej denne skonzumuje takmer sedem miliónov kusov z 35 tisíc pizzerií. Najžiadanejšie sú klasické druhy Margherita a neapolská pizza, ktorá sa tradične pripravuje z múky, droždia, vody a soli na cesto, za studena lisovaného olivového oleja, mozzarelly, paradajok, oregana, bazalky a cesnaku.
Istá americká psychologička dokonca tvrdí, že obloženie pizze prezradí charakter. Podľa jej výskumu pre klasickú pizzu so syrom a paradajkami sa rozhodujú obozretní a pritom poctiví ľudia. Pizzu s mäsom si najčastejšie objednávajú hluční a sebavedomí športoví fanúšikovia, pizzu s pálivými feferónkami majú radi samoľúbe, panovačné a márnomyseľné typy, a napokon, na populárnej kombinácii šunky a šampiňónov si radi pochutia otvorení ľudia.