NR SR odporučí vláde záväzné stanovisko k Turecku

Bratislava 17. októbra (TASR) - Národná rada SR sa bude na 32. schôdzi, ktorá sa začne v utorok 19. októbra, zaoberať stanoviskom Slovenska k prípadnému členstvu Turecka v Európskej únii (EÚ). Poslanci budú na schôdzi s 87-bodovým programom hlasovať aj o novele rokovacieho poriadku parlamentu.

Predseda NR SR Pavol Hrušovský predpokladá, že parlament využije kompetenciu vyplývajúcu z ústavného zákona a zaviaže vládu záväzným stanoviskom k prijatiu Turecka do únie, ktoré by mal premiér obhajovať na medzivládnej konferencii 17. decembra. Správa vlády, ktorú si poslanci vyžiadali, obsahuje podľa Hrušovského iba základné informačné údaje o doterajších rokovaniach s Tureckom. Ocenil však, že vláda dáva parlamentu jasnú kompetenciu v zmysle ústavného zákona a považuje miesto v parlamente za to najdôležitejšie, kde by sa mali prijímať zásadné rozhodnutia týkajúce sa ďalšieho smerovania EÚ. K problému očakáva živú diskusiu.

Poslanci v stredu definitívne rozhodnú o osude novely rokovacieho poriadku parlamentu. Rozhodovanie o novele, ktorá by mala uľahčiť prácu parlamentu a určuje spôsob voľby členov a náplň práce nového výboru pre európske záležitosti, kvôli množstvu pozmeňujúcich návrhov presunuli zo septembrovej na októbrovú schôdzu. Poslanec za ĽS-HZDS Tibor Cabaj navrhol, aby novela obsahovala aj možnosť vytvorenia výboru pre vyšetrenie vecí verejného záujmu. SMK zase chce, aby mohli poslanci na rokovaniach parlamentu vystupovať v rodnom jazyku.

Parlament sa bude opätovne zaoberať aj piatimi zákonmi, ktoré mu na opätovné prerokovanie vrátil prezident. Ide o zákony o obchodovaní s emisnými kvótami, novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá upravuje výšku ich dôchodkov, zákon o Environmentálnom fonde, zákon meniaci organizáciu činnosti vlády a ústrednej štátnej správy a zákon o navrátení vlastníctva k niektorému nehnuteľnému majetku cirkvám. Poslanci si vypočujú aj správu ministra obrany Juraja Lišku o situácii v Iraku.

Celkovo 28 zákonov je v prvom, 39 v druhom čítaní. Parlament sa bude zaoberať aj 13 návrhmi a správami. Poslanci v druhom čítaní rozhodnú o osude novely zákona o liekoch, podľa ktorej budú môcť lekárne zriaďovať nielen farmaceuti a fyzické osoby, ale aj právnické osoby.

Každý občan SR starší ako päť rokov bude musieť mať od 1. januára 2005 pri cestách do zahraničia vlastný cestovný pas. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestovných dokladoch, ktorý je v druhom čítaní. Parlament v druhom čítaní rozhodne aj o návrhu, aby sudcovia a prokurátori nedostali na budúci rok štrnásty plat.

V ďalšom čítaní je aj novela zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu 1939-1989 a o založení Ústavu pamäti národa, podľa ktorej by mal mať predseda správnej rady ústavu Ján Langoš nižšiu odmenu. Parlament definitívne rozhodne aj o 15 zákonoch z dielne ministerstva financií, štyroch právnych normách, ktoré predložilo ministerstvo hospodárstva, či siedmich poslaneckých novelách.

V prvom čítaní poslanci prerokujú celkovo 28 zákonov, medzi ktorými je napríklad novela o azyle, ochrane osobných údajov, odpadoch, či poslanecká novela nedávno prijatého ústavného zákona o konflikte záujmov.

1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 267
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 875
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 923
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 534
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 913
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 909
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 758
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 556
  9. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 552
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 525

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Domov

Prišla učiť angličtinu, pre políciu takmer nedostala víza

Pred cudzineckou políciou ľudia čakajú hodiny, často aj v noci. Ak sa nedostanú na rad, tak musia krajinu opustiť.

Domov

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru. Krajský predseda Tibor Glenda zas hovorí o nátlaku na členov klubu.

Domov

V niektorých okresoch platí výstraha pred vetrom a dažďom

Meteorológovia varujú aj pred silným vetrom v Tatrách.

Domov

Do vedy o 32 miliónov eur menej? Nie je to iba Plavčanovo maslo, vyviňujú sa v SNS

Slovensko môže prísť o približne 32 miliónov eur z eurofondov na vedu. Výzvy sú po kauze exministra školstva Petra Plavčana zablokované.