Mlčanlivú rybu treba jesť s pokorou a úctou

Bratislava 24. decembra (TASR) - Čaro Vianoc prebúdza v ľuďoch už príjemná zmes vôní pečúcich či pražiacich sa dobrôt od výmyslu sveta, vôňa čerstvého ...

Bratislava 24. decembra (TASR) - Čaro Vianoc prebúdza v ľuďoch už príjemná zmes vôní pečúcich či pražiacich sa dobrôt od výmyslu sveta, vôňa čerstvého ihličia a pri umelých stromčekoch aj aromatické lampičky alebo sviece. Tradičnou sa stáva v mnohých rodinách okrem bobáľok s makom, hríbovej omáčky a oblátok s medom predovšetkým ryba na storaký spôsob.

Na štedrovečernom stole každoročne drvivo víťazí kapor - najčastejšie jednoducho obalený a vyprážaný s majonézovým alebo kyslým zemiakovo-cibuľovým šalátom. Zmenou v zaužívanom rituáli by mohol byť kapor na víne so syrom. Rybu treba stiahnuť z kože, vykostiť a pred uložením do pekáča okoreniť a osoliť, jemne poprášiť strúhankou a posypať postrúhaným syrom. Kapríka pečieme obloženého maslom, pričom ho podlievame ku koncu bielym vínom. Ku koncu procedúry ho polejeme rozmiešanou kyslou smotanou. Moderná doba prináša aj na slávnostný stôl inovácie, ktorými môže byť aj krevetový šalát s hubami. Predpokladá sa, že máme už olúpané krevetky - rozmrazené alebo z konzervy, ktoré vmiešame do majonézy alebo doma vyrobenej tatárskej omáčky s prevahou cesnaku. Huby - pravdepodobne šampiňóny nakrájame a krátko podusíme na masle. Omáčku, ktorá obe časti šalátu spojí, dochutíme napríklad štipkou curry korenia a pár kvapkami worcesterskej alebo sójovej omáčky. Šalát by sme mali podávať na umytých listoch ľadového alebo hlávkového šalátu a prikusovať plátky chladeného žltého melónu.

Vlastníci rybárskych lístkov i návštevníci hypermarketov sa môžu hostiť aj napríklad pstruhmi na hubách a červenom víne. Pred pečením ich, pochopiteľne vypitvané, obalíme v hladkej múke sfarbenej červenou paprikou. Dusíme ich najprv na zapenenej cibuľke a pokryté nakrájanými hubami. Po asi štvrťhodine prilejeme do výpeku červené víno - asi deciliter a trocha kečupu.

Časť rodín, aby predišla drhnutiu sa a vzájomnému vyťahovaniu kostičiek z krku, alebo sa vyhla návšteve staníc prvej pomoci, máva na večeru pod vianočným stromčekom všemožne upravované filé z tresiek. Taliani, ale aj Juhoameričania si kúsky filé ukladajú do ohňovzdornej misy na seba po ich osolení, okorenení a pokvapkaní citrónovou šťavou. Každú vrstvu dobre pokryjú nastrúhaným parmezánom, alebo iným voňavým syrom. Poslednú vrstvu ešte zalejú vínom a pečú, pokiaľ ich povrch nie je zlatý. Maďari si filé v jednom z receptov obalia do cestíčka a pražia na oleji alebo masti. Osviežením v tradičnej kuchyni môže byť aj rybací puding s paradajkovou omáčkou. Vykostenú rybu pokrájame na malé kúsky, zmiešame s posekaným vajíčkom uvareným natvrdo, strúhaným syrom, vo vode namočenými žemľami a studeným rozpusteným maslom. Celú ochutenú zmes dáme do pudingovej formičky a varíme vo vodnom kúpeli asi 45 minút. Hotový puding polejeme klasickou paradajkovou omáčkou s troškou bazalky.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  2. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  3. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  4. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  5. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  6. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  7. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  8. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  9. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  10. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 137
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 362
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 742
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 727
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 451
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 729
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 401
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 370
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 187
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 806

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ľudia ju zbierajú pri lese, jej pestovanie podporí štát

Štát chce podporiť ovocie, ktoré na Slovensku pestuje len zopár ľudí.

ŠPORT

Pánik potvrdil skvelú formu

Útočník získal v posledných šiestich zápasoch deväť bodov za päť gólov a štyri prihrávky.

Neprehliadnite tiež

Tresty v kauze Čistý deň chýbajú

Resocializačné zariadenie v Galante vyčkáva s prevzatím rozhodnutia o ponechaní či odobratí akreditácie. Medzitým z neho ušli dve chovankyne.

Rajtár z SaS: Kollár je liberál, Sulíka s Kotlebom by som vôbec neporovnával

Spoluzakladateľ SaS a poslanec Jozef Rajtár hovorí, že v strane sa začal opäť angažovať, aby pomohol poraziť Smer.

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

Podpora diktatúre na Slovensku poklesla

Agentúra Focus sa ľudí znova pýtala, v čom vidia alternatívu demokracie. Diktatúru podporuje menej Slovákov ako pred dvoma mesiacmi.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop