Mlčanlivú rybu treba jesť s pokorou a úctou

Bratislava 24. decembra (TASR) - Čaro Vianoc prebúdza v ľuďoch už príjemná zmes vôní pečúcich či pražiacich sa dobrôt od výmyslu sveta, vôňa čerstvého ...

Bratislava 24. decembra (TASR) - Čaro Vianoc prebúdza v ľuďoch už príjemná zmes vôní pečúcich či pražiacich sa dobrôt od výmyslu sveta, vôňa čerstvého ihličia a pri umelých stromčekoch aj aromatické lampičky alebo sviece. Tradičnou sa stáva v mnohých rodinách okrem bobáľok s makom, hríbovej omáčky a oblátok s medom predovšetkým ryba na storaký spôsob.

Na štedrovečernom stole každoročne drvivo víťazí kapor - najčastejšie jednoducho obalený a vyprážaný s majonézovým alebo kyslým zemiakovo-cibuľovým šalátom. Zmenou v zaužívanom rituáli by mohol byť kapor na víne so syrom. Rybu treba stiahnuť z kože, vykostiť a pred uložením do pekáča okoreniť a osoliť, jemne poprášiť strúhankou a posypať postrúhaným syrom. Kapríka pečieme obloženého maslom, pričom ho podlievame ku koncu bielym vínom. Ku koncu procedúry ho polejeme rozmiešanou kyslou smotanou. Moderná doba prináša aj na slávnostný stôl inovácie, ktorými môže byť aj krevetový šalát s hubami. Predpokladá sa, že máme už olúpané krevetky - rozmrazené alebo z konzervy, ktoré vmiešame do majonézy alebo doma vyrobenej tatárskej omáčky s prevahou cesnaku. Huby - pravdepodobne šampiňóny nakrájame a krátko podusíme na masle. Omáčku, ktorá obe časti šalátu spojí, dochutíme napríklad štipkou curry korenia a pár kvapkami worcesterskej alebo sójovej omáčky. Šalát by sme mali podávať na umytých listoch ľadového alebo hlávkového šalátu a prikusovať plátky chladeného žltého melónu.

Vlastníci rybárskych lístkov i návštevníci hypermarketov sa môžu hostiť aj napríklad pstruhmi na hubách a červenom víne. Pred pečením ich, pochopiteľne vypitvané, obalíme v hladkej múke sfarbenej červenou paprikou. Dusíme ich najprv na zapenenej cibuľke a pokryté nakrájanými hubami. Po asi štvrťhodine prilejeme do výpeku červené víno - asi deciliter a trocha kečupu.

Časť rodín, aby predišla drhnutiu sa a vzájomnému vyťahovaniu kostičiek z krku, alebo sa vyhla návšteve staníc prvej pomoci, máva na večeru pod vianočným stromčekom všemožne upravované filé z tresiek. Taliani, ale aj Juhoameričania si kúsky filé ukladajú do ohňovzdornej misy na seba po ich osolení, okorenení a pokvapkaní citrónovou šťavou. Každú vrstvu dobre pokryjú nastrúhaným parmezánom, alebo iným voňavým syrom. Poslednú vrstvu ešte zalejú vínom a pečú, pokiaľ ich povrch nie je zlatý. Maďari si filé v jednom z receptov obalia do cestíčka a pražia na oleji alebo masti. Osviežením v tradičnej kuchyni môže byť aj rybací puding s paradajkovou omáčkou. Vykostenú rybu pokrájame na malé kúsky, zmiešame s posekaným vajíčkom uvareným natvrdo, strúhaným syrom, vo vode namočenými žemľami a studeným rozpusteným maslom. Celú ochutenú zmes dáme do pudingovej formičky a varíme vo vodnom kúpeli asi 45 minút. Hotový puding polejeme klasickou paradajkovou omáčkou s troškou bazalky.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 623
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 795
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 755
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 652
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 839
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 737
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 300
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 253
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 196
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 803

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Domov

Pochody boli bez protiprávnych konaní, doprava je v centre obnovená

Štátna aj mestská polícia dohliadali na priebeh pochodov Dúhový Pride a Hrdí na rodinu.

Domov

V Bratislave bol Dúhový pochod. Pozrite si, ako vyzeral

V približne rovnakom čase sa konal v hlavnom meste aj pochod Hrdí na rodinu.

Domov

Na Dúhový Pride prišla aj ombudsmanka Patakyová

V Bratislave bol aj pochod Hrdí na rodinu. Je za ním Anton Chromík, ktorý inicioval neúspešné referendum o rodine.

Domov

V Jasnej pod Chopkom odštartovala bežecká štafeta k Dunaju

Rekordných 205 tímov absolvuje trasu z Jasnej v Demänovskej doline do Bratislavy.