SME
Pondelok, 8. marec, 2021 | Meniny má Alan, AlanaKrížovkyKrížovky

Poslanci schválili novelu zákona o ochrane osobných údajov

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ...

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes schválil parlament. Podpredseda parlamentu Béla Bugár následne prerušil rokovanie a poslanci budú pokračovať v piatok o 9.00 hod.

Právna úprava zákona reaguje na smernicu EÚ o ochrane jednotlivcov pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov. Jej prijatie patrí k záväzkom Slovenska v rámci členstva v EÚ. Na prenos osobných údajov spracúvaných prevádzkovateľmi v rámci štátov Európskej únie nesmú platiť žiadne obmedzenia s výnimkou národných zákonov na ochranu osobných údajov. Má posilniť aj nezávislosť Úradu na ochranu osobných údajov.

Skryť Vypnúť reklamu

Umožňuje úradu vstupovať do informačných systémov do úrovne správcu systému v rozsahu potrebnom na vykonanie kontroly. Novela spresňuje proces konania a prijímania oznámení fyzických osôb. Parlament dnes schválil novelu zákona o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov, ktorá zosúlaďuje právny stav v tejto oblasti životného prostredia s prijatím Cartagenského protokolu o biologickej bezpečnosti. Účelom protokolu je prehĺbiť princíp tzv. predbežnej opatrnosti pri prevoze a používaní živých, geneticky modifikovaných organizmov, ktoré môžu mať nepriaznivé účinky na ľudí a na životné prostredie.

Funkciu slovenského strediska pre cezhraničný pohyb geneticky modifikovaných organizmov plní ministerstvo životného prostredia. Pre Slovensko protokol v rámci Dohovoru o biologickej diverzite nadobudol účinnosť vo februári minulého roku. Novela zákona tiež reaguje na prijatie nariadenia Európskej únie o cezhraničnom pohybe geneticky modifikovaných organizmov a na novelizáciu zákona o správnom konaní.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  3. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  4. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  5. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  6. Nové číslo Historickej revue
  7. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  8. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  9. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  10. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  1. Čo napĺňa v práci úspešné ženy v jednej z najznámejších firiem?
  2. Svieže jarné ceny v PLANEO Elektro sú aj v marci extra výhodné
  3. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  5. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  6. Nové číslo Historickej revue
  7. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  8. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  9. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  10. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 25 713
  2. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 15 142
  3. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 13 069
  4. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj 12 694
  5. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 717
  6. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 8 960
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 613
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele 8 367
  9. Nové číslo Historickej revue 8 123
  10. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní? 6 554
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nápis v centre Bratislavy

Pre ženy na Slovensku je čoraz ťažšie uplatňovať si ľudské práva, a to nielen v dôsledku vplyvov pandémie.

3m
Poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková.

Poslankyňa žiada ospravedlnenie za výroky premiéra z minulého roka.

6m
Prestrelený Fiat 500 si nikto nevšímal tri dni.

Podľa polície to bolo povinnosťou majiteľa. Ten však skončil v nemocnici.

11m