Poslanci schválili novelu zákona o ochrane osobných údajov

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ...

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes schválil parlament. Podpredseda parlamentu Béla Bugár následne prerušil rokovanie a poslanci budú pokračovať v piatok o 9.00 hod.

Právna úprava zákona reaguje na smernicu EÚ o ochrane jednotlivcov pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov. Jej prijatie patrí k záväzkom Slovenska v rámci členstva v EÚ. Na prenos osobných údajov spracúvaných prevádzkovateľmi v rámci štátov Európskej únie nesmú platiť žiadne obmedzenia s výnimkou národných zákonov na ochranu osobných údajov. Má posilniť aj nezávislosť Úradu na ochranu osobných údajov.

Umožňuje úradu vstupovať do informačných systémov do úrovne správcu systému v rozsahu potrebnom na vykonanie kontroly. Novela spresňuje proces konania a prijímania oznámení fyzických osôb. Parlament dnes schválil novelu zákona o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov, ktorá zosúlaďuje právny stav v tejto oblasti životného prostredia s prijatím Cartagenského protokolu o biologickej bezpečnosti. Účelom protokolu je prehĺbiť princíp tzv. predbežnej opatrnosti pri prevoze a používaní živých, geneticky modifikovaných organizmov, ktoré môžu mať nepriaznivé účinky na ľudí a na životné prostredie.

Funkciu slovenského strediska pre cezhraničný pohyb geneticky modifikovaných organizmov plní ministerstvo životného prostredia. Pre Slovensko protokol v rámci Dohovoru o biologickej diverzite nadobudol účinnosť vo februári minulého roku. Novela zákona tiež reaguje na prijatie nariadenia Európskej únie o cezhraničnom pohybe geneticky modifikovaných organizmov a na novelizáciu zákona o správnom konaní.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  4. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  6. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 372
  2. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 10 739
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 143
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 858
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 512
  6. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 5 370
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 4 935
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 761
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 111
  10. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 192

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

V politike, tak ako v hazarde, je výsledok vopred jasný

Neschopnosť vykázať herne z Bratislavy nám ponúka príležitosť prelustrovať, aké osoby sú v pozadí hazardu.

DOMOV

Trainspotting po slovensky. Ako žijú narkomani v Bratislave

Strávili sme víkend v spoločnosti ľudí závislých od drog.

SVET

‘Na Ukrajine bojujú nadrogovaní zombíci‘ je hoax

Rusi uviedli, že tam bojujú bojovníci s nadľudskými schopnosťami.

Neprehliadnite tiež

Gajdoš vidí spoluprácu s emirátmi najmä vo výcviku a vzdelávaní

Minister rokoval aj s indickým a srílanským rezortným kolegom.

Polícia naďalej vyšetruje prevody bytov, na ktoré upozornil Rajtár

Bližšie informácie o vyšetrovaní v prípade poslanec Rajtár nemá.

LOVÍME HOAXY

‘Kaliňák dáva peniaze na prijatie migrantov, kým naše deti trpia’ je hoax

Extrémisti a konšpiračné weby si vymýšľajú štátne dotácie.

Plavčan po konzultáciách upustil od optimalizácie siete škôl

Rezort zamýšľal, že zruší zvýhodnený normatív pre druhý stupeň škôl s počtom žiakov do 250, čo malo viesť k rušeniu niektorých škôl.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop