Poslanci schválili novelu zákona o ochrane osobných údajov

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ...

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes schválil parlament. Podpredseda parlamentu Béla Bugár následne prerušil rokovanie a poslanci budú pokračovať v piatok o 9.00 hod.

Právna úprava zákona reaguje na smernicu EÚ o ochrane jednotlivcov pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov. Jej prijatie patrí k záväzkom Slovenska v rámci členstva v EÚ. Na prenos osobných údajov spracúvaných prevádzkovateľmi v rámci štátov Európskej únie nesmú platiť žiadne obmedzenia s výnimkou národných zákonov na ochranu osobných údajov. Má posilniť aj nezávislosť Úradu na ochranu osobných údajov.

Umožňuje úradu vstupovať do informačných systémov do úrovne správcu systému v rozsahu potrebnom na vykonanie kontroly. Novela spresňuje proces konania a prijímania oznámení fyzických osôb. Parlament dnes schválil novelu zákona o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov, ktorá zosúlaďuje právny stav v tejto oblasti životného prostredia s prijatím Cartagenského protokolu o biologickej bezpečnosti. Účelom protokolu je prehĺbiť princíp tzv. predbežnej opatrnosti pri prevoze a používaní živých, geneticky modifikovaných organizmov, ktoré môžu mať nepriaznivé účinky na ľudí a na životné prostredie.

Funkciu slovenského strediska pre cezhraničný pohyb geneticky modifikovaných organizmov plní ministerstvo životného prostredia. Pre Slovensko protokol v rámci Dohovoru o biologickej diverzite nadobudol účinnosť vo februári minulého roku. Novela zákona tiež reaguje na prijatie nariadenia Európskej únie o cezhraničnom pohybe geneticky modifikovaných organizmov a na novelizáciu zákona o správnom konaní.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  8. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  9. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  10. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 524
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 612
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 970
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 662
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 569
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 404
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 316
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 301
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 153

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Španielska polícia zastavila druhý útok, zabila päť útočníkov

O útok sa pokúsili v pobrežnom mestečku Cambrils južne od Barcelony.

SVET

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

KOMENTÁRE

Kam sa podelo Učiace sa Slovensko? Danka to netrápi

Kde je tá najväčšia reforma školstva z dielne Plavčana?

Neprehliadnite tiež

Domov

Kontrolovala Čistý deň: Richter len podľahol tlaku

Keď Katarína Hatráková z úradu práce upozornila na nezrovnalosti v správe o Čistom dni, nadradení jej povedali, aby to neriešila.

Domov

V SNS vyčkávajú na Danka a mlčia, viaže ich zákaz zhora

Andrej Danko nezvládol situáciu, SNS na vstup do koalície nemala. Myslí si to jej bývalý člen Rudolf Pučík, ktorý Danka do politiky dostal.

Domov

Plavčan by mohol ešte pred odchodom otočiť zopár miliónov eur

Pred uzatvorením je tender na centrálny internet pre školy za desiatky miliónov eur.

Domov

Gröhling: Danko kazí politiku. Kaderníkom ma neurazil

Andrej Danko v prejave povedal, že Plavčan je profesor a nie nejaký kaderník, čím zaútočil na experta SaS na školstvo Branislava Gröhlinga.