Poslanci schválili novelu zákona o ochrane osobných údajov

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ...

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes schválil parlament. Podpredseda parlamentu Béla Bugár následne prerušil rokovanie a poslanci budú pokračovať v piatok o 9.00 hod.

Právna úprava zákona reaguje na smernicu EÚ o ochrane jednotlivcov pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov. Jej prijatie patrí k záväzkom Slovenska v rámci členstva v EÚ. Na prenos osobných údajov spracúvaných prevádzkovateľmi v rámci štátov Európskej únie nesmú platiť žiadne obmedzenia s výnimkou národných zákonov na ochranu osobných údajov. Má posilniť aj nezávislosť Úradu na ochranu osobných údajov.

Umožňuje úradu vstupovať do informačných systémov do úrovne správcu systému v rozsahu potrebnom na vykonanie kontroly. Novela spresňuje proces konania a prijímania oznámení fyzických osôb. Parlament dnes schválil novelu zákona o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov, ktorá zosúlaďuje právny stav v tejto oblasti životného prostredia s prijatím Cartagenského protokolu o biologickej bezpečnosti. Účelom protokolu je prehĺbiť princíp tzv. predbežnej opatrnosti pri prevoze a používaní živých, geneticky modifikovaných organizmov, ktoré môžu mať nepriaznivé účinky na ľudí a na životné prostredie.

Funkciu slovenského strediska pre cezhraničný pohyb geneticky modifikovaných organizmov plní ministerstvo životného prostredia. Pre Slovensko protokol v rámci Dohovoru o biologickej diverzite nadobudol účinnosť vo februári minulého roku. Novela zákona tiež reaguje na prijatie nariadenia Európskej únie o cezhraničnom pohybe geneticky modifikovaných organizmov a na novelizáciu zákona o správnom konaní.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  4. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  5. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  6. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  8. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  9. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  10. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 089
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 229
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 181
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 297
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 170
  6. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 5 978
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 595
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 636
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 189
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 036

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

DOMOV

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov.

KOMENTÁRE

Dni Islamského štátu sú takmer spočítané, ale teror v Európe nezmizne

Radikálni bojovníci sa vracajú do Európy.

Neprehliadnite tiež

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov. Kamery sú ale v nedohľadne.

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

Politologička Világi: Sympatizanti ĽSNS návrh na jej zrušenie môžu vnímať ako sprisahanie

Samotné rozpustenie ĽSNS bude mať skôr dlhodobý dosah, než aby sa prejavilo v župných voľbách, hovorí pre SME politologička Aneta Világi.

Majiteľ TV Joj musí platiť tisícovú pokutu. Za český dabing

Rada pre vysielanie a retransmisiu tiež odňala rozhlasové frekvencie.