Poslanci schválili novelu zákona o ochrane osobných údajov

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ...

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes schválil parlament. Podpredseda parlamentu Béla Bugár následne prerušil rokovanie a poslanci budú pokračovať v piatok o 9.00 hod.

Právna úprava zákona reaguje na smernicu EÚ o ochrane jednotlivcov pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov. Jej prijatie patrí k záväzkom Slovenska v rámci členstva v EÚ. Na prenos osobných údajov spracúvaných prevádzkovateľmi v rámci štátov Európskej únie nesmú platiť žiadne obmedzenia s výnimkou národných zákonov na ochranu osobných údajov. Má posilniť aj nezávislosť Úradu na ochranu osobných údajov.

Umožňuje úradu vstupovať do informačných systémov do úrovne správcu systému v rozsahu potrebnom na vykonanie kontroly. Novela spresňuje proces konania a prijímania oznámení fyzických osôb. Parlament dnes schválil novelu zákona o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov, ktorá zosúlaďuje právny stav v tejto oblasti životného prostredia s prijatím Cartagenského protokolu o biologickej bezpečnosti. Účelom protokolu je prehĺbiť princíp tzv. predbežnej opatrnosti pri prevoze a používaní živých, geneticky modifikovaných organizmov, ktoré môžu mať nepriaznivé účinky na ľudí a na životné prostredie.

Funkciu slovenského strediska pre cezhraničný pohyb geneticky modifikovaných organizmov plní ministerstvo životného prostredia. Pre Slovensko protokol v rámci Dohovoru o biologickej diverzite nadobudol účinnosť vo februári minulého roku. Novela zákona tiež reaguje na prijatie nariadenia Európskej únie o cezhraničnom pohybe geneticky modifikovaných organizmov a na novelizáciu zákona o správnom konaní.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  4. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  5. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  6. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Alarica – new business project in the market of shoes
  7. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  8. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  9. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  10. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 8 547
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 121
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 107
  4. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 2 842
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 129
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 991
  7. Kam do tepla v januári? 1 540
  8. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 510
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 447
  10. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 1 333

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Je z trinástich detí a nikto mu neveril. Dnes láme rekordy

Hovoria o ňom ako o novom Matejovi Tóthovi. Sedemnásťročný Daniel Kováč však musel dokázať, že nie je feťák a so športom to myslí vážne.

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky.

ŠPORT

Kuzminovej brat Šipulin nebude môcť štartovať na olympiáde

Infomovala spravodajská agentúra RIA.

Neprehliadnite tiež

Personálne posilnenie sa pozitívne prejavilo na výkonnosti Najvyššieho súdu

Kým v roku 2016 zostalo 8 764 nevybavených vecí, na konci roku 2017 ich bolo 5 827.

Najvyšší súd udelil podmienečné tresty za tunelovanie Devín banky

Z deviatich obžalovaných dostali tresty Pavol Görner a Marek Hanúsek.

Poslanci SaS predložia do parlamentu novelu na ochranu zvierat

Predkladaný návrh zákona špecifikuje postavenie akéhokoľvek živého zvieraťa .

Ministerstvo životného prostredia pracuje na záchrane hlucháňa

Hlucháň hôrny je na Slovensku na pokraji vyhynutia, príčinou je intenzívna ťažba dreva.

Verejní funkcionári majú byť pod prísnejším drobnohľadom

Zmenou je zavedenie povinnosti právnických osôb identifikovať konečného užívateľa výhod.