Poslanci schválili novelu zákona o ochrane osobných údajov

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ...

Bratislava 3. februára (TASR) Základné povinnosti prevádzkovateľov pri spracúvaní osobných údajov sprehľadňuje novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú dnes schválil parlament. Podpredseda parlamentu Béla Bugár následne prerušil rokovanie a poslanci budú pokračovať v piatok o 9.00 hod.

Právna úprava zákona reaguje na smernicu EÚ o ochrane jednotlivcov pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov. Jej prijatie patrí k záväzkom Slovenska v rámci členstva v EÚ. Na prenos osobných údajov spracúvaných prevádzkovateľmi v rámci štátov Európskej únie nesmú platiť žiadne obmedzenia s výnimkou národných zákonov na ochranu osobných údajov. Má posilniť aj nezávislosť Úradu na ochranu osobných údajov.

Umožňuje úradu vstupovať do informačných systémov do úrovne správcu systému v rozsahu potrebnom na vykonanie kontroly. Novela spresňuje proces konania a prijímania oznámení fyzických osôb. Parlament dnes schválil novelu zákona o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov, ktorá zosúlaďuje právny stav v tejto oblasti životného prostredia s prijatím Cartagenského protokolu o biologickej bezpečnosti. Účelom protokolu je prehĺbiť princíp tzv. predbežnej opatrnosti pri prevoze a používaní živých, geneticky modifikovaných organizmov, ktoré môžu mať nepriaznivé účinky na ľudí a na životné prostredie.

Funkciu slovenského strediska pre cezhraničný pohyb geneticky modifikovaných organizmov plní ministerstvo životného prostredia. Pre Slovensko protokol v rámci Dohovoru o biologickej diverzite nadobudol účinnosť vo februári minulého roku. Novela zákona tiež reaguje na prijatie nariadenia Európskej únie o cezhraničnom pohybe geneticky modifikovaných organizmov a na novelizáciu zákona o správnom konaní.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  5. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  9. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  1. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 978
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 017
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 105
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 746
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 607
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 444
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 089
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 028
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 846
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 507

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Domov

Dobré ráno: Komiksy zničili Hollywood, už sa nič nenatočí

Veľkofilmy o superhrdinoch. Akoby sa už iné veľkofilmy ani nenakrúcali.

Domov

Sedel s mafiánmi, pozná sa s poslancom. Šéfa sekcie Carga minister podržal

Minister Árpád Érsek sa zastal sekčného šéfa Carga Fazekaša, ktorý sedel s mafiánmi. Známa je už aj identita posledného muža z fotografie.

Domov

Slovensko sa môže stať centrom európskeho liekového biznisu

Budovu pre liekovú agentúru u nás vybrali bez verejnej súťaže. Medzirezortná skupina za sídlo určila komplex patriaci J&T Real Estate.

Domov

Viskupiča nahradí v parlamente občianska aktivistka Natália Milanová

Rokovanie v pléne naplánované do konca roka Viskupič ešte absolvuje.