BRATISLAVA 4. marca (SITA) - Ožarovanie potravín a pochutín s cieľom predĺžiť ich trvanlivosť by malo byť v Európskej únii (EÚ) dočasne zakázané. Požadujú to ochranári z celej Európy, ktorý svoj nesúhlas s ožarovaním vyjadria na sobotňajšom proteste najmenej na siedmich miestach vo Francúzsku. Protest podporili mimovládne organizácie z Dánska, Talianska, Veľkej Británie i Švédska. Zo Slovenska podporujú akciu Priatelia Zeme a Agro-eko fórum. Ako pre SITA povedal projektový koordinátor Priateľov Zeme Daniel Lešinský, doposiaľ sa nepotvrdila neškodnosť pri dlhodobom používaní tejto technológie pre ľudské zdravie. Ožarujú sa predovšetkým koreniny, zelenina či ovocie, no v mnohých krajinách EÚ, vrátane susedného Maďarska a Poľska sa v záujme trvanlivosti ožarujú aj kurčatá či morské produkty, upozorňujú ochranári.
Podľa Lešinského sa o tomto probléme veľa nehovorí a preto je potrebné otvoriť diskusiu. Používanie rádioaktívneho kobaltu pri ožarovaní spôsobuje zdravotné riziko pre zamestnancov. Náhodné ožiarenie tiež ohrozuje prostredie, v ktorom takéto prevádzky existujú, argumentujú mimovládne organizácie. Problémom je aj to, že ožarovanie ničí niektoré živiny. V potravinách s obsahom tuku vytvára ožarovanie látky, pri ktorých podľa ochranárov existuje vážne podozrenie, že majú karcinogénne či mutagénne účinky.
Ochranári preto apelujú na Európsku komisiu (EK), aby iniciovala návrh na dočasný zákaz ožarovania potravín a pochutín, kým sa nepreukáže dlhodobá neškodnosť. Podľa informácií mimovládnych organizácií správa EK upozorňuje, že s množstvom ožiarených potravín sa obchoduje aj ilegálne. Zelení žiadajú úrady v jednotlivých členských krajinách, aby tomuto obchodovaniu zabránili.