SME
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

ÚPN neporušuje zákon o ochrane osobných údajov

BRATISLAVA 23. marca (SITA) - Ústav pamäti národa (ÚPN) môže zverejňovať pri menách osôb v zoznamoch zväzkov ŠtB aj dátumy narodenia, teda osobné údaje. Ako vysvetľuje riaditeľ Úradu na ochranu osobných ...

BRATISLAVA 23. marca (SITA) - Ústav pamäti národa (ÚPN) môže zverejňovať pri menách osôb v zoznamoch zväzkov ŠtB aj dátumy narodenia, teda osobné údaje. Ako vysvetľuje riaditeľ Úradu na ochranu osobných údajov Gyula Veszelei, zákon o Ústave pamäti národa je voči zákonu o ochrane osobných údajov osobitný v tom, že môže určiť a určuje rozsah zverejňovaných údajov o dotknutej osobe. Podľa neho sú predmetom sprístupnenia a zverejnenia dokumenty, ktoré vznikli činnosťou Štátnej bezpečnosti, evidované v dobových alebo archívnych registroch tejto zložky. "Vzťah zákona o ochrane osobných údajov k tomuto problému je vyjadrený tým, že osobné údaje dotknutej osoby možno sprístupniť alebo zverejniť aj bez jej súhlasu v prípade, ak to stanovuje osobitný zákon. V tomto prípade je osobitným zákonom už uvedený zákon o Ústave pamäti národa," konštatuje Veszelei. Dodáva, že ak by ÚPN nezverejňoval aj osobný údaj - dátum narodenia, nebol by naplnený účel zákona o ÚPN, teda zverejnenie týchto údajov. "Bez tohto údaja (dátum narodenia) by bolo možné sa domnievať len o totožnosti verejne známych osôb, pričom iné osoby by zostali v anonymite," upozorňuje Veszelei.

Skryť Vypnúť reklamu

Verejný ochranca práv Pavel Kandráč, ktorý tento týždeň upozornil na problém so zverejňovaním dátumov pri menách osôb v zoznamoch ŠtB, podľa Veszeleia "zrejme v časovej tiesni nemal možnosť podrobnejšie sa zoznámiť s týmto problémom. Mal však možnosť osloviť Úrad na ochranu osobných údajov alebo Ústav pamäti národa, aby došiel k správnemu záveru".

Kandráč na pondelkovej tlačovej besede informoval novinárov, že sa na jeho úrad obrátil občan, ktorý sa sťažuje na porušenie jeho práva na ochranu osobných údajov v súvislosti so zverejnením jeho dátumu narodenia v zozname zväzkov ŠtB. Kandráč uviedol, že podľa neho by sa ani v tomto prípade osobné údaje nemali zverejňovať.


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  2. Spánok – základ pevných vzťahov
  3. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  4. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  5. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  8. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  9. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  10. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  1. Hodnota peňazí klesá, takto ich ochránite
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  4. IVECO S-WAY NP: Vydajte sa cestou udržateľnosti
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  7. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 21 527
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 878
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 091
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 757
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 4 630
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 151
  7. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 057
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 922
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 538
  10. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 536
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Robert Fico.

Smer chce nové referendum s dvoma otázkami.


2 h

Neprehliadnite tiež

Logo podcastu Dobré ráno.

Ako všetci zlyhali pri zápase Trnavy so Slovanom.


a 3 ďalší 33m
Skryť Zatvoriť reklamu