ÚPN neporušuje zákon o ochrane osobných údajov

BRATISLAVA 23. marca (SITA) - Ústav pamäti národa (ÚPN) môže zverejňovať pri menách osôb v zoznamoch zväzkov ŠtB aj dátumy narodenia, teda osobné údaje. Ako vysvetľuje riaditeľ Úradu na ochranu osobných ...

BRATISLAVA 23. marca (SITA) - Ústav pamäti národa (ÚPN) môže zverejňovať pri menách osôb v zoznamoch zväzkov ŠtB aj dátumy narodenia, teda osobné údaje. Ako vysvetľuje riaditeľ Úradu na ochranu osobných údajov Gyula Veszelei, zákon o Ústave pamäti národa je voči zákonu o ochrane osobných údajov osobitný v tom, že môže určiť a určuje rozsah zverejňovaných údajov o dotknutej osobe. Podľa neho sú predmetom sprístupnenia a zverejnenia dokumenty, ktoré vznikli činnosťou Štátnej bezpečnosti, evidované v dobových alebo archívnych registroch tejto zložky. "Vzťah zákona o ochrane osobných údajov k tomuto problému je vyjadrený tým, že osobné údaje dotknutej osoby možno sprístupniť alebo zverejniť aj bez jej súhlasu v prípade, ak to stanovuje osobitný zákon. V tomto prípade je osobitným zákonom už uvedený zákon o Ústave pamäti národa," konštatuje Veszelei. Dodáva, že ak by ÚPN nezverejňoval aj osobný údaj - dátum narodenia, nebol by naplnený účel zákona o ÚPN, teda zverejnenie týchto údajov. "Bez tohto údaja (dátum narodenia) by bolo možné sa domnievať len o totožnosti verejne známych osôb, pričom iné osoby by zostali v anonymite," upozorňuje Veszelei.

Verejný ochranca práv Pavel Kandráč, ktorý tento týždeň upozornil na problém so zverejňovaním dátumov pri menách osôb v zoznamoch ŠtB, podľa Veszeleia "zrejme v časovej tiesni nemal možnosť podrobnejšie sa zoznámiť s týmto problémom. Mal však možnosť osloviť Úrad na ochranu osobných údajov alebo Ústav pamäti národa, aby došiel k správnemu záveru".

Kandráč na pondelkovej tlačovej besede informoval novinárov, že sa na jeho úrad obrátil občan, ktorý sa sťažuje na porušenie jeho práva na ochranu osobných údajov v súvislosti so zverejnením jeho dátumu narodenia v zozname zväzkov ŠtB. Kandráč uviedol, že podľa neho by sa ani v tomto prípade osobné údaje nemali zverejňovať.


Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami.
  2. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  3. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  4. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  5. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  6. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  7. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  8. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  10. Cíťte sa v priestore príjemne
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 080
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 544
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 264
  4. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 082
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 949
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 769
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 743
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 467
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 059
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 739

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Na ministerstve prežil Mečiara, Dzurindu aj Fica. Prečo by mal Plavčan odstúpiť

Aj keď ďalšie kauzy pribúdajú, odstúpiť zatiaľ neplánuje.

KOMENTÁRE

Keď už je trápne posmievať sa ministrovi školstva

Dôležité je ukázať, kto to celé vymyslel. A či to je riadená schéma.

EKONOMIKA

Flash končí, Tatra banka zmení internet banking

Flashové internetové bankovníctvo je bezpečné, uisťuje Tatra banka.

PRIMÁR

Antibiotiká netreba vždy dobrať, naznačuje nová analýza

Odborníci spochybnili odveké pravidlo pri užívaní antibiotík.