ÚPN neporušuje zákon o ochrane osobných údajov

BRATISLAVA 23. marca (SITA) - Ústav pamäti národa (ÚPN) môže zverejňovať pri menách osôb v zoznamoch zväzkov ŠtB aj dátumy narodenia, teda osobné údaje. Ako vysvetľuje riaditeľ Úradu na ochranu osobných ...

BRATISLAVA 23. marca (SITA) - Ústav pamäti národa (ÚPN) môže zverejňovať pri menách osôb v zoznamoch zväzkov ŠtB aj dátumy narodenia, teda osobné údaje. Ako vysvetľuje riaditeľ Úradu na ochranu osobných údajov Gyula Veszelei, zákon o Ústave pamäti národa je voči zákonu o ochrane osobných údajov osobitný v tom, že môže určiť a určuje rozsah zverejňovaných údajov o dotknutej osobe. Podľa neho sú predmetom sprístupnenia a zverejnenia dokumenty, ktoré vznikli činnosťou Štátnej bezpečnosti, evidované v dobových alebo archívnych registroch tejto zložky. "Vzťah zákona o ochrane osobných údajov k tomuto problému je vyjadrený tým, že osobné údaje dotknutej osoby možno sprístupniť alebo zverejniť aj bez jej súhlasu v prípade, ak to stanovuje osobitný zákon. V tomto prípade je osobitným zákonom už uvedený zákon o Ústave pamäti národa," konštatuje Veszelei. Dodáva, že ak by ÚPN nezverejňoval aj osobný údaj - dátum narodenia, nebol by naplnený účel zákona o ÚPN, teda zverejnenie týchto údajov. "Bez tohto údaja (dátum narodenia) by bolo možné sa domnievať len o totožnosti verejne známych osôb, pričom iné osoby by zostali v anonymite," upozorňuje Veszelei.

Verejný ochranca práv Pavel Kandráč, ktorý tento týždeň upozornil na problém so zverejňovaním dátumov pri menách osôb v zoznamoch ŠtB, podľa Veszeleia "zrejme v časovej tiesni nemal možnosť podrobnejšie sa zoznámiť s týmto problémom. Mal však možnosť osloviť Úrad na ochranu osobných údajov alebo Ústav pamäti národa, aby došiel k správnemu záveru".

Kandráč na pondelkovej tlačovej besede informoval novinárov, že sa na jeho úrad obrátil občan, ktorý sa sťažuje na porušenie jeho práva na ochranu osobných údajov v súvislosti so zverejnením jeho dátumu narodenia v zozname zväzkov ŠtB. Kandráč uviedol, že podľa neho by sa ani v tomto prípade osobné údaje nemali zverejňovať.


Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 104
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 051
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 044
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 490
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 035
  6. Kam do tepla v januári? 1 689
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 530
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 358
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 191
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 888

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Kto mal najdrahšiu kampaň a komu nesedia čísla

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

KOMENTÁRE

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

Neprehliadnite tiež

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Deti sa stali rukojemníkom, rušia najlepšie triedy

Spor o najlepšie školy ukazuje, ako sa u nás narába so školstvom.

Blízko Košíc môže vzniknúť rybia farma

V bývalom teľatníku chcú chovať africké sumčeky.

Starosta Hlinka: Zmluva s firmou EEI by sa mala zrušiť

Varianty: Ukončiť hneď alebo nechať dobehnúť do roku 2022.

Najdrahšiu kampaň mal Kusý, čísla za plagáty však nesedia

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy na kampaň v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

V Bratislave ubudne tretina osemročných gymnázií

V septembri zrejme neotvoria prvé ročníky viaceré osemročné gymnáziá. Najviac utrpia súkromné a cirkevné. Škola pre mimoriadne deti sa redukcii vyhla.