SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

ÚPN neporušuje zákon o ochrane osobných údajov

BRATISLAVA 23. marca (SITA) - Ústav pamäti národa (ÚPN) môže zverejňovať pri menách osôb v zoznamoch zväzkov ŠtB aj dátumy narodenia, teda osobné údaje. Ako vysvetľuje riaditeľ Úradu na ochranu osobných ...

BRATISLAVA 23. marca (SITA) - Ústav pamäti národa (ÚPN) môže zverejňovať pri menách osôb v zoznamoch zväzkov ŠtB aj dátumy narodenia, teda osobné údaje. Ako vysvetľuje riaditeľ Úradu na ochranu osobných údajov Gyula Veszelei, zákon o Ústave pamäti národa je voči zákonu o ochrane osobných údajov osobitný v tom, že môže určiť a určuje rozsah zverejňovaných údajov o dotknutej osobe. Podľa neho sú predmetom sprístupnenia a zverejnenia dokumenty, ktoré vznikli činnosťou Štátnej bezpečnosti, evidované v dobových alebo archívnych registroch tejto zložky. "Vzťah zákona o ochrane osobných údajov k tomuto problému je vyjadrený tým, že osobné údaje dotknutej osoby možno sprístupniť alebo zverejniť aj bez jej súhlasu v prípade, ak to stanovuje osobitný zákon. V tomto prípade je osobitným zákonom už uvedený zákon o Ústave pamäti národa," konštatuje Veszelei. Dodáva, že ak by ÚPN nezverejňoval aj osobný údaj - dátum narodenia, nebol by naplnený účel zákona o ÚPN, teda zverejnenie týchto údajov. "Bez tohto údaja (dátum narodenia) by bolo možné sa domnievať len o totožnosti verejne známych osôb, pričom iné osoby by zostali v anonymite," upozorňuje Veszelei.

Skryť Vypnúť reklamu

Verejný ochranca práv Pavel Kandráč, ktorý tento týždeň upozornil na problém so zverejňovaním dátumov pri menách osôb v zoznamoch ŠtB, podľa Veszeleia "zrejme v časovej tiesni nemal možnosť podrobnejšie sa zoznámiť s týmto problémom. Mal však možnosť osloviť Úrad na ochranu osobných údajov alebo Ústav pamäti národa, aby došiel k správnemu záveru".

Kandráč na pondelkovej tlačovej besede informoval novinárov, že sa na jeho úrad obrátil občan, ktorý sa sťažuje na porušenie jeho práva na ochranu osobných údajov v súvislosti so zverejnením jeho dátumu narodenia v zozname zväzkov ŠtB. Kandráč uviedol, že podľa neho by sa ani v tomto prípade osobné údaje nemali zverejňovať.


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 004
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 785
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 783
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 620
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 238
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 967
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 461
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 297
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 167
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 153
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pohľad do miestnosti vo Fakultnej nemocnici v Trnave, v ktorej sa podáva vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19.

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

10 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Zoznam zmien platných od 27. januára.

10 h

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.

7 h

Neprehliadnite tiež

Šačianska nemocnica.

Kedy mali vakcínu dostať, už nevysvetlili.

6 h
Očkovacie centrum v košickej nemocnici.

Nemocnica: Nemôžeme ovplyvniť, kedy ľudia prídu.

6 h
 Milan Uhrík v končí v Kotlebovej strane.

Kotleba taký odchod z ĽSNS ešte nezažil.

10 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Zoznam zmien platných od 27. januára.

10 h