Bratislava 25. marca (TASR) - Veľká noc neznamená len zmenu ročného obdobia, ale aj upratovanie príbytkov, očakávanie šibačov a polievačov a prípravu všakovakých veľkonočných dobrôt.
Internista a endokrinológ, profesor Juraj Payer však radí aj počas sviatkov stravovať sa tak, ako v počas "obyčajných" dní.
"Tí, ktorí majú žlčníkové kamene, by si mali dávať pozor na vajíčka, lebo by mohli veľmi rýchlo dostať koliku. Tradičným veľkonočným jedlom je údená šunka. Tá je obvykle veľmi slaná, a preto nie je optimálna pre tých, čo mávajú vysoký krvný tlak. Ak je zasa mastná, nie je dobrá pre pacientov s vysokou hladinou cholesterolu a so žlčníkovými kameňmi," povedal pre TASR Payer.
Na druhej strane odporúča pochutnať si na dobrotách, ale v menších dávkach a možno častejšie.
Po zimných mesiacoch je pre starších ľudí podľa neho vhodné posilniť organizmus D, B a E vitamínmi a z minerálnych prvkov selénom a zinkom.