SME

Chýbajú vám v jedálničku ryby? Vyberajte si tučné a morské

Je správne vynechať tuky zo stravy? Podľa lekárov by ste urobili chybu. Ide o to, aký tuk jete.

Morské ryby sú zdrojom zdravého tuku.Morské ryby sú zdrojom zdravého tuku. (Zdroj: Fotolia)

Vyhýbať sa tuku alebo skôr sacharidom? Podľa niektorých výživových poradkýň tuk pre organizmus nie je žiadny problém, môžete ho zjesť, koľko chcete. Telu dodá energiu a nepriberiete. To, čo si vraj môžete odpustiť, sú sacharidy.

Podľa lekárov však dospelí zdraví ľudia majú zo stravy prijímať energiu v podiele 45 – 65 percent sacharidov, 10 – 35 percent bielkovín a 20 – 35 percent tukov. Tuky a oleje sú nielen zdrojom energie, ale aj esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ktoré si  náš organizmus nedokáže vytvoriť. Obsahujú vitamíny A, D, E, K a ďalšie antioxidačne pôsobiace látky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Mastné kyseliny

Tuky sa skladajú z rôznych mastných kyselín – nasýtených (SAFA) a nenasýtených, ktoré ešte delíme na mononenasýtené (MUFA) a polynenasýtené (PUFA).

„Zo zdravotného hľadiska je dôležité, aby na tvorbe energie a pri plnení ďalších funkcií bolo v príjme tukov zastúpenie jednotlivých typov približne tretinové. Tretinu by mali tvoriť nasýtené, tretinu mononenasýtené a tretinu polynenasýtené tuky,“ vysvetľuje doktorka Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu.

Pre zdravie predstavujú riziko najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré pochádzajú z mäsa a živočíšnych tukov, ako sú masť a maslo. Zvyšujú totiž hladinu LDL cholesterolu. V našej tradičnej kuchyni je ich veľa, mali by sme sa preto vedome usilovať, aby sme ich obmedzili. Na druhej strane nenasýtené mastné kyseliny - obsiahnuté v rastlinných tukoch, margarínoch, rybách - pôsobia na náš organizmus pozitívne.

SkryťVypnúť reklamu

Nezvyšujú LDL cholesterol, ale uľahčujú prácu HDL cholesterolu. „Práve v prevencii civilizačných ochorení majú tieto nenasýtené mastné kyseliny významné postavenie. Sú to esenciálne mastné kyseliny, čo znamená, že telo si ich nevie vytvoriť samo a získavať ich môžeme jedine stravou,“ dodáva doktorka Béderová.

Na čom vyprážať

Tuky a oleje, ktoré obsahujú vysoké podiely polynenasýtených mastných kyselín - linolovú a linolénovú - sú podstatne citlivejšie na tepelné spracovanie. Sú vhodné pre použitie v studenej kuchyni, na  prípravu šalátov a dresingov a rozhodne nie sú vhodné na vyprážanie.

Tuky a oleje s vyšším podielom nasýtených mastných kyselín a kyseliny olejovej sú stabilnejšie a používajú sa pri pečení alebo aj na vyprážanie.

Výber tukov a olejov vhodných pre vyprážanie určuje ďalší faktor, a to teplota zadymenia. Je to teplota, pri ktorej z oleja alebo tuku vzniká dym a tuk sa prepaľuje. Čím je vyššia, tým je tuk odolnejší a vhodnejší na vyprážanie.   

SkryťVypnúť reklamu

Najčastejšie používame tuky a oleje lokálneho pôvodu, dostupné vo väčších množstvách. V juhovýchodnej Ázii vyprážajú na arašidovom oleji. Lokálny olej podobného zloženia, a napokon aj s nižším podielom nasýtených mastných kyselín, je repkový.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C453C na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 737
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 549
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 736
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 550
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 548
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 413
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 074
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 215
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Coco Gauffová.

Nestačila na Američanku Gauffovú.


TASR
Martin Vaculík.

Príprava na sezónu 2025 prebehla bez problémov a začala sa pre neho úvodnými zápoleniami v poľskej extralige.


TASR
Samuel Hlavaj.

Mladý brankár by mohol byť slovenskou jednotkou na MS v hokeji 2025.


Martin Turčin a 1 ďalší
Zomrel legendárny španielsky bubeník Manolo.

Manolo bol charakteristický svojím bubnom.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu