SME

Chýbajú vám v jedálničku ryby? Vyberajte si tučné a morské

Je správne vynechať tuky zo stravy? Podľa lekárov by ste urobili chybu. Ide o to, aký tuk jete.

Morské ryby sú zdrojom zdravého tuku.Morské ryby sú zdrojom zdravého tuku. (Zdroj: Fotolia)

Vyhýbať sa tuku alebo skôr sacharidom? Podľa niektorých výživových poradkýň tuk pre organizmus nie je žiadny problém, môžete ho zjesť, koľko chcete. Telu dodá energiu a nepriberiete. To, čo si vraj môžete odpustiť, sú sacharidy.

Podľa lekárov však dospelí zdraví ľudia majú zo stravy prijímať energiu v podiele 45 – 65 percent sacharidov, 10 – 35 percent bielkovín a 20 – 35 percent tukov. Tuky a oleje sú nielen zdrojom energie, ale aj esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, ktoré si  náš organizmus nedokáže vytvoriť. Obsahujú vitamíny A, D, E, K a ďalšie antioxidačne pôsobiace látky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Mastné kyseliny

Tuky sa skladajú z rôznych mastných kyselín – nasýtených (SAFA) a nenasýtených, ktoré ešte delíme na mononenasýtené (MUFA) a polynenasýtené (PUFA).

„Zo zdravotného hľadiska je dôležité, aby na tvorbe energie a pri plnení ďalších funkcií bolo v príjme tukov zastúpenie jednotlivých typov približne tretinové. Tretinu by mali tvoriť nasýtené, tretinu mononenasýtené a tretinu polynenasýtené tuky,“ vysvetľuje doktorka Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu.

Pre zdravie predstavujú riziko najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré pochádzajú z mäsa a živočíšnych tukov, ako sú masť a maslo. Zvyšujú totiž hladinu LDL cholesterolu. V našej tradičnej kuchyni je ich veľa, mali by sme sa preto vedome usilovať, aby sme ich obmedzili. Na druhej strane nenasýtené mastné kyseliny - obsiahnuté v rastlinných tukoch, margarínoch, rybách - pôsobia na náš organizmus pozitívne.

SkryťVypnúť reklamu

Nezvyšujú LDL cholesterol, ale uľahčujú prácu HDL cholesterolu. „Práve v prevencii civilizačných ochorení majú tieto nenasýtené mastné kyseliny významné postavenie. Sú to esenciálne mastné kyseliny, čo znamená, že telo si ich nevie vytvoriť samo a získavať ich môžeme jedine stravou,“ dodáva doktorka Béderová.

Na čom vyprážať

Tuky a oleje, ktoré obsahujú vysoké podiely polynenasýtených mastných kyselín - linolovú a linolénovú - sú podstatne citlivejšie na tepelné spracovanie. Sú vhodné pre použitie v studenej kuchyni, na  prípravu šalátov a dresingov a rozhodne nie sú vhodné na vyprážanie.

Tuky a oleje s vyšším podielom nasýtených mastných kyselín a kyseliny olejovej sú stabilnejšie a používajú sa pri pečení alebo aj na vyprážanie.

Výber tukov a olejov vhodných pre vyprážanie určuje ďalší faktor, a to teplota zadymenia. Je to teplota, pri ktorej z oleja alebo tuku vzniká dym a tuk sa prepaľuje. Čím je vyššia, tým je tuk odolnejší a vhodnejší na vyprážanie.   

SkryťVypnúť reklamu

Najčastejšie používame tuky a oleje lokálneho pôvodu, dostupné vo väčších množstvách. V juhovýchodnej Ázii vyprážajú na arašidovom oleji. Lokálny olej podobného zloženia, a napokon aj s nižším podielom nasýtených mastných kyselín, je repkový.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C453C na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Víkend

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 834
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 505
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 564
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 439
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 345
  6. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 298
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 272
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 024
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Scott McTominay oslavuje gól.

Pri oboch tituloch stál aj slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka.


a 1 ďalší
Juraj Kucka (Slovan) sa lúči s hráčskou kariérou so spoluhráčmi a fanúšikmi v záverečnom 10. kole nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o titul ŠK Slovan Bratislava - FC Košice.

Pozrite si zaujímavé štatistiky Niké ligy.


Juraj Hertel
Novak Djokovič.

Vo finále sa predstaví proti turnajovej šestke Hubertovi Hurkaczovi.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu