Programové vyhlásenie bude vychádzať aj zo Správy o stave školstva

V pondelok sa na ministerstve uskutočnia dva okrúhle stoly. Jeden bude k regionálnemu školstvu, druhý k vysokému školstvu.

Peter Plavčan.(Zdroj: SME - JOZEF JAKUBČO)

BRATISLAVA. Na programovom vyhlásení za oblasť školstva bude ministerstvo školstva pracovať spoločne so zástupcami Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a Slovenskej komory učiteľov ako aj so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov.

Finálnu verziu predložia Ficovi

Školskí odborári a komora učiteľov zastupujú zároveň signatárov Deklarácie na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku.

Hlavným východiskom programového vyhlásenia vlády bude Správa o stave školstva z roku 2013 a deklarácia odborového zväzu a partnerských reprezentácií zo 17. februára.

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová po prvom rokovaní so zástupcami odborov, komory učiteľov a Iniciatívy slovenských učiteľov.

Zástupcovia ministerstva pripravia nultý variant dokumentu do nedele 3. apríla večera, keďže už budúcu stredu 6. apríla majú finálnu verziu predložiť premiérovi Robertovi Ficovi.

Uskutočnia sa dva okrúhle stoly

V pondelok 4. apríla sa na ministerstve uskutočnia dva okrúhle stoly. Jeden bude k regionálnemu školstvu, druhý k vysokému školstvu. Počas okrúhlych stolov dokument plánujú prediskutovať so všetkými podpísanými subjektmi a zapracujú doň prípadné zmeny.

"Snaha je na všetkých stranách - na strane ministerstva, aj signatárov deklarácie. Teraz máme šancu niečo zmeniť a urobiť pre školstvo niečo dobré. Nesmieme ju premrhať, ale ukázať, že školstvo vie byť jednotné," uviedol nový minister školstva Peter Plavčan.

Deklarácia na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku sa týka vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva.

Odbory a partnerské organizácie pôsobiace v školstve ju podpísali 17. februára. Ako povedal predseda odborového zväzu Pavel Ondek, deklarácia je výsledkom celospoločenskej zhody na systémových riešeniach najzávažnejších problémov slovenského školstva.

Odbory a partnerské organizácie žiadajú v deklarácii napríklad to, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca nastávajúceho volebného obdobia najmenej šesť percent.

Zvyšovanie financovania školstva

Vo štvorročnom volebnom období by sa tak malo financovanie školstva zvyšovať najmenej o 0,5 percenta z HDP oproti predchádzajúcemu roku.

Signatári deklarácie tiež žiadajú, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov.

Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne. Pri regionálnom školstve žiadajú tiež signatári deklarácie previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva.

Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa malo podľa signatárov deklarácie zvýšiť každoročne o 60 miliónov eur.

Každoročne žiadajú tiež zvyšovať platy tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov vysokých škôl by malo byť podľa signatárov deklarácie rovnako primerané a tarifný plat v prvej platovej triede a prvom platovom stupni by sa mal začínať na minimálnej mzde.

1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  7. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Slováci sa hojne stávajú majiteľmi nehnuteľností v cudzine
  2. Prečo mamy lákali deti na mobil, kľúče či diaľkové ovládanie?
  3. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  4. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  5. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  6. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  7. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  8. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  9. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  10. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 490
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 087
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 8 211
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 321
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 124
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 669
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 314
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 121
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 783
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 2 792

Šéfa ÚPN Krajňáka považovali za cuciaka, teraz je pre koalíciu diktátor

Šéf Ústavu pamäti národa viedol spor s českým ministrom financií Andrejom Babišom a zamestnancami, ktorí mali blízko k extrémizmu.

Má anorexiu a 26 kilogramov. Jej manžel je zúfalý, lebo jej nikto nevie pomôcť

Povedali mi, že s takouto diagnózou nepochodíte nikde na Slovensku. Nikto vám ju nezoberie, spomína manžel na reakciu samosprávy.

Kaliňák lákal na byty za symbolické ceny

Asi tretinovú zľavu na byt dostal aj bývalý policajný viceprezident. Jeho nástupca platí v hlavnom meste nájomné 30 eur mesačne.

Langoš sa plnej sily Ústavu pamäti národa nedožil

Prvý predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa a bývalý federálny minister vnútra Ján Langoš zahynul v polovici júna-

Petranský sa v ÚPN zabetónoval

Ivan Petranský získal v Ústave pamäti národa niekoľko silných pozícií.