Programové vyhlásenie bude vychádzať aj zo Správy o stave školstva

V pondelok sa na ministerstve uskutočnia dva okrúhle stoly. Jeden bude k regionálnemu školstvu, druhý k vysokému školstvu.

Peter Plavčan.(Zdroj: SME - JOZEF JAKUBČO)

BRATISLAVA. Na programovom vyhlásení za oblasť školstva bude ministerstvo školstva pracovať spoločne so zástupcami Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a Slovenskej komory učiteľov ako aj so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov.

Finálnu verziu predložia Ficovi

Školskí odborári a komora učiteľov zastupujú zároveň signatárov Deklarácie na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku.

Hlavným východiskom programového vyhlásenia vlády bude Správa o stave školstva z roku 2013 a deklarácia odborového zväzu a partnerských reprezentácií zo 17. februára.

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová po prvom rokovaní so zástupcami odborov, komory učiteľov a Iniciatívy slovenských učiteľov.

Zástupcovia ministerstva pripravia nultý variant dokumentu do nedele 3. apríla večera, keďže už budúcu stredu 6. apríla majú finálnu verziu predložiť premiérovi Robertovi Ficovi.

Uskutočnia sa dva okrúhle stoly

V pondelok 4. apríla sa na ministerstve uskutočnia dva okrúhle stoly. Jeden bude k regionálnemu školstvu, druhý k vysokému školstvu. Počas okrúhlych stolov dokument plánujú prediskutovať so všetkými podpísanými subjektmi a zapracujú doň prípadné zmeny.

"Snaha je na všetkých stranách - na strane ministerstva, aj signatárov deklarácie. Teraz máme šancu niečo zmeniť a urobiť pre školstvo niečo dobré. Nesmieme ju premrhať, ale ukázať, že školstvo vie byť jednotné," uviedol nový minister školstva Peter Plavčan.

Deklarácia na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku sa týka vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva.

Odbory a partnerské organizácie pôsobiace v školstve ju podpísali 17. februára. Ako povedal predseda odborového zväzu Pavel Ondek, deklarácia je výsledkom celospoločenskej zhody na systémových riešeniach najzávažnejších problémov slovenského školstva.

Odbory a partnerské organizácie žiadajú v deklarácii napríklad to, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca nastávajúceho volebného obdobia najmenej šesť percent.

Zvyšovanie financovania školstva

Vo štvorročnom volebnom období by sa tak malo financovanie školstva zvyšovať najmenej o 0,5 percenta z HDP oproti predchádzajúcemu roku.

Signatári deklarácie tiež žiadajú, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov.

Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne. Pri regionálnom školstve žiadajú tiež signatári deklarácie previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva.

Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa malo podľa signatárov deklarácie zvýšiť každoročne o 60 miliónov eur.

Každoročne žiadajú tiež zvyšovať platy tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov vysokých škôl by malo byť podľa signatárov deklarácie rovnako primerané a tarifný plat v prvej platovej triede a prvom platovom stupni by sa mal začínať na minimálnej mzde.

1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 722
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 5 057