Programové vyhlásenie bude vychádzať aj zo Správy o stave školstva

V pondelok sa na ministerstve uskutočnia dva okrúhle stoly. Jeden bude k regionálnemu školstvu, druhý k vysokému školstvu.

Peter Plavčan.(Zdroj: SME - JOZEF JAKUBČO)

BRATISLAVA. Na programovom vyhlásení za oblasť školstva bude ministerstvo školstva pracovať spoločne so zástupcami Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a Slovenskej komory učiteľov ako aj so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov.

Finálnu verziu predložia Ficovi

Školskí odborári a komora učiteľov zastupujú zároveň signatárov Deklarácie na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku.

Hlavným východiskom programového vyhlásenia vlády bude Správa o stave školstva z roku 2013 a deklarácia odborového zväzu a partnerských reprezentácií zo 17. februára.

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová po prvom rokovaní so zástupcami odborov, komory učiteľov a Iniciatívy slovenských učiteľov.

Zástupcovia ministerstva pripravia nultý variant dokumentu do nedele 3. apríla večera, keďže už budúcu stredu 6. apríla majú finálnu verziu predložiť premiérovi Robertovi Ficovi.

Uskutočnia sa dva okrúhle stoly

V pondelok 4. apríla sa na ministerstve uskutočnia dva okrúhle stoly. Jeden bude k regionálnemu školstvu, druhý k vysokému školstvu. Počas okrúhlych stolov dokument plánujú prediskutovať so všetkými podpísanými subjektmi a zapracujú doň prípadné zmeny.

"Snaha je na všetkých stranách - na strane ministerstva, aj signatárov deklarácie. Teraz máme šancu niečo zmeniť a urobiť pre školstvo niečo dobré. Nesmieme ju premrhať, ale ukázať, že školstvo vie byť jednotné," uviedol nový minister školstva Peter Plavčan.

Deklarácia na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku sa týka vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva.

Odbory a partnerské organizácie pôsobiace v školstve ju podpísali 17. februára. Ako povedal predseda odborového zväzu Pavel Ondek, deklarácia je výsledkom celospoločenskej zhody na systémových riešeniach najzávažnejších problémov slovenského školstva.

Odbory a partnerské organizácie žiadajú v deklarácii napríklad to, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca nastávajúceho volebného obdobia najmenej šesť percent.

Zvyšovanie financovania školstva

Vo štvorročnom volebnom období by sa tak malo financovanie školstva zvyšovať najmenej o 0,5 percenta z HDP oproti predchádzajúcemu roku.

Signatári deklarácie tiež žiadajú, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent. Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov.

Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne. Pri regionálnom školstve žiadajú tiež signatári deklarácie previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva.

Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa malo podľa signatárov deklarácie zvýšiť každoročne o 60 miliónov eur.

Každoročne žiadajú tiež zvyšovať platy tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov vysokých škôl by malo byť podľa signatárov deklarácie rovnako primerané a tarifný plat v prvej platovej triede a prvom platovom stupni by sa mal začínať na minimálnej mzde.

1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 615

Téma: Minister školstva Peter Plavčan

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Domov

Aj my sme tu. Malé nemocnice sa búria proti Druckerovej sieti urgentov

Prečo nemáme právo na zdravotnú starostlivosť ako všetci, pýta sa zástupkyňa riaditeľa nemocnice vo Veľkom Krtíši.

Domov

Pripomeňte si vstup vojsk Varšavskej zmluvy na fotografiách

Pred 49 rokmi vtrhli na územie vtedajšieho Československa vojská Varšavskej zmluvy.

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Nepovalím si vlastnú vládu, odkazuje Fico vo videu Sulíkovi

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka sú v súčasnosti jediným riešením predčasné voľby.