SME

Zjedzte zdravie, kážu knihy

Ochutnali sme knihy, ktoré sľubujú zázraky na počkanie alebo aspoň zdravý život do vysnívanej stovky

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: Fotolia)

Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme boli zdraví. Alebo chorí. Keby sme do dôsledkov dodržiavali všetko, čo nám odporúčajú knihy o zdravej výžive, asi by sme jedli maximálne zelerové stonky.

Jar zúri v celej svojej voňavej sile a človek sa obáva, že sa približuje čas, keď sa leto opýta, čo sme robili v zime. Nuž, vyhovárať sa na to, že nám predali tričká s bruchom a nohavice sa sprali, prestáva byť vtipné. Jar je však rajom detoxikačných a ozdravovacích kúr, ktoré sú neraz plné zvláštnych odporúčaní, múdrych rád a jedál, ktoré rozhodne nepatria do rebríčka 10 najobľúbenejších. My sme sa rozhodli pre ochutnávku kníh, ktoré sľubujú zázraky na počkanie alebo aspoň zdravý život do vysnívanej stovky. Knihy o jedle a zdraví patria totiž medzi najpredávanejšie a najobľúbenejšie artikle v kníhkupectvách.

SkryťVypnúť reklamu

Očista

Každá cesta do raja zdravia sa má začínať očistcom. Detox, to je skratka, ktorá vznikla z označenia detoxikačná kúra a Nicole Staabs toto slovo využila ako názov svojej knihy plnej receptov na očistné jedlá. Nesľubuje zázraky, ale očistu na zemi: „Počas detoxikačnej kúry sú úplne bežným javom bolesti hlavy, únava a nečistá pleť.“ Ale nebojte sa, keď vydržíte niekoľko ťažkých dní so studenou uhorkovou polievkou, špenátovým smoothie a zeleninovými špízmi s tofu, tak sa váš metabolizmus tak prečistí, že sa budete cítiť ľahko a ??vaša váha nebude veriť vašim očiam??.

Už keď sme pri chudnutí, čo je najčastejší dôvod, aby sme sa zaoberali  zdravou stravou, Joe Colella pripravil v knihe Zmena apetítu šesťtýždňový program, ako jesť dosýta a pritom kultivovane strácať tukové vankúšiky. Toto nie je kniha receptov (aj keď ich na záver zopár nájdete), ale skôr návod na zmenu stravovacích i pohybových návykov tak, aby ste sa vo výsledku cítili lepšie. A autor trpezlivo vysvetľuje, že najdôležitejšia je motivácia a schopnosť povedať sám sebe nie, keď siahate po sladkostiach.

SkryťVypnúť reklamu

A keďže všetci vieme, že v podstate čokoľvek je jed, ak je toho veľa, našu prehliadku očistou ukončíme knihou rozkošnej Sarah Wilsonovej, ktorá sa názvom svojej knihy priznala, že Končím s cukrom. Je to osemtýždňový detoxikačný program, ktorý vás zbaví rafinovaných nánosov cukru v tele a začnete žiť v duševnej pohode. Lebo cukor je jedným z najväčších jedov a spôsobuje nám až nemravne veľa falošného potešenia. Ale keď vám poviem, že v knihe nájdete aj košíčky so slaninou a s vajcom, tak vám aj tá feniklová polievka bude pripadať ako celkom lákavé jedlo. Isto, niektoré novinky v strave ako semienka chia a quinoa bežne doma nemávame, ale ich funkčnosť je vraj zázračná.

Zelenina vyhráva

Všetci sme vegetariáni, len niektorí potrebujeme, aby tú trávu pred nami prežula krava. Jeruzalemský rodák Yotam Ottolenghi predstavil v knihe Hojnosť bohatstvo zeleninového taniera vo vskutku rafinovaných receptoch. Aj keď niektoré suroviny ako sambal, okra či mangold patria do sféry exotiky, pravdou je, že hojnosť tu nie je len symbolickou kategóriou, ale pastvou pre oči. Škoda, v tomto prípade, že knihy ešte neponúkajú chuťový zážitok, lebo niektoré jedlá by si nepochybne pobyt na jazyku zaslúžili okamžite.

SkryťVypnúť reklamu

Najmódnejším v posledných rokoch sa stala strava označovaná ako raw, teda surová, tepelne neupravená, jedlo, ako vyrástlo v prírode. Nie je to diéta, ale celý životný štýl, ktorý vám neodopiera radosť z jedla. Pravda, ak si dokážete skombinovať pocit jedáckeho šťastia z lístkov zeleniny, ovocia, orieškov, klíčkov. Láka vás to? Tak začnite s Chantal Sandjonovou a jej knihou Raw pre začiatočníkov. Čaká vás vraj aj zdravší život.

Jedlo, respektíve niektoré jeho suroviny, sa často používajú ako liek. Susana Bingemer ponúka ľahký prehľad takýchto pokladov pod názvom Superpotraviny. Od acai cez kokos, med až po zelenú zeleninu tu nájdete rýchle poučenie, čo vám prospeje. Samozrejme, keďže varíme a kuchtíme, tak sa nezabúda ani na recepty, ale opäť s upozornením, že dvere otvorené tu majú primárne vegáni.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravý štart do dňa

Raňajky sú základ, všetko ostatné počká. Barbora Drahovská a Mirka Nemčeková, foodblogery z blogu bitme.sk, sa rozhodli presvedčiť nás, že by sme ráno nemali zmeškať, pretože práve vtedy sa naše telo ladí na celodenné zážitky a čo môže byť krajšie ako niečo, čo pekne vyzerá, krásne vonia a skvelo chutí. Samozrejme, ak to máte ešte s kým raňajkovať, je o dokonalosť postarané. V knižke Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, na ktorých prípravu potrebujete iba pár minút. Okrem studených ranných dobrôt tu nájdete aj voňavé lievance či ohromujúce červené  palacinky, ktoré môžete doplniť o raňajkové smoothies a farebné limonády.

Niektoré kultúrne destinácie jedlom voňajú a nedať si vo Francúzsku raňajky v bistre je približne rovnaký kultúrny hriech, ako byť vo Vatikáne a nevidieť Sixtínsku kaplnku. Anne-Katrin Weberová si dala námahu a zozbierala do rozkošnej knižky Moje skvelé recepty z francúzskeho bistra. Nie sú to len raňajkové chuťovky, ale niekedy sa stane, že človek zájde do bistra hneď, keď sa zobudí, a zistí, že je čas na neskorý obed. Umenie života je zdravé najmä pre psychiku.

SkryťVypnúť reklamu

A keby sme pochoreli...

Kto nemá nejakú chorobu, často aj z jedla, tak akoby dnes ani nebol. A keďže chorobami sa dnes aj tak patrí chváliť, zistil som, že aj na tú moju je kniha. Volá sa Intolerancia laktózy a pripravila ju Doris Fritzsche. Aj keď v prípade netolerancie mlieka nejde o nič iné, len o normálne správanie sa organizmu, ktorý prirodzene premýšľa, prečo má v dospelosti piť nejakú tú bielu tekutinu určenú teliatkam. Ako sa starať o brucho, ktoré je základom životnej pohody, poradí aj ďalšia múdra knižka Acidobázická rovnováha, ktorú má na svedomí Eva-Maria Kraske. Keby ste náhodou nevedeli, naše telo je chemická továreň a my sme k nemu takí zlí, že ho neustále prekysľujeme. A preto potrebujeme dopĺňať stravu zásaditými potravinami, inak vyhynieme ako dinosaury. Pravda, na vyrovnanie potrebujete aj zeler, cvičenie a pravidelne sa umývať.

SkryťVypnúť reklamu

Pre zdravie v kuchyni je vhodné občas siahnuť po bylinkových drogách, ktoré nám pomôžu na všetky neduhy, lebo kuchyňa je zázrak. Nuria Penalva pripravila milú knižku Prírodná medicína s cieľom ukázať, že to, čo do tela dávame, môže aj  pomáhať. Pravda, aj tu platí, že to netreba preháňať. Ale na to by sme mali mať jasno v hlave. Ako mať zdravý mozog v každom veku je poradenstvo Kataríny Horákovej, ktorá nás neváha upozorňovať, že zdravie hlavy máme najprv na tanieri.

Kým jeme, žijeme

Najdôležitejším zistením pri lúskaní najaktuálnejšou ponukou jedlých a zdravých kníh je prostý fakt, že kým môžeme jesť, tak s najväčšou pravdepodobnosťou žijeme. Síce chorí, prekyslení, ale zato s perspektívou, že jedlo by nám mohlo utrpenie na tomto svete plnom chemikálií a potravinárov s vražedným výrazom v očiach a množstvom éčok v priemyselne vyrábaných produktoch, zmierniť. Vyberajme najmä to, čo nám chutí. A jedzme s mierou. Inšpirácia sa dá nájsť aj v knihách.

SkryťVypnúť reklamu

 

Fotka - Beata Balogová
Beata
Balogová
Šéfredaktorka
Podpis - Beata Balogová
Tento článok sme nezamkli, ale potrebujeme vašu podporu. Niektoré články nechávame odomknuté, aby mali úplne všetci prístup k dôležitým informáciám. Prinášať ich môžeme aj vďaka našim predplatiteľom.
Vyskúšať predplatné
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 219
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 958
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 171
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 147
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 945
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 538
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

slovenskí hokejisti, zľava Andrej Krajčovič, Matúš Hlaváč a Michael Laurenčík

Slováci odohrajú dvojzápas v Herisau.


Na snímke je brankár Slovana Bratislava Dominik Takáč.

Vnímam to ako ďalšiu motiváciu pracovať na sebe a zlepšovať sa, reagoval.


TASR
Zakladatelia tímu Unibet Tietema Rockets, zľava Josse Wester, Bas Tietema a Devin van der Wiel.

Traja kamaráti točili videá, dnes sú súčasťou profesionálnej cyklistiky.


Rebecca Šramková.

Slovenské tenistky nastúpia v najbližších dňoch na zápasy kvalifikačnej skupiny Pohára Billie Jean Kingovej.


SkryťZatvoriť reklamu