Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme boli zdraví. Alebo chorí. Keby sme do dôsledkov dodržiavali všetko, čo nám odporúčajú knihy o zdravej výžive, asi by sme jedli maximálne zelerové stonky.
Jar zúri v celej svojej voňavej sile a človek sa obáva, že sa približuje čas, keď sa leto opýta, čo sme robili v zime. Nuž, vyhovárať sa na to, že nám predali tričká s bruchom a nohavice sa sprali, prestáva byť vtipné. Jar je však rajom detoxikačných a ozdravovacích kúr, ktoré sú neraz plné zvláštnych odporúčaní, múdrych rád a jedál, ktoré rozhodne nepatria do rebríčka 10 najobľúbenejších. My sme sa rozhodli pre ochutnávku kníh, ktoré sľubujú zázraky na počkanie alebo aspoň zdravý život do vysnívanej stovky. Knihy o jedle a zdraví patria totiž medzi najpredávanejšie a najobľúbenejšie artikle v kníhkupectvách.
Očista
Každá cesta do raja zdravia sa má začínať očistcom. Detox, to je skratka, ktorá vznikla z označenia detoxikačná kúra a Nicole Staabs toto slovo využila ako názov svojej knihy plnej receptov na očistné jedlá. Nesľubuje zázraky, ale očistu na zemi: „Počas detoxikačnej kúry sú úplne bežným javom bolesti hlavy, únava a nečistá pleť.“ Ale nebojte sa, keď vydržíte niekoľko ťažkých dní so studenou uhorkovou polievkou, špenátovým smoothie a zeleninovými špízmi s tofu, tak sa váš metabolizmus tak prečistí, že sa budete cítiť ľahko a ??vaša váha nebude veriť vašim očiam??.
Už keď sme pri chudnutí, čo je najčastejší dôvod, aby sme sa zaoberali zdravou stravou, Joe Colella pripravil v knihe Zmena apetítu šesťtýždňový program, ako jesť dosýta a pritom kultivovane strácať tukové vankúšiky. Toto nie je kniha receptov (aj keď ich na záver zopár nájdete), ale skôr návod na zmenu stravovacích i pohybových návykov tak, aby ste sa vo výsledku cítili lepšie. A autor trpezlivo vysvetľuje, že najdôležitejšia je motivácia a schopnosť povedať sám sebe nie, keď siahate po sladkostiach.
A keďže všetci vieme, že v podstate čokoľvek je jed, ak je toho veľa, našu prehliadku očistou ukončíme knihou rozkošnej Sarah Wilsonovej, ktorá sa názvom svojej knihy priznala, že Končím s cukrom. Je to osemtýždňový detoxikačný program, ktorý vás zbaví rafinovaných nánosov cukru v tele a začnete žiť v duševnej pohode. Lebo cukor je jedným z najväčších jedov a spôsobuje nám až nemravne veľa falošného potešenia. Ale keď vám poviem, že v knihe nájdete aj košíčky so slaninou a s vajcom, tak vám aj tá feniklová polievka bude pripadať ako celkom lákavé jedlo. Isto, niektoré novinky v strave ako semienka chia a quinoa bežne doma nemávame, ale ich funkčnosť je vraj zázračná.
Zelenina vyhráva
Všetci sme vegetariáni, len niektorí potrebujeme, aby tú trávu pred nami prežula krava. Jeruzalemský rodák Yotam Ottolenghi predstavil v knihe Hojnosť bohatstvo zeleninového taniera vo vskutku rafinovaných receptoch. Aj keď niektoré suroviny ako sambal, okra či mangold patria do sféry exotiky, pravdou je, že hojnosť tu nie je len symbolickou kategóriou, ale pastvou pre oči. Škoda, v tomto prípade, že knihy ešte neponúkajú chuťový zážitok, lebo niektoré jedlá by si nepochybne pobyt na jazyku zaslúžili okamžite.
Najmódnejším v posledných rokoch sa stala strava označovaná ako raw, teda surová, tepelne neupravená, jedlo, ako vyrástlo v prírode. Nie je to diéta, ale celý životný štýl, ktorý vám neodopiera radosť z jedla. Pravda, ak si dokážete skombinovať pocit jedáckeho šťastia z lístkov zeleniny, ovocia, orieškov, klíčkov. Láka vás to? Tak začnite s Chantal Sandjonovou a jej knihou Raw pre začiatočníkov. Čaká vás vraj aj zdravší život.
Jedlo, respektíve niektoré jeho suroviny, sa často používajú ako liek. Susana Bingemer ponúka ľahký prehľad takýchto pokladov pod názvom Superpotraviny. Od acai cez kokos, med až po zelenú zeleninu tu nájdete rýchle poučenie, čo vám prospeje. Samozrejme, keďže varíme a kuchtíme, tak sa nezabúda ani na recepty, ale opäť s upozornením, že dvere otvorené tu majú primárne vegáni.
Zdravý štart do dňa
Raňajky sú základ, všetko ostatné počká. Barbora Drahovská a Mirka Nemčeková, foodblogery z blogu bitme.sk, sa rozhodli presvedčiť nás, že by sme ráno nemali zmeškať, pretože práve vtedy sa naše telo ladí na celodenné zážitky a čo môže byť krajšie ako niečo, čo pekne vyzerá, krásne vonia a skvelo chutí. Samozrejme, ak to máte ešte s kým raňajkovať, je o dokonalosť postarané. V knižke Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, na ktorých prípravu potrebujete iba pár minút. Okrem studených ranných dobrôt tu nájdete aj voňavé lievance či ohromujúce červené palacinky, ktoré môžete doplniť o raňajkové smoothies a farebné limonády.
Niektoré kultúrne destinácie jedlom voňajú a nedať si vo Francúzsku raňajky v bistre je približne rovnaký kultúrny hriech, ako byť vo Vatikáne a nevidieť Sixtínsku kaplnku. Anne-Katrin Weberová si dala námahu a zozbierala do rozkošnej knižky Moje skvelé recepty z francúzskeho bistra. Nie sú to len raňajkové chuťovky, ale niekedy sa stane, že človek zájde do bistra hneď, keď sa zobudí, a zistí, že je čas na neskorý obed. Umenie života je zdravé najmä pre psychiku.
A keby sme pochoreli...
Kto nemá nejakú chorobu, často aj z jedla, tak akoby dnes ani nebol. A keďže chorobami sa dnes aj tak patrí chváliť, zistil som, že aj na tú moju je kniha. Volá sa Intolerancia laktózy a pripravila ju Doris Fritzsche. Aj keď v prípade netolerancie mlieka nejde o nič iné, len o normálne správanie sa organizmu, ktorý prirodzene premýšľa, prečo má v dospelosti piť nejakú tú bielu tekutinu určenú teliatkam. Ako sa starať o brucho, ktoré je základom životnej pohody, poradí aj ďalšia múdra knižka Acidobázická rovnováha, ktorú má na svedomí Eva-Maria Kraske. Keby ste náhodou nevedeli, naše telo je chemická továreň a my sme k nemu takí zlí, že ho neustále prekysľujeme. A preto potrebujeme dopĺňať stravu zásaditými potravinami, inak vyhynieme ako dinosaury. Pravda, na vyrovnanie potrebujete aj zeler, cvičenie a pravidelne sa umývať.
Pre zdravie v kuchyni je vhodné občas siahnuť po bylinkových drogách, ktoré nám pomôžu na všetky neduhy, lebo kuchyňa je zázrak. Nuria Penalva pripravila milú knižku Prírodná medicína s cieľom ukázať, že to, čo do tela dávame, môže aj pomáhať. Pravda, aj tu platí, že to netreba preháňať. Ale na to by sme mali mať jasno v hlave. Ako mať zdravý mozog v každom veku je poradenstvo Kataríny Horákovej, ktorá nás neváha upozorňovať, že zdravie hlavy máme najprv na tanieri.
Kým jeme, žijeme
Najdôležitejším zistením pri lúskaní najaktuálnejšou ponukou jedlých a zdravých kníh je prostý fakt, že kým môžeme jesť, tak s najväčšou pravdepodobnosťou žijeme. Síce chorí, prekyslení, ale zato s perspektívou, že jedlo by nám mohlo utrpenie na tomto svete plnom chemikálií a potravinárov s vražedným výrazom v očiach a množstvom éčok v priemyselne vyrábaných produktoch, zmierniť. Vyberajme najmä to, čo nám chutí. A jedzme s mierou. Inšpirácia sa dá nájsť aj v knihách.
Ako chutí mäso
Knihy, ktoré chutia a nedbajú o štíhlu líniu, nie sú v rozpore so zdravým stravovaním. Len ukazujú, že žiť šťavnato môžete aj sofistikovanejšie. Zväčša cielia na mužov a ich atavistickú túžbu po krvavom mäse.
Pán Burger
Perfektný a vtipný návod na Dokonalý domáci burger pripravil Vicki Smallwood. Nájdete tu aj recepty vegetariánske, raw, paleo či bezlepkové, teda zdraviu neškodlivé burgre. Ale pre ortodoxných vyznávačov niektorého z vyššie spomínaných trendov je tu upozornenie: v knihe nájdete aj poriadne mäsové a slaninové recepty. Kuriozitou je, že strany sú rozdelené na štyri prúžky, ktoré si môžete obracať samostatne a tak si vytvoriť svoj vlastný recept s ingredienciami, ktoré chcete. Matematika je neúprosná, viac než 60-tisíc kombinácií len tak rýchlo neomrzí.
Poriadne jedlo
Stereotypy fungujú aj na knižnom trhu. Recepty pre ozajstných mužov nesú antifeministický názov Pochlap sa v kuchyni. Pre zaujímavosť kniha nemá autora, aby ho azda neukameňovali milovníci zdravej stravy. Stačí si začať čítať recepty: dokonalé hranolčeky, pivové vafle, slaninový sendvič, nachos s hovädzím mäsom, ohnivé takos, rump steak, obrie hotdogy, dvojitý burger, jahňací kebab, karamelový koláč, šišky, pivné tiramisu... Väčšinu receptov zvládne aj homo computeris.
Nielen v pohári
Laci Horňáček je nepochybne tiež človek, ktorý si uvedomil dočasnosť nášho bytia tu. Sedem chutí piva je zbierkou receptov, kde okrem šikovnej ruky šéfkuchára má svoje miesto zlatý a niekedy tmavý mok, čisto prírodný, bohatý na vitamíny, kóšer, kvasený a nepálený. Bohužiaľ, pre vegetariánov, aj keď pivo je vegetariánsky nápoj, predsa len sa akosi viac kamaráti s kačacou pečienkou, paprikovo-cesnakovým lalokom či krkovičkou. Ale to neznamená, že jesť takéto jedlá je hriech. Len ich jedzme s mierou.

Beata
Balogová
