SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Plavčan bránil vyhlásenie vlády, učitelia avizujú horúcu jeseň

Na diskusii učiteľských iniciatív a školských odborov počas ich pokračujúcej štrajkovej pohotovosti bol aj minister Plavčan.

BRATISLAVA. „O nás s nami, a nie o nás bez nás,“ znel motív utorňajšej večernej verejnej diskusie reprezentantov iniciatív, ktoré sa snažia o zlepšenie slovenského školstva.

Debatu o tom, čo by malo nasledovať po štrajkoch a voľbách, si prišiel vypočuť aj nový minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Pôvodne sa zapájať nechcel a usadil sa do publika.

Na priamu otázku, akú časť avizovaného dvojmiliardového zvýšenia peňazí tvoria eurofondy, však zareagoval.

Skryť Vypnúť reklamu

Na platy sa dá použiť polovica

Eurofondy, ktoré sa nedajú použiť na platy učiteľov, majú podľa Plavčana tvoriť polovicu.  „Tieto čísla sa objavili v programovom vyhlásení po prvýkrát. Doteraz tam nikdy neboli. Sú to verejné zdroje a školstvo ich dostalo navyše,“ hájil Plavčan navyšovanie financií.

Skryť Vypnúť reklamu

„Myslíte si, že je jednoduché deň po prijatí programového vyhlásenia ako člen vlády povedať do médií, že ide o nevyhnutné minimum?“ pýtal sa emotívne publika.

Z diskusie odišiel približne v jej polovici, predtým ešte pozval diskutujúcich k tvorbe plánu, ktorý má určiť úlohy do konca roka. Niektorí zástupcovia školských organizácií ale vyslovili pochybnosť, či má vôbec význam zúčastniť sa na takomto stretnutí.

Organizácie sa zhodli, že budú postupovať spoločne. Rozpracovanie programového vyhlásenia vlády je naplánované na 19. mája.

Prečítajte si tiež: Minister školstva Plavčan: Sám to nevzdám Čítajte

Debatujú o hotovom

Pôvodne sa zdalo, že rokovania a osobné stretnutia ministra s členmi iniciatív predchádzajúcu štrajkovú rétoriku zmiernili.

„Minimálne konštatujem, že došlo k významnému posunu,“ zhodnotil na začiatku moderátor diskusie Martin Mojžiš doterajšiu ochotu Plavčana prizvať predstaviteľov iniciatív a stavovských organizácií k sľubovanej revolúcii vo vzdelávaní.

Skryť Vypnúť reklamu

K tomu, nakoľko ich výhrady bývajú zohľadnené, sú však veľmi kritickí. Aj keď sa mohli vyjadriť k programovému vyhláseniu, prakticky mali na naštudovanie dokumentu a formuláciu argumentov pri okrúhlom stole len niekoľko hodín. Ich výhrady boli zapracované iba minimálne.

S týmto postupom sa stretávajú už roky. Na ministerstvo školstva podľa Saskie Repčíkovej z Asociácie súkromných škôl chodia rokovať už o hotových dokumentoch. „Máme to, čo je nám premietnuté hodnotiť, nie ako celok či filozofiu, ale ako súbor viet, kde často opravujeme gramatické chyby a preklepy,“ povedala.

Sloboda, no s príkazmi

„Vypočujú väčšinou ZMOS, kraje či veľké firmy. Ale zásadnú vec, ktorá by nám prešla, si za deväť rokov nepamätám,“ zhodnotila.

Združenie miest a obcí má zo zákona právo zasahovať do chodu škôl. Na rozdiel od riaditeľov škôl však starostovia nemusia preukázať potrebné vzdelanie či bezúhonnosť.

Skryť Vypnúť reklamu

Diskusiu sprevádzali metafory o námorníctve a lodiach, čo boli narážky na Plavčanovo prirovnávanie školstva k lodi, ktoré použil tesne po nástupe do funkcie.

„Programové vyhlásenie vlády sľubuje učiteľom, že môžu veslovať ďalej a keď budú dobre veslovať, možno dostanú nové veslá,“ povedal Branislav Kočan zo Slovenskej iniciatívy učiteľov. Program vlády označil za málo ambiciózny.

Prezidentovi združenia katolíckych škôl Jánovi Horeckému zas prekáža, že vyhláseniu chýbajú nielen garancie, ale aj politická vôľa naplniť ho.

Repčíková ocenila aspoň prísľub slobody pre školy, rozličné typy výučby aj pre učiteľov, ktorý je v programovom vyhlásení vlády. „Zjavne sa však nepočíta s porozumením všade,“ povedala a slobodu vo vyučovaní doplnila kontrastom s povinnými návštevami Osvienčimu.

Ondek debatovať neprišiel

Debata sa nevyhla ani tradičným školským odborom, ktoré na pódiu nemali zastúpenie. Predseda Pavel Ondek sa nemohol zúčastniť a nepoveril ani náhradníka. V čase učiteľských štrajkov tieto odbory čelili zo strany iniciatív rozsiahlej kritike za svoj pasívny až odmietavý prístup.

„Po vzájomných rozhovoroch to vyzerá tak, že oba bojové krížniky sa natočili podobným smerom,“ zhodnotil rokovania o začiatku vzájomnej spolupráce s Ondekovými odbormi šéf Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi.

„Stále sme v štrajkovej pohotovosti a skúšame, čo prinesie najbližšie obdobie,“ povedal o ďalšom postupe. V priebehu večera viackrát avizoval, že „jeseň bude horúca“.

Objavili sa aj výčitky, že posledný protest, ktorý k národnej rade viedli školskí odborári, nevyužil potenciál.

Prečítajte si tiež: Plavčan môže naštrbiť imidž SNS aj celej vlády Čítajte

Platy nepriťahujú

Diskusia sa po úvodnej polhodine stočila k najčastejšie spomínanému problému, ktorým sú platy v školstve. „Bez ohľadu na to, či sme politickí, alebo apolitickí, je to výsmech,“ povedal o platoch v školstve Viktor Svetský zo študentskej časti Akademického senátu Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Plat odborného pedagogického zamestnanca 400 eur v čistom považuje za niečo, čo je pod ľudskú dôstojnosť. Selebédi zas uviedol, že čistá mzda pre nastupujúceho učiteľa je 512 eur a profesia preto v súčasnosti nedokáže pritiahnuť šikovných ľudí.

„Učiteľstvo si dáva priemerný žiak ako druhú alebo tretiu možnosť štúdia. A táto generácia už nastupuje do škôl,“ varoval Selebédi.

V programovom vyhlásení sa hovorí, že v priemere sa majú zvyšovať platy učiteľov každoročne o šesť percent. Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov si myslí, že sa úplne zabudlo na to, že koncom roka 2012 bol ostrý štrajk, ktorý zvolali odborári, a následný štafetový štrajk časti škôl, ktorý už bol bez podpory odborov.

Skryť Vypnúť reklamu

„A hneď po týchto udalostiach v januári 2013 vtedajší minister Čaplovič vyhlásil, že do roku 2016 dosiahne priemerná mzda pedagogických zamestnancov v regionálnom školstve úroveň 1,2-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Podľa priemernej mzdy z roku 2015 je na úrovni 1,08 násobku," hovorí.

Keby sa podľa Halasa platy zvyšovali podľa záväzkov programového vyhlásenia, pri najlepšom možnom scenári sa na sľubovanú úroveň dostanú platy až v roku 2020.

Dalo by sa to podľa neho ospravedlniť, ak by premiér v predvolebnej diskusii nevyjadril, že sľub jeho bývalého ministra školstva je stále možné splniť.

Skryť Vypnúť reklamu

1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  2. Magazín SME Ženy už v predaji
  3. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  6. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  7. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 950
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 24 204
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 997
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 230
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 789
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 879
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 327
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 341
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 298
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 10 997

Téma: Vláda Igora Matoviča

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Školstvo (Trenčín), Školstvo (Nové Zámky), školstvo, Školstvo (Domov)
Skryť Vypnúť reklamu

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Kde sa dať otestovať na Covid-19? Pozrite si zoznam odberných miest na Slovensku.

Chaos, rady a málo miest. Košickí starostovia sa obávajú fiaska

Mali šesť dní na prípravu testovania: Dali sme bokom zdravý rozum.

Starostovia robia napriek kritike k okolnostiam všetko pre to, aby testovanie zvládli.
Lokalita Lapanč medzi Veľkým Šarišom a Prešovom. V diaľke vidieť stavbu R4 i Šarišský hrad.

Veterinári budú môcť počas testovania robiť vizuálnu kontrolu odobratej vzorky

Podmienkou je dôkladne si pozrieť inštruktážne video.

Ilustračné foto.