PESTRÉ LETO

Pijete vrecúškový čaj? Asi bude nízkej kvality

Nie je čaj ako čaj. Aký je rozdiel, vysvetľuje biochemička a majiteľka čajovne MILICA JAHELKOVÁ.

Obchodník by mal vedieť o predávanom čaji čo najviac, vrátane času i miesta zberu. (Zdroj: MILICA JAHELKOVÁ)

Čaj je po vode druhý najrozšírenejší nápoj na svete. V starovekej Číne pri ňom rozjímali básnici a filozofi, bostonské pitie čaju v roku 1773 bolo zase predohrou boja o nezávislosť USA, dnes ho vedci podrobujú výskumom pre prevažne pozitívny účinok na zdravie človeka.

Lenže nie je čaj ako čaj a práve o tom sme sa rozprávali s Milicou Jahelkovou. Študovala chémiu a biochémiu, diplomovú prácu mala práve o čaji a tomuto nápoju sa venuje aj vo svojej dizartačnej práci. Popritom vedie bratislavský Čajový dom.

Kúpil som si vrecúškový čaj. Mám dobrý čaj?

"Obávam sa, že v takom prípade máte čaj nízkej kvality. Samozrejme, nepila som všetky takéto čaje sveta, ale to, čo sa bežne predáva, je čaj, ktorý pochádza z nekvalitných, často aj starých čajových lístkov. Navyše sa do nich vo veľkej miere pridávajú umelé arómy."

V čom teda spočíva rozdiel medzi ním a sypaným čajom?

"To je, ako keby ste sa pýtali na rozdiel medzi dobrým vínom a nejakým škatuľovým. Výnimočne dobrých čajov sa nevyprodukuje veľa, a preto nie je jednoduché sa k nim dostať.

Napríklad v Číne sa spracováva slávny Ta chung pao, ktorého 20 gramov sa vydražilo za približne 20-tisíc eur. Pochádza z prastarého čajovníka v horách Wu-i v provincii Fu-ťien, nepestuje sa, ale v podstate sa necháva rásť na tamojších skalách. Tie vo dne v noci stráži polícia."

To je asi skôr rarita. Čo je to vlastne teda čaj?

"U nás vo všeobecnosti čajom nazývame všetky teplé výluhy. Čiže nápoje, ktorými si napríklad pomáhame pri chorobách. Osobne mám tiež veľmi rada bylinkové, ale to, čo možno definovať ako pravý čaj, je nápoj z čajovníka s latinským názvom Camelli sinensis. Pochádza z Číny, ktorá je aj v súčasnosti najväčším producentom. Neskôr sa rozšíril do Indie, Japonska a ďalších ázijských krajín. No a z tejto vždy zelenej rastliny pochádzajú všetky zelené čaje, čierne, oolongy, biele a tak ďalej."

Čím sa odlišujú? Veď ide o čaj z jednej rastliny.

"Rozdiel spočíva v spracovaní čajových lístkov. Ide o proces, pre ktorý zvykneme používať pojem fermentácia, ale to nie je celkom správne. V skutočnosti je to oxidácia, ktorá určí druh čaju. Čiže lístky zeleného čaju sú neoxidované, resp. ten proces sa zastaví, zatiaľ čo čierny čaj je plne oxidovaná forma. Potom sú také medzistupne, tie nazývame oolongy. Biely čaj sa zase nijako technologicky nespracováva, ten sa proste po zbere len usuší."

To je len základné delenie?

"Áno. Na chuť aj charakter výsledného nápoja vplývajú ďalšie faktory, napríklad aj krajina, kde sa čaj zberá, v akom období či z akého je kultivaru."

Kultivar?

"Prirovnala by som to k vínu. Podobne ako existuje jeden vinič s mnohými odrodami ako frankovka či rizling, podobne je to aj s čajovníkom. Každá odroda má svoje špecifiká, ktoré ju predurčujú na pestovanie v určitej oblasti. To tiež ovplyvňuje vôňu či chuť čaju."

A existuje nejaký Champagne?

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

EKONOMIKA

Kažimír dostal košom. Sulík odmietol zmenu dlhovej brzdy

Sulík sa stretol s ministrom financií.

ŠPORT

Sagan: Keď idem so Slovákmi, navzájom sa motivujeme

Majstra sveta čaká prvý ostrý štart.

Neprehliadnite tiež

Michael Kocáb: Som hrdý slniečkar, s tvrdou silou nemáme šancu

Hudobník Michael Kocáb pre SME hovorí, že nie je žiadny rusofób. Aj to mohlo podľa neho prispieť k bezproblémovému odsunu sovietskych vojsk z Československa.

Inštruktor: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja je trénerom lyžovania a medzinárodný horský vodca. Zdolal napríklad aj Mount Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

Úrazov na svahoch je viac ako vlani

Horskí záchranári v tomto roku zaznamenali viac ako 1400 úrazov na lyžiarskych svahoch.

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop