V prípade malého Marca nebol porušený zákon o ochrane osobných údajov

Skonštatoval to Úrad na ochranu osobných údajov.

Deti ostali po zákroku súdneho úradníka otrasené, hovoria pedagógovia školy v Brehoch. (Zdroj: Ján Krošlák)

BRATISLAVA. Na podnet Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa prípadom malého Marca, ktorého v máji na základe rozhodnutia súdu odviedli proti jeho vôli zo školy v obci Brehy a odovzdali matke, zaoberal aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Úrad preskúmal podozrenie z porušenia zákona o ochrane osobných údajov vo vzťahu k médiám, k blogerke, ktorá prípad zverejnila, vo vzťahu k Základnej škole s materskou školou Brehy, Okresnému súdu Žiar nad Hronom ako aj vo vzťahu k matke maloletého.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Marcova matka namieta sudcov krajského súdu. Tu je dôvod

„Keďže úrad na základe podkladov zhromaždených v spisovom materiáli nezistil porušenie zákona o ochrane osobných údajov žiadnym z uvedených subjektov, podnet ako zjavne neopodstatnený odložil,“ informovali agentúru SITA z Úradu na ochranu osobných údajov.

Na úrad sa podnet dostal z generálnej prokuratúry, ktorá mu ho odstúpila. Práve na prokuratúru smeroval pôvodne podnet Ústredia práce pre podozrenie z porušovania práv malého Marca, o ktorom informoval minister práce Ján Richter členov parlamentného výboru pre ľudské práva v máji.

V podnete sa konštatovalo, že celé Slovensko bolo svedkom, ako sa v médiách otvorene pertraktujú hlboko osobné a súkromné fakty zo života maloletého dieťaťa.

"Predmetom verejných vyhlásení a diskusií sa stali informácie, ktoré vážne zasahujú do súkromného a rodinného života dieťaťa. Nakladanie s týmito informáciami považujeme za neoprávnené. Žiadne dieťa nesmie byť vystavené svojvoľnému zasahovaniu do súkromia života rodiny či domova ani nezákonnými úkonmi na jeho osobnú integritu. Dieťa má právo na ochranu pred týmto počínaním. Sme presvedčení, že o maloletom sú zverejňované informácie, ktoré môžu spôsobiť vážnu ujmu," uvádzalo sa v podnete Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 102
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 057
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 8 530
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 840
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 369
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 202
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 768
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 022
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 637
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 3 698

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

KOMENTÁRE

Netreba vedieť, čo je Kajínek. Z väznice vykročila celebrita (Schutzov týždeň)

Proti „ideám“ Sme rodina je šuvix aj nový „sociálny balík“ Smer-SNS-HíD.

Neprehliadnite tiež

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

Slováci by si radi zachovali pozíciu medzi Západom a Východom

V krajinách strednej a východnej Európy podpora NATO zaostáva za podporou pre EÚ.

Cirkev o podpore Kotlebu: takto sa kňazi nesmú správať

Konferencia biskupov Slovenska síce kritizuje verejnú podporu kňazov Kotlebovej strane, nehovorí o škodlivosti jej ideológie.

Slovensko má po 35 rokoch druhé národné plemeno oviec - slovenskú dojnú ovcu

Vyšľachtená je z pôvodných slovenských plemien a špecializovaných dojných plemien.