V prípade malého Marca nebol porušený zákon o ochrane osobných údajov

Skonštatoval to Úrad na ochranu osobných údajov.

Deti ostali po zákroku súdneho úradníka otrasené, hovoria pedagógovia školy v Brehoch. (Zdroj: Ján Krošlák)

BRATISLAVA. Na podnet Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa prípadom malého Marca, ktorého v máji na základe rozhodnutia súdu odviedli proti jeho vôli zo školy v obci Brehy a odovzdali matke, zaoberal aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Úrad preskúmal podozrenie z porušenia zákona o ochrane osobných údajov vo vzťahu k médiám, k blogerke, ktorá prípad zverejnila, vo vzťahu k Základnej škole s materskou školou Brehy, Okresnému súdu Žiar nad Hronom ako aj vo vzťahu k matke maloletého.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Marcova matka namieta sudcov krajského súdu. Tu je dôvod

„Keďže úrad na základe podkladov zhromaždených v spisovom materiáli nezistil porušenie zákona o ochrane osobných údajov žiadnym z uvedených subjektov, podnet ako zjavne neopodstatnený odložil,“ informovali agentúru SITA z Úradu na ochranu osobných údajov.

Na úrad sa podnet dostal z generálnej prokuratúry, ktorá mu ho odstúpila. Práve na prokuratúru smeroval pôvodne podnet Ústredia práce pre podozrenie z porušovania práv malého Marca, o ktorom informoval minister práce Ján Richter členov parlamentného výboru pre ľudské práva v máji.

V podnete sa konštatovalo, že celé Slovensko bolo svedkom, ako sa v médiách otvorene pertraktujú hlboko osobné a súkromné fakty zo života maloletého dieťaťa.

"Predmetom verejných vyhlásení a diskusií sa stali informácie, ktoré vážne zasahujú do súkromného a rodinného života dieťaťa. Nakladanie s týmito informáciami považujeme za neoprávnené. Žiadne dieťa nesmie byť vystavené svojvoľnému zasahovaniu do súkromia života rodiny či domova ani nezákonnými úkonmi na jeho osobnú integritu. Dieťa má právo na ochranu pred týmto počínaním. Sme presvedčení, že o maloletom sú zverejňované informácie, ktoré môžu spôsobiť vážnu ujmu," uvádzalo sa v podnete Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  3. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte?
  4. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť?
  5. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity!
  6. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku?
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  8. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu?
  9. Vďaka úveru na rekonštrukciu môžete ušetriť tisícky EUR
  10. Zažite vašu vysnívanú dovolenku na Bali
  1. OMV modernizuje čerpacie stanice. Prioritou je pohodlie zákazník
  2. Aj zmrzlina podlieha trendom, mali ste už špenátovú?
  3. Prémiovosť slovenského trhu rastie, dovozová Metaxa je na čele
  4. Neseďte doma, cestujte z Košíc do sveta
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Ľubomíra Feldeka
  6. Kŕčové žily: Nepekné a nebezpečné
  7. Študenti obhajovali návrhy na využitie Pisztoryho paláca
  8. Turistický nosič pre malého dobrodruha?
  9. Kúpte si nehnuteľnosť v 5* luxusnom rezorte v zálive Sistiana
  10. Odmeny za diplomové práce na Stavebnej fakulte STU v Bratislave
  1. Aký bude váš doplnkový dôchodok 10 978
  2. Bolesti hlavy, brucha či únava? Môžu za to možno aj parazity! 4 802
  3. Od 1. júla už prestanete chodiť na poštu! 4 557
  4. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a. 3 746
  5. Vaginálne mykózy – ako sa im brániť? 3 560
  6. Jarabinky Grande odštartovali predaj zaujímavými cenami bytov 3 234
  7. Neviete si vybrať správne miesto na dovolenku v Grécku? 3 219
  8. Premýšľate nad kúpou last minute dovolenky v Egypte? 3 159
  9. V Prešove sa dnes tankuje za euro. Aj prémiové palivá 2 568
  10. Jednoduchá mobilná tlač z vášho smartfónu, alebo tabletu? 2 054

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Učiteľ: Nepoznám dôvod, prečo používať len spojené písané písmo

Rodičia a učitelia zbierajú podpisy, aby ministerstvo školstva dovolilo deťom používať písmo, ktoré im vyhovuje.

DOMOV

Nacionalistický kňaz pomáha šíriť propagandu ĽSNS

Ján Košiar píše pre časopis, ktorý finančne podporuje rezort vnútra.

EKONOMIKA

Vyšla nová vlastnícka štruktúra Váhostavu, odhalila sa aj Penta

V protischránkovom registri majú Brhel, Fiľo, Haščák či Široký zapísané prvé firmy.

EKONOMIKA

Taliansko zachraňuje ďalšie dve banky. Čo s tým má matka VÚB

Intesa Sanpaolo pravdepodobne zatvorí približne šesťsto pobočiek prevzatých benátskych bánk a zruší asi štyritisíc pracovných miest.

Neprehliadnite tiež