V prípade malého Marca nebol porušený zákon o ochrane osobných údajov

Skonštatoval to Úrad na ochranu osobných údajov.

Deti ostali po zákroku súdneho úradníka otrasené, hovoria pedagógovia školy v Brehoch. (Zdroj: Ján Krošlák)

BRATISLAVA. Na podnet Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa prípadom malého Marca, ktorého v máji na základe rozhodnutia súdu odviedli proti jeho vôli zo školy v obci Brehy a odovzdali matke, zaoberal aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Úrad preskúmal podozrenie z porušenia zákona o ochrane osobných údajov vo vzťahu k médiám, k blogerke, ktorá prípad zverejnila, vo vzťahu k Základnej škole s materskou školou Brehy, Okresnému súdu Žiar nad Hronom ako aj vo vzťahu k matke maloletého.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Marcova matka namieta sudcov krajského súdu. Tu je dôvod

„Keďže úrad na základe podkladov zhromaždených v spisovom materiáli nezistil porušenie zákona o ochrane osobných údajov žiadnym z uvedených subjektov, podnet ako zjavne neopodstatnený odložil,“ informovali agentúru SITA z Úradu na ochranu osobných údajov.

Na úrad sa podnet dostal z generálnej prokuratúry, ktorá mu ho odstúpila. Práve na prokuratúru smeroval pôvodne podnet Ústredia práce pre podozrenie z porušovania práv malého Marca, o ktorom informoval minister práce Ján Richter členov parlamentného výboru pre ľudské práva v máji.

V podnete sa konštatovalo, že celé Slovensko bolo svedkom, ako sa v médiách otvorene pertraktujú hlboko osobné a súkromné fakty zo života maloletého dieťaťa.

"Predmetom verejných vyhlásení a diskusií sa stali informácie, ktoré vážne zasahujú do súkromného a rodinného života dieťaťa. Nakladanie s týmito informáciami považujeme za neoprávnené. Žiadne dieťa nesmie byť vystavené svojvoľnému zasahovaniu do súkromia života rodiny či domova ani nezákonnými úkonmi na jeho osobnú integritu. Dieťa má právo na ochranu pred týmto počínaním. Sme presvedčení, že o maloletom sú zverejňované informácie, ktoré môžu spôsobiť vážnu ujmu," uvádzalo sa v podnete Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 541
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 701
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 4 948
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 179
  5. Kam do tepla v januári? 2 529
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 364
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 358
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 152
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 308
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 061

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

ŠPORT

Hudáčkovci na olympiádu nepôjdu, Šatan a Ramsay zverejnili nomináciu

V nominácii nie je nijaký hráč Slovana.

DOMOV

Bola vonku so psami a zmizla. Po 11 dňoch našli zrejme jej telo

Miroslava Sojáková pracovala na marketingu v bratislavskej zoo.

Neprehliadnite tiež

Harabin si za prezidenta trúfa, no k petícii za jeho kandidatúru sa nehlási

Občiansky kandidát na prezidenta potrebuje 15-tisíc podpisov. Bývalý šéf Najvyššieho súdu hovorí, že masovejšia podpora by ho do volieb posmelila.

Vírus chrípky môže človeka zasiahnuť aj na niekoľko metrov

Proti vírusu chrípky sa zdravý človek môže chrániť aj ústnym rúškom, najlepšie takým, ktorý má niekoľko filtračných vrstiev, vraví lekár.

Bitkári v škole v Demandiciach skončili, spolužiaci naďalej pykajú

Žiaci z obcí Lontov a Ipeľský Sokolec naďalej chodia do Demandíc, hoci si musia preplácať cestu sami.

Blahová v spore o dieťa matky z Ekvádoru zavádza, tvrdí právnik otca

Matka si mala vmyymslieť, že je otec násilný.

Protimonopolný úrad nezistil porušenia pri predsedníctve v Rade EÚ

Protimonopolný úrad nemá dôkaz o porušení ustanovení zákona o ochrane hospodárskej súťaže.