V prípade malého Marca nebol porušený zákon o ochrane osobných údajov

Skonštatoval to Úrad na ochranu osobných údajov.

Deti ostali po zákroku súdneho úradníka otrasené, hovoria pedagógovia školy v Brehoch. (Zdroj: Ján Krošlák)

BRATISLAVA. Na podnet Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sa prípadom malého Marca, ktorého v máji na základe rozhodnutia súdu odviedli proti jeho vôli zo školy v obci Brehy a odovzdali matke, zaoberal aj Úrad na ochranu osobných údajov.

Úrad preskúmal podozrenie z porušenia zákona o ochrane osobných údajov vo vzťahu k médiám, k blogerke, ktorá prípad zverejnila, vo vzťahu k Základnej škole s materskou školou Brehy, Okresnému súdu Žiar nad Hronom ako aj vo vzťahu k matke maloletého.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Marcova matka namieta sudcov krajského súdu. Tu je dôvod

„Keďže úrad na základe podkladov zhromaždených v spisovom materiáli nezistil porušenie zákona o ochrane osobných údajov žiadnym z uvedených subjektov, podnet ako zjavne neopodstatnený odložil,“ informovali agentúru SITA z Úradu na ochranu osobných údajov.

Na úrad sa podnet dostal z generálnej prokuratúry, ktorá mu ho odstúpila. Práve na prokuratúru smeroval pôvodne podnet Ústredia práce pre podozrenie z porušovania práv malého Marca, o ktorom informoval minister práce Ján Richter členov parlamentného výboru pre ľudské práva v máji.

V podnete sa konštatovalo, že celé Slovensko bolo svedkom, ako sa v médiách otvorene pertraktujú hlboko osobné a súkromné fakty zo života maloletého dieťaťa.

"Predmetom verejných vyhlásení a diskusií sa stali informácie, ktoré vážne zasahujú do súkromného a rodinného života dieťaťa. Nakladanie s týmito informáciami považujeme za neoprávnené. Žiadne dieťa nesmie byť vystavené svojvoľnému zasahovaniu do súkromia života rodiny či domova ani nezákonnými úkonmi na jeho osobnú integritu. Dieťa má právo na ochranu pred týmto počínaním. Sme presvedčení, že o maloletom sú zverejňované informácie, ktoré môžu spôsobiť vážnu ujmu," uvádzalo sa v podnete Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  2. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  3. Zábavný aj sebavedomý
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  5. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  6. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  7. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  8. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  9. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  10. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare
  1. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  2. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  3. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  4. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  5. Výstavisko Agrokomplex opäť plné poľnohospodárskej techniky
  6. Udelenie akreditácie (certifikátu) pre Aktuárstvo na EU v BA
  7. Vzorový byt v projekte Nobelova
  8. Do ankety Slovenka roka 2017 je nominovaná aj Adriana Kolesárová
  9. Pripomenuli si Svetový deň vody 2017
  10. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 21 882
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 330
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 956
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 324
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 3 475
  6. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 181
  7. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 164
  8. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 042
  9. Zábavný aj sebavedomý 2 873
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 735

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Šéf Orangeu: Pre roaming môžu zdražieť domáce hovory a dáta

Európska komisia začala pred niekoľkými rokmi tvrdo regulovať ceny roamingu

DOMOV

Bašternákovi pomáha pomalosť prokuratúry, sťahuje sa z vlastných firiem

Zo siedmich prípadov podnikateľa sú živé už len tri. Podozrenia týkajúce sa jeho majetku sa riešia podľa deravého zákona.

KOMENTÁRE

Len zmeny v školstve nás odklonia z cesty do pekiel

Nevzdelaná spoločnosť sa nedá spravovať.

Neprehliadnite tiež

Odborníčka: Školskej reforme chýba politická podpora

MIROSLAVA HAPALOVÁ z projektu To dá rozum hovorí, že jej v predloženej reforme chýba konkrétna predstava, ako plány uskutočniť.

Plavčanova školská reforma má zmeniť celý systém

Odborníci ukázali predstavu, ako by o desať rokov malo vyzerať školstvo. Denník SME sa pozrel, ako reforma zasiahne žiaka, učiteľa a rodiča.

Kramár hovoril o špine v politike. Koalícia neprišla, Tomáš odišiel ešte pred filmom

Kandidát na ústavného sudcu Mojmír Mamojka zo Smeru nechcel hovoriť o zrušení Mečiarových amnestií. Ak by ho prezident predsa len vymenoval, vraj by mohol mať problém.

Bašternákovi pomáha pomalosť prokuratúry, sťahuje sa z vlastných firiem

Zo siedmich prípadov podnikateľa sú živé už len tri. Podozrenia týkajúce sa jeho majetku sa riešia podľa deravého zákona.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop