Danko v otvorenom liste žiada Nicholsonovú, aby už neklamala

Nicholsonová tvrdí, že Danko od nej žiadal písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode.

Lucia Nicholsonová.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Nenechá sa zastrašovať niekým, kto podľa nej vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa.

Napísala to vo svojom otvorenom liste šéfovi NR SR Andrejovi Dankovi podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Pýtal sa na režim

Na poslaneckom grémiu k návrhu zákona o rokovacom poriadku, ktoré zvolal na stredu Danko, sa zúčastnila za SaS aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Vyjadrila sa, že Danko sa uchýlil až k zastrašovaniu.

Povedala, že žiadal od nej písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode. „Pýtal som sa jej, v akom režime je pripravená pracovať,“ vysvetlil Danko s tým, že ju čoskoro po pôrode čakajú mamičkovské povinnosti.

„Moja otázka bola, či s ňou môžem rátať v rozpise služieb,“ povedal Danko. „Ja pripravujem vedenie schôdze NR SR a takú otázku za osobnú nepovažujem.

Dankovu neprítomnosť rešpektovala

Nicholsonová no svojom blogu vyjadrila, že hoci malo byť grémium diskusiou o zmenách v rokovacom poriadku, predseda parlamentu sa zaoberal tehotenstvom podpredsedníčky.

V liste Dankovi Nicholsonová píše argumenty, podľa ktorých v čase operácie predsedu, všetci rešpektovali jeho neprítomnosť.

„Keď Vás nedávno operovali, milý pán kolega, chýbali ste na celej schôdzi ako predseda  NR SR, zastupovali vás podpredsedovia, vrátane mňa. Zvrchovaného premiéra zastupoval počas jeho PN Robert Kaliňák. Namietal vtedy niekto? Odvolával Vás niekto za vašu neprítomnosť v parlamente? Zaželala som Vám skoré uzdravenie“.

Chránená zákonom

V liste okrem toho píše aj stanovisko, ktoré o nej Danko na poslaneckom grémiu žiadal.

„Celá moja rodina je pripravená pomáhať mi bezprostredne po pôrode tak, aby som vedela skĺbiť rodinné a pracovné povinnosti. Na materskú dovolenku nepôjdem ja, ale môj manžel, ktorý si to pri svojej práci môže dovoliť. Bude ma sprevádzať aj do parlamentu, ak to bude nutné. Len vám chcem niečo pripomenúť, každá žena v tejto krajine, ktorá je na materskej a je krátko po pôrode, je chránená zákonom – zákon ju chráni presne pred takými nadriadenými ako ste vy.“

V závere listu predsedovi Národnej rady SR priznáva, že sa bude snažiť vykonávať svoju funkciu a nebude si uzurpovať žiadne špeciálne zaobchádzanie.

„Nemôžete mi uprieť to, že pred zákonom sme si všetci rovní. Viete, mne primárne nejde o to, aby som s vami sedela vo vedení parlamentu, ale nenechám sa zastrašovať niekým, ako ste Vy. Niekým, kto vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa. Toto vám z tejto krajiny nedovolím urobiť už len pre všetkých tých slušných ľudí, ktorí tu ešte zostali, ženy s deťmi nevynímajúc, pán predseda.“

Porušila vraj rokovací poriadok

Danko jej odpovedá tiež v otvorenom liste, ktorý agentúre SITA poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Zdôrazňuje v ňom, že jeho dvere sú vždy otvorené a privíta radšej osobné stretnutie ako otvorené listy.

V otvorenom liste predseda parlamentu píše, že sa ostro vyhradzuje proti klamstvám o tom, že Nicholsonovú chcel vyhodiť z práce, že sa k nej ako k žene neúctivo správa alebo že od nej chce písomné vyjadrenie o tom, ako bude po pôrode v práci.

„Opakujem, je to klamstvo, nič iné iba klamstvo a tento Váš postoj nechápem, ale rešpektujem. Je to Vaša zvolená cesta,“ píše v liste Danko.

„Jediné, o čo som Vás písomne žiadal, je to, aby ste vysvetlili a zdôvodnili na základe čoho a akého poverenia ste viedli poslednú schôdzu a na základe akého zákona ste sa rozhodli spočítavať poslancov a zisťovať ich účasť," uviedol predseda parlamentu. Podpredsedníčka parlamentu podľa Danka riadením schôdze porušila rokovací poriadok a na tomto vysvetlení teda trvá.

Šéf parlamentu v liste Nicholsonovej zaželal jej a jej dieťatku zo srdca len to najlepšie. „Nech ste obaja zdraví a nech jeho príchod na tento svet je tým najkrajším zážitkom. Rozhodnutie prísť po pôrode s bábätkom do parlamentu je na Vašej zodpovednosti  a opakujem, nebudem to komentovať,“ dodal.

1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  5. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  7. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  8. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  9. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  10. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  1. Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  2. Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur
  3. 4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku
  4. Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien
  5. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek
  6. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  9. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  10. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 15 950
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 559
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 4 593
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 900
  5. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 3 084
  6. Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek 1 901
  7. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások 1 833
  8. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 822
  9. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba 1 687
  10. Moskva alebo Petrohrad? 1 329

Zástupca firmy, ktorej zadržali 112 kamiónov: Hľadáte problém tam, kde nie je

Belgické úrady podozrievajú firmu North Sea Express, že vykorisťuje vodičov.

Môže byť Harabin škodcom?

Aj v pozícii radového sudcu vyzerá Harabin na nebezpečného škodcu.

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojnosti nás ničí.

Domov

Svedok vraždy bosa Sýkoru strieľal na pumpe, polícia ho zadržala

Muž zo Štúrova, ktorý vykrikoval, že svedčí v mafiánskych procesoch, skončil v cele.

Domov

Sadiť nové stromy alebo ich nechať napospas osudu? Ako rastie les

Každoročne sa umelo obnoví približne 65 percent lesov. Ochranári takýto postup v národných parkoch kritizujú, lesníci tvrdia, že pomáhajú.

Domov

Danko chce prejav v Rusku vysvetliť, k anexii Krymu uviedol, že nie je historik

Predseda parlamentu tvrdí, že počas návštevy v Rusku videl štát, v ktorom si podávajú ruky svetoví politici.

Zvýšiť povedomie Slovákov má iniciatíva Mapa prevencie

Kardiovaskulárne a onkologické ochorenia patria na Slovensku k civilizačným chorobám s najväčšou mierou úmrtnosti.