SME
Nedeľa, 28. február, 2021 | Meniny má ZlaticaKrížovkyKrížovky

Danko v otvorenom liste žiada Nicholsonovú, aby už neklamala

Nicholsonová tvrdí, že Danko od nej žiadal písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode.

Lucia Nicholsonová.Lucia Nicholsonová. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Nenechá sa zastrašovať niekým, kto podľa nej vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa.

Napísala to vo svojom otvorenom liste šéfovi NR SR Andrejovi Dankovi podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Pýtal sa na režim

Na poslaneckom grémiu k návrhu zákona o rokovacom poriadku, ktoré zvolal na stredu Danko, sa zúčastnila za SaS aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Vyjadrila sa, že Danko sa uchýlil až k zastrašovaniu.

Skryť Vypnúť reklamu

Povedala, že žiadal od nej písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode. „Pýtal som sa jej, v akom režime je pripravená pracovať,“ vysvetlil Danko s tým, že ju čoskoro po pôrode čakajú mamičkovské povinnosti.

„Moja otázka bola, či s ňou môžem rátať v rozpise služieb,“ povedal Danko. „Ja pripravujem vedenie schôdze NR SR a takú otázku za osobnú nepovažujem.

Dankovu neprítomnosť rešpektovala

Nicholsonová no svojom blogu vyjadrila, že hoci malo byť grémium diskusiou o zmenách v rokovacom poriadku, predseda parlamentu sa zaoberal tehotenstvom podpredsedníčky.

V liste Dankovi Nicholsonová píše argumenty, podľa ktorých v čase operácie predsedu, všetci rešpektovali jeho neprítomnosť.

„Keď Vás nedávno operovali, milý pán kolega, chýbali ste na celej schôdzi ako predseda  NR SR, zastupovali vás podpredsedovia, vrátane mňa. Zvrchovaného premiéra zastupoval počas jeho PN Robert Kaliňák. Namietal vtedy niekto? Odvolával Vás niekto za vašu neprítomnosť v parlamente? Zaželala som Vám skoré uzdravenie“.

Chránená zákonom

V liste okrem toho píše aj stanovisko, ktoré o nej Danko na poslaneckom grémiu žiadal.

„Celá moja rodina je pripravená pomáhať mi bezprostredne po pôrode tak, aby som vedela skĺbiť rodinné a pracovné povinnosti. Na materskú dovolenku nepôjdem ja, ale môj manžel, ktorý si to pri svojej práci môže dovoliť. Bude ma sprevádzať aj do parlamentu, ak to bude nutné. Len vám chcem niečo pripomenúť, každá žena v tejto krajine, ktorá je na materskej a je krátko po pôrode, je chránená zákonom – zákon ju chráni presne pred takými nadriadenými ako ste vy.“

V závere listu predsedovi Národnej rady SR priznáva, že sa bude snažiť vykonávať svoju funkciu a nebude si uzurpovať žiadne špeciálne zaobchádzanie.

„Nemôžete mi uprieť to, že pred zákonom sme si všetci rovní. Viete, mne primárne nejde o to, aby som s vami sedela vo vedení parlamentu, ale nenechám sa zastrašovať niekým, ako ste Vy. Niekým, kto vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa. Toto vám z tejto krajiny nedovolím urobiť už len pre všetkých tých slušných ľudí, ktorí tu ešte zostali, ženy s deťmi nevynímajúc, pán predseda.“

Porušila vraj rokovací poriadok

Danko jej odpovedá tiež v otvorenom liste, ktorý agentúre SITA poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Zdôrazňuje v ňom, že jeho dvere sú vždy otvorené a privíta radšej osobné stretnutie ako otvorené listy.

V otvorenom liste predseda parlamentu píše, že sa ostro vyhradzuje proti klamstvám o tom, že Nicholsonovú chcel vyhodiť z práce, že sa k nej ako k žene neúctivo správa alebo že od nej chce písomné vyjadrenie o tom, ako bude po pôrode v práci.

„Opakujem, je to klamstvo, nič iné iba klamstvo a tento Váš postoj nechápem, ale rešpektujem. Je to Vaša zvolená cesta,“ píše v liste Danko.

„Jediné, o čo som Vás písomne žiadal, je to, aby ste vysvetlili a zdôvodnili na základe čoho a akého poverenia ste viedli poslednú schôdzu a na základe akého zákona ste sa rozhodli spočítavať poslancov a zisťovať ich účasť," uviedol predseda parlamentu. Podpredsedníčka parlamentu podľa Danka riadením schôdze porušila rokovací poriadok a na tomto vysvetlení teda trvá.

Skryť Vypnúť reklamu

Šéf parlamentu v liste Nicholsonovej zaželal jej a jej dieťatku zo srdca len to najlepšie. „Nech ste obaja zdraví a nech jeho príchod na tento svet je tým najkrajším zážitkom. Rozhodnutie prísť po pôrode s bábätkom do parlamentu je na Vašej zodpovednosti  a opakujem, nebudem to komentovať,“ dodal.

1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur
  7. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje
  9. Online zľavy: Viete, kde ich vyhľadať?
  10. Šanca pre mladé talenty
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 19 360
  2. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 9 503
  3. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 9 304
  4. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 9 007
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 8 839
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 7 722
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 850
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 567
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 4 984
  10. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 4 879

Téma: Tehotenstvo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Pôrody, Andrej Danko
Skryť Vypnúť reklamu

Ustašovci deportovali do lágra Jasenovac Srbov, Rómov, Židov, ale aj množstvo ďalších ľudí bez ohľadu na pohlavie, vek, národnosť či vierovyznanie.

Ustašovci zavraždili v lágri 106 Slovákov a každý z nich má svoj príbeh.

26. feb

Aktuálne chytá za Dlhú Lúku.

19. feb
Prevádzkovatelia podnikov môžu žiadať o tri typy štátnej pomoci.

Mešká a je nedostatočná.

26. feb
Od Antarktídy odtrhol veľký ľadovec.

Ľadovec pravdepodobne odpláva z kontinentu alebo narazí na plytčinu.

11 h