Danko v otvorenom liste žiada Nicholsonovú, aby už neklamala

Nicholsonová tvrdí, že Danko od nej žiadal písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode.

Lucia Nicholsonová.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Nenechá sa zastrašovať niekým, kto podľa nej vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa.

Napísala to vo svojom otvorenom liste šéfovi NR SR Andrejovi Dankovi podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Pýtal sa na režim

Na poslaneckom grémiu k návrhu zákona o rokovacom poriadku, ktoré zvolal na stredu Danko, sa zúčastnila za SaS aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Vyjadrila sa, že Danko sa uchýlil až k zastrašovaniu.

Povedala, že žiadal od nej písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode. „Pýtal som sa jej, v akom režime je pripravená pracovať,“ vysvetlil Danko s tým, že ju čoskoro po pôrode čakajú mamičkovské povinnosti.

„Moja otázka bola, či s ňou môžem rátať v rozpise služieb,“ povedal Danko. „Ja pripravujem vedenie schôdze NR SR a takú otázku za osobnú nepovažujem.

Dankovu neprítomnosť rešpektovala

Nicholsonová no svojom blogu vyjadrila, že hoci malo byť grémium diskusiou o zmenách v rokovacom poriadku, predseda parlamentu sa zaoberal tehotenstvom podpredsedníčky.

V liste Dankovi Nicholsonová píše argumenty, podľa ktorých v čase operácie predsedu, všetci rešpektovali jeho neprítomnosť.

„Keď Vás nedávno operovali, milý pán kolega, chýbali ste na celej schôdzi ako predseda  NR SR, zastupovali vás podpredsedovia, vrátane mňa. Zvrchovaného premiéra zastupoval počas jeho PN Robert Kaliňák. Namietal vtedy niekto? Odvolával Vás niekto za vašu neprítomnosť v parlamente? Zaželala som Vám skoré uzdravenie“.

Chránená zákonom

V liste okrem toho píše aj stanovisko, ktoré o nej Danko na poslaneckom grémiu žiadal.

„Celá moja rodina je pripravená pomáhať mi bezprostredne po pôrode tak, aby som vedela skĺbiť rodinné a pracovné povinnosti. Na materskú dovolenku nepôjdem ja, ale môj manžel, ktorý si to pri svojej práci môže dovoliť. Bude ma sprevádzať aj do parlamentu, ak to bude nutné. Len vám chcem niečo pripomenúť, každá žena v tejto krajine, ktorá je na materskej a je krátko po pôrode, je chránená zákonom – zákon ju chráni presne pred takými nadriadenými ako ste vy.“

V závere listu predsedovi Národnej rady SR priznáva, že sa bude snažiť vykonávať svoju funkciu a nebude si uzurpovať žiadne špeciálne zaobchádzanie.

„Nemôžete mi uprieť to, že pred zákonom sme si všetci rovní. Viete, mne primárne nejde o to, aby som s vami sedela vo vedení parlamentu, ale nenechám sa zastrašovať niekým, ako ste Vy. Niekým, kto vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa. Toto vám z tejto krajiny nedovolím urobiť už len pre všetkých tých slušných ľudí, ktorí tu ešte zostali, ženy s deťmi nevynímajúc, pán predseda.“

Porušila vraj rokovací poriadok

Danko jej odpovedá tiež v otvorenom liste, ktorý agentúre SITA poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Zdôrazňuje v ňom, že jeho dvere sú vždy otvorené a privíta radšej osobné stretnutie ako otvorené listy.

V otvorenom liste predseda parlamentu píše, že sa ostro vyhradzuje proti klamstvám o tom, že Nicholsonovú chcel vyhodiť z práce, že sa k nej ako k žene neúctivo správa alebo že od nej chce písomné vyjadrenie o tom, ako bude po pôrode v práci.

„Opakujem, je to klamstvo, nič iné iba klamstvo a tento Váš postoj nechápem, ale rešpektujem. Je to Vaša zvolená cesta,“ píše v liste Danko.

„Jediné, o čo som Vás písomne žiadal, je to, aby ste vysvetlili a zdôvodnili na základe čoho a akého poverenia ste viedli poslednú schôdzu a na základe akého zákona ste sa rozhodli spočítavať poslancov a zisťovať ich účasť," uviedol predseda parlamentu. Podpredsedníčka parlamentu podľa Danka riadením schôdze porušila rokovací poriadok a na tomto vysvetlení teda trvá.

Šéf parlamentu v liste Nicholsonovej zaželal jej a jej dieťatku zo srdca len to najlepšie. „Nech ste obaja zdraví a nech jeho príchod na tento svet je tým najkrajším zážitkom. Rozhodnutie prísť po pôrode s bábätkom do parlamentu je na Vašej zodpovednosti  a opakujem, nebudem to komentovať,“ dodal.

1. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  2. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  3. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  2. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  3. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  4. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  5. Todos predstaví 4 americké premiéry na Autosalóne
  6. Ekonomický a účtovný softvér Humanet oslavuje
  7. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  9. Ovládajte svoje vozidlo mobilom
  10. Zlatá minca 2016 priniesla pre mBank sedem ocenení
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 24 639
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 480
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 666
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 301
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 936
  6. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 5 419
  7. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 3 884
  8. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 3 471
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 220
  10. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 619

Prodekan Karlovej Univerzity: Na univerzitnú pôdu nesmiem pustiť nejakých šašov

Prodekan Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe Jan Bičovský hovorí, že veľmi prísne posudzujú, koho na konferenciu zavolajú.

Prečo opäť rušiť Akreditačnú komisiu?

Diskusia k textu Učiace sa Slovensko je v oblasti vysokých škôl zbytočná.

Prokurátor: Pri Weissovi nezvládli policajti úkony

Futbalista by sa mal podľa prokurátora správať uvedomelejšie.

Prieskum Polisu: Do parlamentu by prešlo až deväť strán

Súčasná vládna koalícia by získala iba 65 mandátov.

Meteorológovia varujú pred lejakmi na severe, hrozia aj povodne

Hydrometeorologický ústav vydal výstrahu druhého stupňa.

SME Naživo

Hoaxy, konšpirácie, propaganda. Čo sa okolo nás naozaj deje

V diskusii SME Naživo budú o 18:00 odborníci diskutovať o hoaxoch, propagande a kto ju šíri.

Kiska sa stretol s rakúskym kolegom, zhodli sa takmer vo všetkom

Kiska tvrdí, že s Van der Bellenom majú hodnotovo veľa spoločného.

Prodekan Karlovej Univerzity: Na univerzitnú pôdu nesmiem pustiť nejakých šašov

Už ste čítali?