Danko v otvorenom liste žiada Nicholsonovú, aby už neklamala

Nicholsonová tvrdí, že Danko od nej žiadal písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode.

Lucia Nicholsonová.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Nenechá sa zastrašovať niekým, kto podľa nej vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa.

Napísala to vo svojom otvorenom liste šéfovi NR SR Andrejovi Dankovi podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Pýtal sa na režim

Na poslaneckom grémiu k návrhu zákona o rokovacom poriadku, ktoré zvolal na stredu Danko, sa zúčastnila za SaS aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Vyjadrila sa, že Danko sa uchýlil až k zastrašovaniu.

Povedala, že žiadal od nej písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode. „Pýtal som sa jej, v akom režime je pripravená pracovať,“ vysvetlil Danko s tým, že ju čoskoro po pôrode čakajú mamičkovské povinnosti.

„Moja otázka bola, či s ňou môžem rátať v rozpise služieb,“ povedal Danko. „Ja pripravujem vedenie schôdze NR SR a takú otázku za osobnú nepovažujem.

Dankovu neprítomnosť rešpektovala

Nicholsonová no svojom blogu vyjadrila, že hoci malo byť grémium diskusiou o zmenách v rokovacom poriadku, predseda parlamentu sa zaoberal tehotenstvom podpredsedníčky.

V liste Dankovi Nicholsonová píše argumenty, podľa ktorých v čase operácie predsedu, všetci rešpektovali jeho neprítomnosť.

„Keď Vás nedávno operovali, milý pán kolega, chýbali ste na celej schôdzi ako predseda  NR SR, zastupovali vás podpredsedovia, vrátane mňa. Zvrchovaného premiéra zastupoval počas jeho PN Robert Kaliňák. Namietal vtedy niekto? Odvolával Vás niekto za vašu neprítomnosť v parlamente? Zaželala som Vám skoré uzdravenie“.

Chránená zákonom

V liste okrem toho píše aj stanovisko, ktoré o nej Danko na poslaneckom grémiu žiadal.

„Celá moja rodina je pripravená pomáhať mi bezprostredne po pôrode tak, aby som vedela skĺbiť rodinné a pracovné povinnosti. Na materskú dovolenku nepôjdem ja, ale môj manžel, ktorý si to pri svojej práci môže dovoliť. Bude ma sprevádzať aj do parlamentu, ak to bude nutné. Len vám chcem niečo pripomenúť, každá žena v tejto krajine, ktorá je na materskej a je krátko po pôrode, je chránená zákonom – zákon ju chráni presne pred takými nadriadenými ako ste vy.“

V závere listu predsedovi Národnej rady SR priznáva, že sa bude snažiť vykonávať svoju funkciu a nebude si uzurpovať žiadne špeciálne zaobchádzanie.

„Nemôžete mi uprieť to, že pred zákonom sme si všetci rovní. Viete, mne primárne nejde o to, aby som s vami sedela vo vedení parlamentu, ale nenechám sa zastrašovať niekým, ako ste Vy. Niekým, kto vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa. Toto vám z tejto krajiny nedovolím urobiť už len pre všetkých tých slušných ľudí, ktorí tu ešte zostali, ženy s deťmi nevynímajúc, pán predseda.“

Porušila vraj rokovací poriadok

Danko jej odpovedá tiež v otvorenom liste, ktorý agentúre SITA poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Zdôrazňuje v ňom, že jeho dvere sú vždy otvorené a privíta radšej osobné stretnutie ako otvorené listy.

V otvorenom liste predseda parlamentu píše, že sa ostro vyhradzuje proti klamstvám o tom, že Nicholsonovú chcel vyhodiť z práce, že sa k nej ako k žene neúctivo správa alebo že od nej chce písomné vyjadrenie o tom, ako bude po pôrode v práci.

„Opakujem, je to klamstvo, nič iné iba klamstvo a tento Váš postoj nechápem, ale rešpektujem. Je to Vaša zvolená cesta,“ píše v liste Danko.

„Jediné, o čo som Vás písomne žiadal, je to, aby ste vysvetlili a zdôvodnili na základe čoho a akého poverenia ste viedli poslednú schôdzu a na základe akého zákona ste sa rozhodli spočítavať poslancov a zisťovať ich účasť," uviedol predseda parlamentu. Podpredsedníčka parlamentu podľa Danka riadením schôdze porušila rokovací poriadok a na tomto vysvetlení teda trvá.

Šéf parlamentu v liste Nicholsonovej zaželal jej a jej dieťatku zo srdca len to najlepšie. „Nech ste obaja zdraví a nech jeho príchod na tento svet je tým najkrajším zážitkom. Rozhodnutie prísť po pôrode s bábätkom do parlamentu je na Vašej zodpovednosti  a opakujem, nebudem to komentovať,“ dodal.

1. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  3. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  4. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  7. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  8. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  9. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 14 578
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 9 785
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 349
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 239
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 182
  6. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 5 440
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 223
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 970
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 256
  10. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 4 171

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Čo by nasledovalo, ak by súd rozpustil Kotlebovu ĽSNS?

Poslanci ĽSNS by o svoj mandát neprišli. Ich stranícka kasa by sa však zrejme vyprázdnila

Generálny prokurátor navrhol zrušiť Kotlebovu stranu

Najvyšší súd obdržal podnet na rozpustenie ĽSNS.

Návrh na rozpustenie ĽSNS vyvolá diskusiu, politici reagujú na Čižnárov krok

Smer pripomína Adolfa Hitlera, Most-híd hovorí o logickom kroku.

Kaliňák: Na základe našich informácií zabránili útoku v Dánsku

Slovensko sa podľa ministra nachádza vo veľmi bezpečnom priestore.

Čo by nasledovalo, ak by súd ĽSNS rozpustil?

NAKA odhalila dva daňové podvody za milióny

Policajti obvinili osem ľudí, ktorým hrozí sedem až dvanásť rokov za mrežami.