SME
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Danko v otvorenom liste žiada Nicholsonovú, aby už neklamala

Nicholsonová tvrdí, že Danko od nej žiadal písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode.

Lucia Nicholsonová.Lucia Nicholsonová. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Nenechá sa zastrašovať niekým, kto podľa nej vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Napísala to vo svojom otvorenom liste šéfovi NR SR Andrejovi Dankovi podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Pýtal sa na režim

Na poslaneckom grémiu k návrhu zákona o rokovacom poriadku, ktoré zvolal na stredu Danko, sa zúčastnila za SaS aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Vyjadrila sa, že Danko sa uchýlil až k zastrašovaniu.

Skryť Vypnúť reklamu

Povedala, že žiadal od nej písomnú záruku, podľa ktorej sa zaviaže stíhať svoju funkciu naplno aj po pôrode. „Pýtal som sa jej, v akom režime je pripravená pracovať,“ vysvetlil Danko s tým, že ju čoskoro po pôrode čakajú mamičkovské povinnosti.

„Moja otázka bola, či s ňou môžem rátať v rozpise služieb,“ povedal Danko. „Ja pripravujem vedenie schôdze NR SR a takú otázku za osobnú nepovažujem.

Dankovu neprítomnosť rešpektovala

Nicholsonová no svojom blogu vyjadrila, že hoci malo byť grémium diskusiou o zmenách v rokovacom poriadku, predseda parlamentu sa zaoberal tehotenstvom podpredsedníčky.

V liste Dankovi Nicholsonová píše argumenty, podľa ktorých v čase operácie predsedu, všetci rešpektovali jeho neprítomnosť.

„Keď Vás nedávno operovali, milý pán kolega, chýbali ste na celej schôdzi ako predseda  NR SR, zastupovali vás podpredsedovia, vrátane mňa. Zvrchovaného premiéra zastupoval počas jeho PN Robert Kaliňák. Namietal vtedy niekto? Odvolával Vás niekto za vašu neprítomnosť v parlamente? Zaželala som Vám skoré uzdravenie“.

Chránená zákonom

V liste okrem toho píše aj stanovisko, ktoré o nej Danko na poslaneckom grémiu žiadal.

„Celá moja rodina je pripravená pomáhať mi bezprostredne po pôrode tak, aby som vedela skĺbiť rodinné a pracovné povinnosti. Na materskú dovolenku nepôjdem ja, ale môj manžel, ktorý si to pri svojej práci môže dovoliť. Bude ma sprevádzať aj do parlamentu, ak to bude nutné. Len vám chcem niečo pripomenúť, každá žena v tejto krajine, ktorá je na materskej a je krátko po pôrode, je chránená zákonom – zákon ju chráni presne pred takými nadriadenými ako ste vy.“

V závere listu predsedovi Národnej rady SR priznáva, že sa bude snažiť vykonávať svoju funkciu a nebude si uzurpovať žiadne špeciálne zaobchádzanie.

„Nemôžete mi uprieť to, že pred zákonom sme si všetci rovní. Viete, mne primárne nejde o to, aby som s vami sedela vo vedení parlamentu, ale nenechám sa zastrašovať niekým, ako ste Vy. Niekým, kto vo funkcii ministra vnútra drží Roberta Kaliňáka, podozrivého z korupcie a kto sa verejne vyhráža odvolávaním opozičnej podpredsedníčky len preto, že bude mať dieťa. Toto vám z tejto krajiny nedovolím urobiť už len pre všetkých tých slušných ľudí, ktorí tu ešte zostali, ženy s deťmi nevynímajúc, pán predseda.“

Porušila vraj rokovací poriadok

Danko jej odpovedá tiež v otvorenom liste, ktorý agentúre SITA poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. Zdôrazňuje v ňom, že jeho dvere sú vždy otvorené a privíta radšej osobné stretnutie ako otvorené listy.

V otvorenom liste predseda parlamentu píše, že sa ostro vyhradzuje proti klamstvám o tom, že Nicholsonovú chcel vyhodiť z práce, že sa k nej ako k žene neúctivo správa alebo že od nej chce písomné vyjadrenie o tom, ako bude po pôrode v práci.

„Opakujem, je to klamstvo, nič iné iba klamstvo a tento Váš postoj nechápem, ale rešpektujem. Je to Vaša zvolená cesta,“ píše v liste Danko.

„Jediné, o čo som Vás písomne žiadal, je to, aby ste vysvetlili a zdôvodnili na základe čoho a akého poverenia ste viedli poslednú schôdzu a na základe akého zákona ste sa rozhodli spočítavať poslancov a zisťovať ich účasť," uviedol predseda parlamentu. Podpredsedníčka parlamentu podľa Danka riadením schôdze porušila rokovací poriadok a na tomto vysvetlení teda trvá.

Skryť Vypnúť reklamu

Šéf parlamentu v liste Nicholsonovej zaželal jej a jej dieťatku zo srdca len to najlepšie. „Nech ste obaja zdraví a nech jeho príchod na tento svet je tým najkrajším zážitkom. Rozhodnutie prísť po pôrode s bábätkom do parlamentu je na Vašej zodpovednosti  a opakujem, nebudem to komentovať,“ dodal.

1. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  2. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  3. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  4. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  5. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  6. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  7. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  8. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  9. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  10. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. dm a jej zákazníci podporili vznik 15 vzdelávacích centier
  3. Anketu Elektromobil roka 2021 ovládla ŠKODA
  4. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  5. Zmeny v systéme revíznych postupov
  6. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  7. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  8. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  9. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  10. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 504
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 15 079
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 819
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 649
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 363
  6. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 6 235
  7. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 050
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 118
  9. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 705
  10. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 2 197

Ilustračné.

Udal aj lekára, ktorý mu dal potvrdenie.

28m
Nákladné autá na Donovaly nepúšťajú.

Pre poveternostné podmienky je obojsmerne uzatvorený hraničný priechod Svrčinovec - Mosty u Jablunkova.

TASR 2 h
Podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič.

Vláda zasadne v stredu.

2 h
Psychologička Jana Papcunová.

Jana Papcunová vysvetľuje, aké následky v každodennom živote má nenávisť na internete.

2 h
Skryť Zatvoriť reklamu