„Nášho Benyho sme kŕmili kadečím, čo zostalo na stole, jeho smutným očiam sa nedá odolať. Ale posledné roky, aj po ťažkostiach s trávením, sme úplne vylúčili ľudskú stravu. Dnes mu dávame len granuly, ktoré mu dochutíme konzervou s hovädzím mäsom, výnimočne ich pofŕkame slepačím vývarom,“ hovorí Adriána, majiteľka trinásťročného kokeršpaniela.

Toto býval donedávna štandardný prípad „nedisciplinovaného“ psičkára. Čoraz viac sa však objavujú celkom opačné príbehy, pribúda ľudí, ktorí začali psy poctivo kŕmiť bežnými granulami, ale dnes ich čiastočne či celkom vylučujú zo stravy svojich miláčikov.
„Mali sme problémy s granulami, skúšali sme niekoľko značiek, ale stále mal hnačky a nepriberal. Museli sme prejsť na hypoalergénne,“ hovorí Zuzana, majiteľka desaťmesačného šteňaťa. Granuly sa snaží kombinovať aj s varenou stravou. „Myslím, že varené nesolené mäso, ryža a mrkva v kombinácii s granulami je úplne v pohode,“ dodáva.
Ako u Michelina
Mnohí dovádzajú psie kulinárstvo priam do dokonalosti. „Kuracie a morčacie mäso z vývaru s koreňovou zeleninou a ryžu. Do porcie dodávam aj cviklu, čerstvú petržlenovú vňať, mätu, kurkumu, olivový olej. Toto všetko spolu, ale surové, rozmixujem so srdcami a upečiem. Takéto sušienky nevedia prestať žobrať,“ hovorí Andrea. Jej čivavy Mojito a Baileys zbožňujú aj postrúhanú tekvicu podusenú na kokosovom masle.
Varenie pre psov nie je nič jednoduché. Andrea má o čivavách prečítané dve knihy, sleduje aj časopisy, náročné je pre ňu predovšetkým preratúvanie gramov a miligramov v pomere k hmotnosti psíka.
Nebol to úplne jej nápad, zverolekári jej to odporúčali už v deväťdesiatych rokoch. Aj na internete je plno stránok či diskusných fór, ktoré strašia chemikáliami v granulách a radia rôzne alternatívne spôsoby stravovania, napríklad prejsť na BARF – teda surovú stranu - prípadne odporúčajú prechod na špeciálne typy granúl.