BRATISLAVA. Slovenské gazdiné boli odnepamäti praktickými ženami. Najčastejšie varili podľa receptu „čo dom dal“ a mnohé z týchto jedál sa neskôr stali našimi tradičnými pokrmami. Poznáte ich?
-
1. Začneme zľahka. Viete, ktoré je najslovenskejšie zo slovenských jedál?
- a) kulajda
- b) trdelník
- c) bryndzové halušky
-
2. Aký prívlastok (podľa názvu mesta) majú rožteky z kysnutého cesta plnené makom či orechmi?
- a) hlohovecké
- b) bánovecké
- c) bratislavské
- d) spišské
-
3. S čím sa najčastejšie podávajú gemerské mäsové guľky?
- a) s lokšami
- b) s knedľou
- c) podávajú sa bez prílohy, v paradajkovej omáčke
- d) s dusenou kapustou alebo kelom
-
4. Guláš je síce typickým pokrmom Maďarov, má však aj svoju slovenskú verziu. Aký guláš je ten slovenský?
- a) segedínsky
- b) baraní
- c) jelení
- d) hlivový
-
5. Ktoré jedlo bolo kedysi typickým pokrmom drevorubačov a uhliarov pracujúcich v uhlištianskych horách? V Pukanci jeho tradíciu zachovávajú dodnes.
- a) fánky
- b) strapačky
- c) párance
- d) šúľance
-
6. Keď už spomíname fánky – viete, v akom období zvyknú gazdinky piecť tento múčnik?
- a) v advente
- b) na Veľkú noc
- c) počas fašiangov
- d) na svätého Štefana
-
7. Ako sa vyrába žinčica?
- a) postavíme kozie alebo ovčie mlieko na slnko a počkáme, kým skysne
- b) prevaríme srvátku, ktorá vznikne po zrazení mlieka
- c) stačí, ak dlhšie nepodojíme ovcu, žinčica sa jej vo vemene sama vytvorí
-
8. Čo je to chudobnica?
- a) hrubšia placka zo zemiakov a vajec
- b) falošná hubová polievka
- c) vaječná omeleta
- d) fašírka bez mäsa
-
9. Čo dodá oštiepku žltkavé sfarbenie, a tiež spôsobí okornatenie jeho povrchu?
- a) masťou vytretá forma, do ktorej sa oštiepky vtláčajú
- b) slaná voda, v ktorej sa syr necháva odstáť, aby bol trvácnejší
- c) vzduch, syr sa necháva pár týždňov odstáť a sfarbenie je prirodzeným procesom oxidácie
- d) ušľachtilá pleseň na povrchu syra
-
10. Čo sa podľa pôvodnej receptúry (okrem liehu) pridáva do nápoja, ktorý Liptáci nazvali hriatô?
- a) klinčeky
- b) slanina
- c) bravčová masť
- d) škorica

Beata
Balogová
