BRATISLAVA. Dopriať si na raňajky praženicu z čerstvých húb, ktoré majú ako bonus vznešený názov, je možné aj na jeseň.
Pôvabnica fialová a strmuľka inoväťová sú jedlé huby typické práve pre chladnejšie mesiace a v kuchyni dokážu zastúpiť dokonca populárny dubák, ktorý už nerastie. Hubári z nich často pripravujú aj hubovú polievku.
Kým neprídu nepretržité mrazy, hubári ich v slovenských lesoch ešte majú šancu nájsť.
„Musí nastať riadne mrznutie niekoľko dní za sebou a vtedy môžeme povedať, že hubárska sezóna sa definitívne skončila,“ hovorí mykológ Stanislav Glejdura.
“Ak je v lete dlhodobo sucho, prejaví sa to na slabej hubárskej sezóne. Minulý rok sme pre to ani nemohli usporiadať výstavu húb.
„
Ľuďom zostáva na hubárčenie už len niekoľko dní. Mrazivé noci by mali podľa meteorológa Jozefa Kozuba zo Slovenského hydrometeorologického ústavu prísť už od utorka budúceho týždňa.
Prituhne však aj cez deň, keď denná teplota klesne pod desať stupňov Celzia.
Hľadala huby, našla opičiu hlavu
Hubárka Soňa Exlerová z Krásnej Vsi v okrese Bánovce nad Bebravou chodí na huby počas celej sezóny. Najradšej hubárči v lete, ale užiť si vie aj jesenné prechádzky v blízkych Strážovských vrchoch.