SME

Tataráky bez pokuty by niektoré reštaurácie mohli podaváť už v polovici roka

Úpravou súčasnej vyhlášky sa zaoberá tím odborníkov z gastronómie aj zdravotníctva.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas.Hlavný hygienik SR Ján Mikas. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Tatárske bifteky by bez hrozby pokút mohli v niektorých prevádzkach podávať už asi v polovici tohto roka. Odhaduje to hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Tatarák" je tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami. Terajšia vyhláška ho zakazuje podávať v reštauráciách či iných stravovacích zariadeniach, pretože môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Vyhláška by podľa ÚVZ SR mohla vstúpiť do platnosti najneskôr v máji.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Chystáme novelu vyhlášky, teraz prebiehajú jej posledné úpravy. Do legislatívneho procesu by sa mohla dostať na prelome januára a februára, v praxi by mohla platiť asi v polovici tohto roka," vysvetlil Mikas. Bude to však podľa neho závisieť aj od zapracovania pripomienok kompetentných strán. O úprave vyhlášky z roku 2007 vie aj ministerstvo zdravotníctva. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru) túto možnosť pripustil už v minulom roku pred poslancami v parlamente.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Lekár a právnik: Tatarák je k pivu výborný, štát by ho nemal zakazovať Čítajte 

Informácie na jedálnom lístku

Podávaniu "tataráku" budú podľa ÚVZ SR predchádzať pravidlá. "Pokrm bude potrebné pripraviť z vopred zmrazeného mäsa, bude sa musieť podávať bezprostredne po jeho dohotovení," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová. Prevádzky, ktoré chcú podávať tatársky biftek, to musia vopred oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Chystáme novelu vyhlášky, teraz prebiehajú jej posledné úpravy. V praxi by mohla platiť asi v polovici tohto roka.

Ján Mikas, hlavný hygienik ÚVZ SR

Hygienici upozornili, že jedlá z tepelne neupraveného mäsa budú naďalej potenciálnym rizikom pre zdravie. "Preto tiež navrhujeme zabezpečiť informovanie zákazníka v jedálnom lístku informáciou, že takéto mäso, ale aj tepelne neupravené ryby či vajcia, sa neodporúčajú konzumovať deťmi, tehotnými a dojčiacimi ženami či osobami s oslabenou imunitou," uviedla Drobová.

SkryťVypnúť reklamu

Úpravou vyhlášky sa zaoberá pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Mikas verí, že takáto zostava dokáže určiť pravidlá, "ktoré na jednej strane zabezpečia verejné zdravie a na druhej strane umožnia podávať niektoré špeciality".

Prečítajte si tiež: Hygienik Turek: Nemáme žiadny rukolapný dôkaz, že tatarák škodí Čítajte 

Petícia na webe

Verejná diskusia o predaji "tataráku" v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia. ÚVZ SR odmietol, že by dovtedy podávanie tohto jedla v reštauráciách prehliadal. Aj v minulosti mal za to udeľovať finančné postihy, a to vo výške 150 až 20-tisíc eur.

SkryťVypnúť reklamu

Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. "Akékoľvek z týchto ochorení môže mať vzhľadom na infekčnú dávku napríklad v prípade ľudí s oslabenou imunitou či detí oveľa závažnejší až život ohrozujúci priebeh," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

Úrad verejného zdravotníctva

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 441
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 983
  3. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 5 967
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 603
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 4 112
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 341
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 891
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 449
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Viktor Gyökeres oslavuje gól.

O víťazovi pohára muselo rozhodnúť až predĺženie.


Futbalisti Royale Union Saint-Gilloise.

O majstrovi Belgicka rozhodlo až posledné kolo nadstavbovej časti.


Slovenskí reprezentanti na MS v malom futbale 2025.

V poslednom zápase prehrali s Bulharskom.


a 1 ďalší
Fotka zo zápasu Nottingham - Chelsea.

Triumf Manchestru City zaistil nožničkami Ilkay Gündogan.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu