SME

Tataráky bez pokuty by niektoré reštaurácie mohli podaváť už v polovici roka

Úpravou súčasnej vyhlášky sa zaoberá tím odborníkov z gastronómie aj zdravotníctva.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas.Hlavný hygienik SR Ján Mikas. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Tatárske bifteky by bez hrozby pokút mohli v niektorých prevádzkach podávať už asi v polovici tohto roka. Odhaduje to hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Tatarák" je tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami. Terajšia vyhláška ho zakazuje podávať v reštauráciách či iných stravovacích zariadeniach, pretože môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Vyhláška by podľa ÚVZ SR mohla vstúpiť do platnosti najneskôr v máji.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Chystáme novelu vyhlášky, teraz prebiehajú jej posledné úpravy. Do legislatívneho procesu by sa mohla dostať na prelome januára a februára, v praxi by mohla platiť asi v polovici tohto roka," vysvetlil Mikas. Bude to však podľa neho závisieť aj od zapracovania pripomienok kompetentných strán. O úprave vyhlášky z roku 2007 vie aj ministerstvo zdravotníctva. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru) túto možnosť pripustil už v minulom roku pred poslancami v parlamente.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Lekár a právnik: Tatarák je k pivu výborný, štát by ho nemal zakazovať Čítajte 

Informácie na jedálnom lístku

Podávaniu "tataráku" budú podľa ÚVZ SR predchádzať pravidlá. "Pokrm bude potrebné pripraviť z vopred zmrazeného mäsa, bude sa musieť podávať bezprostredne po jeho dohotovení," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová. Prevádzky, ktoré chcú podávať tatársky biftek, to musia vopred oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Chystáme novelu vyhlášky, teraz prebiehajú jej posledné úpravy. V praxi by mohla platiť asi v polovici tohto roka.

Ján Mikas, hlavný hygienik ÚVZ SR

Hygienici upozornili, že jedlá z tepelne neupraveného mäsa budú naďalej potenciálnym rizikom pre zdravie. "Preto tiež navrhujeme zabezpečiť informovanie zákazníka v jedálnom lístku informáciou, že takéto mäso, ale aj tepelne neupravené ryby či vajcia, sa neodporúčajú konzumovať deťmi, tehotnými a dojčiacimi ženami či osobami s oslabenou imunitou," uviedla Drobová.

SkryťVypnúť reklamu

Úpravou vyhlášky sa zaoberá pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Mikas verí, že takáto zostava dokáže určiť pravidlá, "ktoré na jednej strane zabezpečia verejné zdravie a na druhej strane umožnia podávať niektoré špeciality".

Prečítajte si tiež: Hygienik Turek: Nemáme žiadny rukolapný dôkaz, že tatarák škodí Čítajte 

Petícia na webe

Verejná diskusia o predaji "tataráku" v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia. ÚVZ SR odmietol, že by dovtedy podávanie tohto jedla v reštauráciách prehliadal. Aj v minulosti mal za to udeľovať finančné postihy, a to vo výške 150 až 20-tisíc eur.

SkryťVypnúť reklamu

Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. "Akékoľvek z týchto ochorení môže mať vzhľadom na infekčnú dávku napríklad v prípade ľudí s oslabenou imunitou či detí oveľa závažnejší až život ohrozujúci priebeh," vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Zuzana Drobová.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. V púpave je všetko, čo potrebujete
  2. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  3. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  4. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  5. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca
  7. Malé pivovary aj varenie naživo. Bratislava ožije gastronómiou
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych
  1. V púpave je všetko, čo potrebujete
  2. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  3. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  4. Lifehack pre domácnosť?
  5. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  7. OBI rozžiarilo Zvolen na oranžovo
  8. Rozhovor s Jurajom Moravčíkom o revolúcii v strešných materiálov
  1. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 13 459
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 194
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 10 896
  4. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 8 860
  5. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 480
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 455
  7. Malé pivovary aj varenie naživo. Bratislava ožije gastronómiou 3 639
  8. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 1 990
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Radosť hráčov HC Oceláři Třinec.

Sparta Praha a Třinec odohrali druhý najdlhší zápas v histórii českej extraligy.


a 1 ďalší
Novak Djokovič

Novak Djokovič podľahol Casperovi Ruudovi v troch setoch.


TASR
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce: ONLINE prenos zo zápasu 5. kola skupiny o udržanie sa v Niké lige.

Sledujte s nami ONLINE prenos zo zápasu 5. kola skupiny o udržanie sa v Niké lige: AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce.


Martin Dúbravka

Newcastle neprehral štvrtýkrát za sebou.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu