U mäsiara najčastejšie Slováci ukážu na tradičnú paprikovú bravčovú klobásku, hoci predajcovia ponúkajú aj špeciálne výrobky z rôznych druhov diviny. Napokon, do klobásy sa dá pomlieť akékoľvek mäso.
V sieti potravín Starý otec figurujú rôzne druhy bravčových klobás na prvých siedmich priečkach v pomyselnom rebríčku predajnosti. „Až na ôsmom mieste je prvá s pridaním iného druhu mäsa, a to jelenia,” vysvetľuje Jozef Piroško.
Najviac sa predávajú čerstvé klobásy. „Mierne prevažuje nepikantný variant nad pikantným.“ Tretia v obľúbenosti je tradičná sušená bravčová klobása.
„Pri výbere mäsových výrobkov sme dosť konzervatívni,” konštatuje riaditeľ mäsovýroby v spoločnosti Yeme Pavol Kiss. Na Vianoce a Veľkú noc je podľa neho voľba Slovákov jasná - klasická papriková klobáska.

Podobnú skúsenosť majú v ďalšom mäsiarstve u Orbána. „Najlepšie sa predávajú tradičné paprikové klobásky na varenie a klobásky sušené – konkrétne u nás püspöki házi kolbász a maďarská klobása,” potvrdzuje riaditeľ mäsiarstva Orbán Rudolf Zechel.