SME

Muflón? Jeleň? Slovákom chutí klasika, experimentujú na grile

Na severe konzervujú klobásu cesnakom, na juhu nesmie chýbať červená paprika.

Pri výbere mäsových výrobkov sme dosť konzervatívni. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

U mäsiara najčastejšie Slováci ukážu na tradičnú paprikovú bravčovú klobásku, hoci predajcovia ponúkajú aj špeciálne výrobky z rôznych druhov diviny. Napokon, do klobásy sa dá pomlieť akékoľvek mäso.

V sieti potravín Starý otec figurujú rôzne druhy bravčových klobás na prvých siedmich priečkach v pomyselnom rebríčku predajnosti. „Až na ôsmom mieste je prvá s pridaním iného druhu mäsa, a to jelenia,” vysvetľuje Jozef Piroško.

Najviac sa predávajú čerstvé klobásy. „Mierne prevažuje nepikantný variant nad pikantným.“ Tretia v obľúbenosti je tradičná sušená bravčová klobása.

„Pri výbere mäsových výrobkov sme dosť konzervatívni,” konštatuje riaditeľ mäsovýroby v spoločnosti Yeme Pavol Kiss. Na Vianoce a Veľkú noc je podľa neho voľba Slovákov jasná - klasická papriková klobáska.

Prečítajte si tiež: Pýšia sa ňou Maďari, no chýrna čabajka má slovenský rodný list Čítajte 

Podobnú skúsenosť majú v ďalšom mäsiarstve u Orbána. „Najlepšie sa predávajú tradičné paprikové klobásky na varenie a klobásky sušené – konkrétne u nás püspöki házi kolbász a maďarská klobása,” potvrdzuje riaditeľ mäsiarstva Orbán Rudolf Zechel.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4U7C na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu