TRENČIANSKA TEPLÁ. Počet oviec na Slovensku stagnuje, no produkcia ovčieho mlieka stúpa. Práve nové plemeno slovenská dojná ovca má zvýšiť nielen produkciu mlieka, ale aj konkurencieschopnosť našich chovateľov oviec, uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná v Trenčianskej Teplej.
Podľa generálneho riaditeľa sekcie poľnohospodárstva ministerstva pôdohospodárstva Štefana Rybu pre chovateľskú a odbornú verejnosť ide o historickú udalosť.
"Po 25 rokoch procesu šľachtenia a plemenárskej práce schvaľujeme naše slovenské plemeno. Očakávame, že pre našich ovčiarov prinesie lepšie ekonomické zhodnotenie chovu oviec. Pri šľachtení bol dôraz kladený na zvýšenú produkciu mlieka ako komodity, ktorá prináša ekonomický profit," uviedol Ryba.
Do dlhodobého procesu šľachtenia bolo zapojených viacero organizácií - Zväz chovateľov oviec a kôz, Výskumný ústav živočíšnej výroby v Nitre, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a MPRV SR.
Ako povedal riaditeľ Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre Jaroslav Slamečka, nové plemeno je výsledkom potreby podporiť produkciu ovčieho mlieka, ktoré je atraktívne najmä na produkciu výrobkov - ovčieho syra, bryndze či žinčice. Ďalším dôvodom bola potreba zvýšenia produkcie a atraktivity ovčieho a jahňacieho mäsa.
Pri chove plemena valaška vo vysokohorských podmienkach sa dosahuje produkcia 100 kilogramov mlieka za rok, pri slovenskej dojnej ovci je to priemer 160 litrov mlieka na rok. V šľachtiteľskom programe chceme dosiahnuť produkciu viac ako 200 litrov za rok, zdôraznil Slamečka. O chov nového plemena oviec je podľa predsedu Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igora Nemčoka pre jeho úžitkové vlastnosti záujem vo všetkých regiónoch Slovenska.
"Je to ovca polointenzívna, čiže nemusí sa chovať intenzívnym spôsobom v maštaliach s kŕmením jadrovým krmivom, ale ovce budú skôr chodiť a spásať lúky a pastviny a s drobným prídavkom jadra dosiahnu požadované parametre," doplnil Nemčok.
Na Slovensku je aktuálne 381-tisíc oviec. Produkcia ovčieho mlieka medziročne stúpla z 11-tisíc na 12-tisíc ton v roku 2016. Proces šľachtenia slovenskej dojnej ovce trval 25 rokov.
Vznikla prioritne krížením pôvodných plemien cigája a zošľachtená valaška (v menšom množstve aj merínske ovce) so špecializovanými dojnými plemenami lacaune a východofrízska ovca. Ide o špecializované dojné plemeno so zameraním na zvýšenie produkcie a kvality mlieka a využívaním strojov pri dojení.
V registri plemennej knihy je aktuálne evidovaných takmer 5-tisíc kusov oviec tohto plemena.

Beata
Balogová
