SME
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Jahodová sezóna sa začala, záujem o samozber rastie

Prvé jahody sú podľa pestovateľov najkrajšie a najväčšie.

Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

SEDLISKÁ. Ovocnú sezónu začínajú na poliach a v sadoch pod hradom Čičva v obci Sedliská vo Vranovskom okrese tradične zberom jahôd, ktoré už dozrievajú. Časť produkcie putuje do vlastnej obchodnej siete a pre spracovateľov, ďalšou formou je aj samozber. Ten by sa mal na plantážach oficiálne začať v pondelok 5.júna. Záujemcovia tu môžu na jahody prísť počas pracovných dní, ale aj víkendov.

Podľa konateľa spoločnosti Agromix Sedliská Pavol Vagaský záujem verejnosti o samozber každým rokom rastie. Pestujú tu štyri odrody jahôd. Vybrané sú tak, aby postupne dozrievali. Zber by mal trvať do konca júna.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K dispozícii sú dve plantáže. Jedna z nich je mladšia, druhú budú nanovo vysádzať. Jahody pestujú spolu na troch hektároch, v budúcom roku by chceli plochu zväčšiť na štyri hektáre. Najlepšia úroda je podľa Vagaského vtedy, keď presiahne 10 ton na hektár. Minimálne takýto objem produkcie by chceli v tomto roku dosiahnuť.


Jahody sú prvé ovocie po zime, ktorým by si mal človek doplniť vitamíny a iné pre organizmus prospešné látky. Najčastejšie sa používajú na zaváranie, mrazenie, ale aj na výrobu džemov a sirupov. Podľa Vagaského sa zaváraním a mrazením zničí len časť užitočných látok v jahodách, preto ich počas zimných mesiacov odporúča konzumovať práve v takejto forme. Čerstvé jahody, ktoré je vidieť na pultoch obchodov v zime, sú podľa neho najčastejšie vypestované na chemickej báze.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu


Najväčšie starosti robí dlhoročnému pestovateľovi počasie a veľké obchodné reťazce. Kedysi jahody pestovali na 20 hektároch. "Snažíme sa ovocie vypestovať kvalitné a zdravé, tradičným spôsobom, s minimálnym množstvom chémie," vysvetlil s tým, že klimatické zmeny znižujú úrodu a zvyšujú náklady na ochranu a výživu.

Najčastejším problémom sú neskoré mrazy. "Niekedy sme zbierali jahody v polovici mája, teraz sa to posunulo na koniec mesiaca," spomenul. Samozber ponúkajú v Sedliskách aj pri malinách, višniach, marhuliach, broskyniach a jablkách.

Vagaský tento spôsob považuje aj za istý druh vzdelávania. "Dôležité je ukázať najmä deťom, že ovocie nerastie v obchodoch, ale na poli. Že ho musí niekto vypestovať a počas celej tej doby sa oň starať," skonštatoval.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pracovník Martinskej univerzitnej nemocnice.

Reálne platy im pre infláciu poklesnú ako každému.


4 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Český prezident je vo vážnom stave.


a 2 ďalší 3 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 439-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 864 obetí.


a 4 ďalší 2 h
Skryť Zatvoriť reklamu