SEDLISKÁ. Ovocnú sezónu začínajú na poliach a v sadoch pod hradom Čičva v obci Sedliská vo Vranovskom okrese tradične zberom jahôd, ktoré už dozrievajú. Časť produkcie putuje do vlastnej obchodnej siete a pre spracovateľov, ďalšou formou je aj samozber. Ten by sa mal na plantážach oficiálne začať v pondelok 5.júna. Záujemcovia tu môžu na jahody prísť počas pracovných dní, ale aj víkendov.
Podľa konateľa spoločnosti Agromix Sedliská Pavol Vagaský záujem verejnosti o samozber každým rokom rastie. Pestujú tu štyri odrody jahôd. Vybrané sú tak, aby postupne dozrievali. Zber by mal trvať do konca júna.
K dispozícii sú dve plantáže. Jedna z nich je mladšia, druhú budú nanovo vysádzať. Jahody pestujú spolu na troch hektároch, v budúcom roku by chceli plochu zväčšiť na štyri hektáre. Najlepšia úroda je podľa Vagaského vtedy, keď presiahne 10 ton na hektár. Minimálne takýto objem produkcie by chceli v tomto roku dosiahnuť.
Jahody sú prvé ovocie po zime, ktorým by si mal človek doplniť vitamíny a iné pre organizmus prospešné látky. Najčastejšie sa používajú na zaváranie, mrazenie, ale aj na výrobu džemov a sirupov. Podľa Vagaského sa zaváraním a mrazením zničí len časť užitočných látok v jahodách, preto ich počas zimných mesiacov odporúča konzumovať práve v takejto forme. Čerstvé jahody, ktoré je vidieť na pultoch obchodov v zime, sú podľa neho najčastejšie vypestované na chemickej báze.
Najväčšie starosti robí dlhoročnému pestovateľovi počasie a veľké obchodné reťazce. Kedysi jahody pestovali na 20 hektároch. "Snažíme sa ovocie vypestovať kvalitné a zdravé, tradičným spôsobom, s minimálnym množstvom chémie," vysvetlil s tým, že klimatické zmeny znižujú úrodu a zvyšujú náklady na ochranu a výživu.

Najčastejším problémom sú neskoré mrazy. "Niekedy sme zbierali jahody v polovici mája, teraz sa to posunulo na koniec mesiaca," spomenul. Samozber ponúkajú v Sedliskách aj pri malinách, višniach, marhuliach, broskyniach a jablkách.
Vagaský tento spôsob považuje aj za istý druh vzdelávania. "Dôležité je ukázať najmä deťom, že ovocie nerastie v obchodoch, ale na poli. Že ho musí niekto vypestovať a počas celej tej doby sa oň starať," skonštatoval.

Beata
Balogová
