SME

Bez cukru či bielej múky. Školská jedáleň skúša variť inak

Niekdajší šéfkuchár v hoteli je teraz vedúcim školskej jedálne. MARIÁN MASZAY učí školákov zdravo jesť.

Vedúci školskej jedálne Marián Maszay. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Prekopal jedálny lístok a učí školákov zdravo sa stravovať. Vymenil dodávateľov, namiesto cukru používa med, minimalizuje polotovary, používa celozrnnú múku, zmenil dochucovanie jedál. Vedúci školskej jedálne, niekdajší šéfkuchár hotelov Devín či Grand Castle MARIÁN MASZAY dokazuje, že chutne a zdravo sa dá najesť aj v školskej jedálni. Stravníkov v Spojenej škole na Tilgnerovej ulici v Bratislave pribudlo.

S vaším príchodom za vedúceho školskej jedálne vraj počet stravníkov základnej školy aj gymnázia výrazne stúpol. Ako ste to dosiahli?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Dal som každému možnosť prísť a vyskúšať si, čo sa v školskej kuchyni varí. Dostali teda možnosť zdegustovať jedlo a už bolo len na nich, či si ten obed potom dajú, alebo nedajú. Ak im v týždni tri-, štyrikrát chutilo, začali sa stravovať.“

Hovorí sa o vás, že ste spôsobili revolúciu v školskej jedálni. Ako ste to dokázali?

„Ja by som to revolúciou nenazval.“

Prečo nie?

„Lebo revolúcia vo mne evokuje radikálnu zmenu.“

Tak ako by ste nazvali zmenu, ktorú ste zaviedli do školského stravovania?

„Je to návrat k dobrému jedlu, ktoré deťom viac prospieva, ako škodí. Pre mňa dobré jedlo znamená čo najjednoduchšie pripravená pochúťka, ktorú žalúdok ľahko strávi a dodá mu živiny, ktoré telo potrebuje. Teda bielkoviny, cukry, tuky, nenasýtené kyseliny, skrátka aby deti dostávali vyváženú stravu počas celého týždňa.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Ako to vlastne robíte, že decká navnadíte na nepoznané jedlá, kombinácie, na šaláty?

„Všetko je o komunikácii. Nikomu nič nevnucujem. Každý si môže napríklad šalát, ktorý je štyrikrát do týždňa, zobrať, ale keď nechce, nemusí.“ Mojou filozofiou je – poskytovať, ale nevnucovať.“

Vraj ste vyhlásili aj boj cukru.

„Cukor sme z prípravy pokrmov úplne vylúčili. Nahrádzame ho medom.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C528Y na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Minister Drucker.

Koalícia nie je na budúcnosti transakčnej dane dohodnutá.


TASR 13
Takto by ma vyzerať pamätník vo Veľkej Mači.

Do tendra sa zapojilo päť uchádzačov.


TASR 2
U. S. Steel Košice.

O predaji sa hovorilo od roku 2023.


a 1 ďalší 1
Ilustračné foto.

Nie vždy sa podarí vypátrať nezvestných rýchlo, niekedy to trvá aj pár rokov.


SITA

Sportnet

Xabi Alonso

Španielsky kouč podpísal trojročnú zmluvu.


TASR
Carlo Ancelotti a Luka Modrič počas rozlúčky s Realom Madrid

Carlo Ancelotti a Luka Modrič zažili emotívnu rozlúčku.


TASR
Hokejisti USA oslavujú postup do finále MS v hokeji 2025.

Pozrite si program na dnes na MS v hokeji 2025. Aké výsledky prinesie nedeľa, 25. máj?


Novak Djokovič pózuje so 100. trofejou na okruhu ATP.

Djokovič ako tretí dosiahol sto víťazstiev.


David Vařílek
SkryťZatvoriť reklamu