Zmrzlinární sú na Slovensku tisíce, ale nanukáreň zrejme len jedna. Mladí manželia Daniela a Marián Vunhu si nápad na ňu priniesli zo zmrzlinovej školy neďaleko Bologne a na ich sen sa im vyzbierali svadobní hostia.
„Počas svadobnej hostiny sme dali naše nanuky do vitríny a každý mohol ochutnať, do čoho investuje,“ smeje sa Daniela. Podarilo sa a ich bratislavský podnik Marinela má za sebou prvý rok.
Daniela aj Marián vyštudovali Ekonomickú univerzitu, takže boli na podnikanie pripravení. No nie na všetko. Zaskočili úrady s tým, že chcú vyrábať nebalené sorbety. Vo vyhláške taký produkt neexistoval.

„Možno bolo dobre, že sme nevedeli, čo to administratívne prináša. Ani som netušila, že je toľko inštitúcií, koľko sa zapojilo do kolaudačného procesu,“ hovorí Daniela.
Na začiatku mali problém nájsť priestor a známi im hovorili, že sú blázni, keď sa rozhodli pre lokalitu mimo centra mesta.
„Nemali sme toľko peňazí a potrebovali sme malý priestor. Pri obhliadkach sme sa často dostávali do konkurencie s kozmetickými salónmi. Majiteľ uprednostnil radšej kozmetický salón, kozmetika je čistejšia a nie je sezónna. Dlho sme hľadali priestor, kde by nás vôbec chceli,“ približuje začiatky Daniela.

Prví zákazníci
Dnes sú radi, že sú práve pri Blumentálskom kostole, našli si tu verných zákazníkov. No výroba zmrzliny je pre nich stále hobby, ktoré financujú zo svojho denného zamestnania v IT firme. V sezóne, ktorá trvá do polovice októbra, ich životné tempo udávajú mrazené pochúťky.