Ochranu osobných údajov by mal upravovať nový zákon

Zásadnou zmenou prešli práva dotknutých osôb.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Ochranu osobných údajov by mal upravovať nový zákon, ktorý nahradí doterajšiu legislatívu.

Úrad na ochranu osobných údajov novú normu vypracoval, lebo potrebná novelizácia existujúceho zákona by bola problematická a neprehľadná, uviedli z úradu.

Podľa vyjadrenia úradu v globále možno uviesť, že prevádzkovatelia a sprostredkovatelia, ktorí spracúvajú osobné údaje v súlade s teraz platným zákonom, "sú v zásade súladní aj s navrhovaným zákonom o ochrane osobných údajov".

Dokladovanie splnených povinností

Nový návrh prináša ústup od formalizovaného dokladovania splnených povinností prevádzkovateľmi a sprostredkovateľmi a kladie skôr dôraz na ich vykonanie a dodržiavanie v praxi, uvádza sa v informácii z úradu.

Prečítajte si tiež: Čipový občiansky preukaz treba pri strate zablokovať

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb, ktoré v terajšom zákone sú pomerne slabo „rozpísané“, preto aj pri ich uplatňovaní vznikali problémy.

V návrhu zákona sú práva dotknutých osôb prispôsobené dnešnej elektronickej dobe a sú v nich nastavené podrobné postupy, ako k ich uplatneniu má dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať.

Ide o tzv. nastavenie „reklamačných poriadkov“ alebo pravidiel, ktoré je jasné a presné, čo je výhodou pre obe strany.

Bežní ľudia, nakoľko zákon sa vzťahuje na všetky fyzické osoby na území SR, by mali v skutočnom živote pocítiť posilnenie svojich práv, zlepšenie prístupu a možnosti kontroly nad svojimi osobnými údajmi.

Ochrana osobných údajov

Vznikli aj nové práva, napríklad právo na prenosnosť osobných údajov od jedného prevádzkovateľa inému, ak je to technicky možné a sú splnené ďalšie podmienky. Pre bežného človeka ako dotknutú osobu by mal byť zákon podľa úradu v tomto ohľade benefitom.

Nóvum sú tiež možnosti, ako môžu prevádzkovatelia navonok, voči úradu aj verejnosti deklarovať, že v ich spoločnosti sa dodržiavajú štandardy ochrany osobných údajov, a teda sú v súlade s platnou legislatívou v oblasti spracúvania osobných údajov, ako aj dodržiavania ochrany práv dotknutých osôb.

Slúžia na to napríklad kódexy správania a možnosť, nie povinnosť, aby k nim prevádzkovatelia pristúpili a dodržiavali ich podmienky, vysvetľuje navrhované zmeny Úrad na ochranu osobných údajov.

V nom zákone sa nemenia výšky pokút. Nový zákon by mal byť účinný od 25. mája budúceho roka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  6. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  7. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  10. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  1. Nestíhate nakupovať darčeky?
  2. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  5. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  6. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  7. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  8. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  9. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  10. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 65 641
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 716
  3. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 856
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 848
  5. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 8 359
  6. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 6 671
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 812
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 906
  9. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 3 712
  10. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 2 850

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Odborník: Máme dôkazy, že Mayovia zmizli zo dňa na deň

Slovák Milan Kováč hovorí o veľkom objave.

DOMOV

Kiska priniesol Bezákovi dar od pápeža Františka

Pápež odovzdal Kiskovi počas audiencie dar pre Bezáka.

PLUS

Dobrý rozhovor je sexy. Vo Viedni z neho vznikli tri svadby

Reportáž z večerov s neznámymi vo Viedni.

Neprehliadnite tiež

Podcast Dejiny

Kto bol najväčší vojvodca staroveku? Ako osemnásťročný vyhral prvú bitku

Alexander Veľký neprestáva fascinovať.

Zamestnanci rozkrádali U. S. Steel, súd ich musel oslobodiť

Zlodejov nasnímala kamera, no nebola inštalovaná v súlade so zákonom.

Rozhovor

V Košiciach sa bude rúbať menej stromov, sľubuje poslanec Rovinský

Z dlhoročného aktivistu je trojnásobný poslanec.

Z košických väzníc pôjde na sviatky domov iba päť väzňov

V Prešove sa teší na krátke stretnutie s rodinami až 48 odsúdených.

Slivenská: Niektorí ľudia mi tvrdili, že ženy do politiky nepatria

Medzi 41 mestskými košickými poslancami je iba 5 žien.