Ochranu osobných údajov by mal upravovať nový zákon

Zásadnou zmenou prešli práva dotknutých osôb.

Ilustračné foto.(Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Ochranu osobných údajov by mal upravovať nový zákon, ktorý nahradí doterajšiu legislatívu.

Úrad na ochranu osobných údajov novú normu vypracoval, lebo potrebná novelizácia existujúceho zákona by bola problematická a neprehľadná, uviedli z úradu.

Podľa vyjadrenia úradu v globále možno uviesť, že prevádzkovatelia a sprostredkovatelia, ktorí spracúvajú osobné údaje v súlade s teraz platným zákonom, "sú v zásade súladní aj s navrhovaným zákonom o ochrane osobných údajov".

Článok pokračuje pod video reklamou

Dokladovanie splnených povinností

Nový návrh prináša ústup od formalizovaného dokladovania splnených povinností prevádzkovateľmi a sprostredkovateľmi a kladie skôr dôraz na ich vykonanie a dodržiavanie v praxi, uvádza sa v informácii z úradu.

Prečítajte si tiež: Čipový občiansky preukaz treba pri strate zablokovať

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb, ktoré v terajšom zákone sú pomerne slabo „rozpísané“, preto aj pri ich uplatňovaní vznikali problémy.

V návrhu zákona sú práva dotknutých osôb prispôsobené dnešnej elektronickej dobe a sú v nich nastavené podrobné postupy, ako k ich uplatneniu má dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať.

Ide o tzv. nastavenie „reklamačných poriadkov“ alebo pravidiel, ktoré je jasné a presné, čo je výhodou pre obe strany.

Bežní ľudia, nakoľko zákon sa vzťahuje na všetky fyzické osoby na území SR, by mali v skutočnom živote pocítiť posilnenie svojich práv, zlepšenie prístupu a možnosti kontroly nad svojimi osobnými údajmi.

Ochrana osobných údajov

Vznikli aj nové práva, napríklad právo na prenosnosť osobných údajov od jedného prevádzkovateľa inému, ak je to technicky možné a sú splnené ďalšie podmienky. Pre bežného človeka ako dotknutú osobu by mal byť zákon podľa úradu v tomto ohľade benefitom.

Nóvum sú tiež možnosti, ako môžu prevádzkovatelia navonok, voči úradu aj verejnosti deklarovať, že v ich spoločnosti sa dodržiavajú štandardy ochrany osobných údajov, a teda sú v súlade s platnou legislatívou v oblasti spracúvania osobných údajov, ako aj dodržiavania ochrany práv dotknutých osôb.

Slúžia na to napríklad kódexy správania a možnosť, nie povinnosť, aby k nim prevádzkovatelia pristúpili a dodržiavali ich podmienky, vysvetľuje navrhované zmeny Úrad na ochranu osobných údajov.

V nom zákone sa nemenia výšky pokút. Nový zákon by mal byť účinný od 25. mája budúceho roka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  2. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  7. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  8. Company´s autumn in the High Tatras
  9. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  10. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 977
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 28 250
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 019
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 470
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 651
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 586
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 232
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 120
  10. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 008

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Posúvali mu operáciu, dal vraj lekárovi peniaze a išiel hneď

Lekár odmieta, že by od pacienta zobral peniaze za uprednostnenie.

EKONOMIKA

Ako kočnerovci ukradli Technopol a súd im pomáhal

Zo súdu zmizlo tristo strán súdneho spisu, bude to vyšetrovať polícia.

EKONOMIKA

Zmiznutý spis zdrží spor o Technopol a oddiali vyšetrovanie

Polícia urguje súd, aby jej dal papiere zo spisu. Tie však chýbajú.

Neprehliadnite tiež

Vláda videla v Tatranskej Javorine aj mŕtvy les

Sólymos: Nemôžeme sa naň pozerať ako na guľatinu.

Via Iuris neodporúča vylúčiť prezidenta z volieb ústavných sudcov

Výber sudcov Ústavného súdu by mal byť rozložený medzi viaceré ústavné orgány - teda aj prezidenta.

Dankov návrh o antisemitizme ohrozuje slobodu slova, upozornili aktivisti

Predseda NR SR prisľúbil predloženie novej definície antisemitizmu na júlovej návšteve Izraela.