SME
Pondelok, 18. október, 2021 | Meniny má LukášKrížovkyKrížovky

Ochranu osobných údajov by mal upravovať nový zákon

Zásadnou zmenou prešli práva dotknutých osôb.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Ochranu osobných údajov by mal upravovať nový zákon, ktorý nahradí doterajšiu legislatívu.

Úrad na ochranu osobných údajov novú normu vypracoval, lebo potrebná novelizácia existujúceho zákona by bola problematická a neprehľadná, uviedli z úradu.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa vyjadrenia úradu v globále možno uviesť, že prevádzkovatelia a sprostredkovatelia, ktorí spracúvajú osobné údaje v súlade s teraz platným zákonom, "sú v zásade súladní aj s navrhovaným zákonom o ochrane osobných údajov".

Skryť Vypnúť reklamu

Dokladovanie splnených povinností

Nový návrh prináša ústup od formalizovaného dokladovania splnených povinností prevádzkovateľmi a sprostredkovateľmi a kladie skôr dôraz na ich vykonanie a dodržiavanie v praxi, uvádza sa v informácii z úradu.

Prečítajte si tiež: Čipový občiansky preukaz treba pri strate zablokovať Čítajte 

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb, ktoré v terajšom zákone sú pomerne slabo „rozpísané“, preto aj pri ich uplatňovaní vznikali problémy.

V návrhu zákona sú práva dotknutých osôb prispôsobené dnešnej elektronickej dobe a sú v nich nastavené podrobné postupy, ako k ich uplatneniu má dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať.

Ide o tzv. nastavenie „reklamačných poriadkov“ alebo pravidiel, ktoré je jasné a presné, čo je výhodou pre obe strany.

Bežní ľudia, nakoľko zákon sa vzťahuje na všetky fyzické osoby na území SR, by mali v skutočnom živote pocítiť posilnenie svojich práv, zlepšenie prístupu a možnosti kontroly nad svojimi osobnými údajmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Ochrana osobných údajov

Vznikli aj nové práva, napríklad právo na prenosnosť osobných údajov od jedného prevádzkovateľa inému, ak je to technicky možné a sú splnené ďalšie podmienky. Pre bežného človeka ako dotknutú osobu by mal byť zákon podľa úradu v tomto ohľade benefitom.

Nóvum sú tiež možnosti, ako môžu prevádzkovatelia navonok, voči úradu aj verejnosti deklarovať, že v ich spoločnosti sa dodržiavajú štandardy ochrany osobných údajov, a teda sú v súlade s platnou legislatívou v oblasti spracúvania osobných údajov, ako aj dodržiavania ochrany práv dotknutých osôb.

Slúžia na to napríklad kódexy správania a možnosť, nie povinnosť, aby k nim prevádzkovatelia pristúpili a dodržiavali ich podmienky, vysvetľuje navrhované zmeny Úrad na ochranu osobných údajov.

Skryť Vypnúť reklamu

V nom zákone sa nemenia výšky pokút. Nový zákon by mal byť účinný od 25. mája budúceho roka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spánok – základ pevných vzťahov
  2. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  3. Šéf digitálnej platformy George: Čaká nás dekáda umelej inteligencie
  4. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  5. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Auto do firmy môžete mať už od 150 eur mesačne
  8. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  9. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  10. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 19 679
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 859
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 7 910
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 488
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 5 348
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 189
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 965
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 762
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 365
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 345
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 437-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 846 obetí.


a 5 ďalší 3m
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


22m
Skryť Zatvoriť reklamu