SME
Streda, 30. november, 2022 | Meniny má Ondrej, Andrej

Ochranu osobných údajov by mal upravovať nový zákon

Zásadnou zmenou prešli práva dotknutých osôb.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Ochranu osobných údajov by mal upravovať nový zákon, ktorý nahradí doterajšiu legislatívu.

Úrad na ochranu osobných údajov novú normu vypracoval, lebo potrebná novelizácia existujúceho zákona by bola problematická a neprehľadná, uviedli z úradu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa vyjadrenia úradu v globále možno uviesť, že prevádzkovatelia a sprostredkovatelia, ktorí spracúvajú osobné údaje v súlade s teraz platným zákonom, "sú v zásade súladní aj s navrhovaným zákonom o ochrane osobných údajov".

SkryťVypnúť reklamu

Dokladovanie splnených povinností

Nový návrh prináša ústup od formalizovaného dokladovania splnených povinností prevádzkovateľmi a sprostredkovateľmi a kladie skôr dôraz na ich vykonanie a dodržiavanie v praxi, uvádza sa v informácii z úradu.

Prečítajte si tiež: Čipový občiansky preukaz treba pri strate zablokovať Čítajte 

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb, ktoré v terajšom zákone sú pomerne slabo „rozpísané“, preto aj pri ich uplatňovaní vznikali problémy.

V návrhu zákona sú práva dotknutých osôb prispôsobené dnešnej elektronickej dobe a sú v nich nastavené podrobné postupy, ako k ich uplatneniu má dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať.

Ide o tzv. nastavenie „reklamačných poriadkov“ alebo pravidiel, ktoré je jasné a presné, čo je výhodou pre obe strany.

Bežní ľudia, nakoľko zákon sa vzťahuje na všetky fyzické osoby na území SR, by mali v skutočnom živote pocítiť posilnenie svojich práv, zlepšenie prístupu a možnosti kontroly nad svojimi osobnými údajmi.

SkryťVypnúť reklamu

Ochrana osobných údajov

Vznikli aj nové práva, napríklad právo na prenosnosť osobných údajov od jedného prevádzkovateľa inému, ak je to technicky možné a sú splnené ďalšie podmienky. Pre bežného človeka ako dotknutú osobu by mal byť zákon podľa úradu v tomto ohľade benefitom.

Nóvum sú tiež možnosti, ako môžu prevádzkovatelia navonok, voči úradu aj verejnosti deklarovať, že v ich spoločnosti sa dodržiavajú štandardy ochrany osobných údajov, a teda sú v súlade s platnou legislatívou v oblasti spracúvania osobných údajov, ako aj dodržiavania ochrany práv dotknutých osôb.

Slúžia na to napríklad kódexy správania a možnosť, nie povinnosť, aby k nim prevádzkovatelia pristúpili a dodržiavali ich podmienky, vysvetľuje navrhované zmeny Úrad na ochranu osobných údajov.

SkryťVypnúť reklamu

V nom zákone sa nemenia výšky pokút. Nový zákon by mal byť účinný od 25. mája budúceho roka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  2. Ako vybrať správny televízor? QLED verzus QD OLED
  3. Vytvor si svoju budúcnosť
  4. Prejdite na zelený benzín, pomoc životnému prostrediu sa ráta!
  5. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť.
  6. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  1. SPŠ strojnícka v Prešove úspešne realizuje program Erasmus+
  2. Kríza nie je dôvodom na zmrazovanie miezd
  3. Zmeny v systéme revíznych postupov
  4. Prvotriedne služby, nikoho iného by sme už nebrali
  5. Posledné voľné byty z úrody Jabloní. Nenechajte si ich ujsť.
  6. Prejdite na zelený benzín, pomoc životnému prostrediu sa ráta!
  7. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  8. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 17 109
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 6 967
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 895
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 5 535
  5. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 648
  6. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 2 024
  7. Blíži sa najväčšia investičná konferencia roku 2022 1 635
  8. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc 1 577
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová prednáša prejav o stave republiky.

V parlamente má najmenšiu podporu zo všetkých prezidentov.


a 1 ďalší 6 h
Nemocniční lekári dosiahli vyššie platy. Pomôže to však pacientovi a zdravotníctvu?

Stále nie je isté, čo urobí 1. decembra vyše 2100 lekárov, ktorí podali výpovede.


6 h
E-shop Mall.sk

Skupina Allegro získala Mall Group v najhoršom možnom čase.


28. nov
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


2 h
SkryťZatvoriť reklamu