SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Ochrana a spracovanie osobných údajov sa budú riadiť podľa nového zákona

Práva dotknutých osôb prispôsobili dnešnej elektronickej dobe.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Slovensko upravuje podmienky spracovania osobných údajov. Vláda v stredu (20.9.) schválila návrh nového zákona o ochrane osobných údajov, ktorý pripravil Úrad na ochranu osobných údajov pod vedením Sone Pőtheovej.

Cieľom je okrem iného zjednotenie úpravy pre činnosti spadajúce aj nespadajúce pod právo Európskej únie, čo má byť benefitom ako pre prevádzkovateľov, tak aj dotknuté osoby a bežných ľudí, ktorých osobné údaje sú predmetom spracúvania.

Upravujú sa i niektoré oblasti spracúvania osobných údajov pre potreby národnej legislatívy, napríklad ochrana spracúvania rodného čísla alebo zamestnaneckých osobných údajov.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Spresnili práva dotknutých osôb

Návrh zákona prináša ústup od formalizovaného dokladovania splnených povinností prevádzkovateľmi a sprostredkovateľmi a kladie skôr dôraz na ich vykonanie a dodržiavanie v praxi, priblížil úrad. V globále možno podľa neho uviesť, že prevádzkovatelia a sprostredkovatelia súladní svojím spracúvaním osobných údajov s doterajším zákonom, ktorý sa ruší, budú súladní aj s novou právnou úpravou.

Zásadnou zmenou - spresnením prešli práva dotknutých osôb. Tie sú v terajšom zákone podľa úradu pomerne slabo "rozpísané" a preto pri ich uplatňovaní vznikali problémy.

"Teraz sú práva dotknutých osôb prispôsobené dnešnej elektronickej dobe a sú v nich nastavené podrobné postupy, ako k ich uplatneniu má dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať," odôvodnil predkladateľ. Ide o tzv. nastavenie "reklamačných poriadkov" alebo pravidiel, ktoré sú jasné a presné, čo je výhodou pre obe strany.

Skryť Vypnúť reklamu

Kódexy správania

Novinkou sú tiež možnosti, ako môžu prevádzkovatelia navonok, voči úradu aj verejnosti deklarovať, že v ich spoločnosti sa dodržiavajú štandardy ochrany osobných údajov a teda sú v súlade s platnou legislatívou v oblasti spracúvania osobných údajov, ako aj dodržiavania ochrany práv dotknutých osôb.

Slúžiť na to budú napríklad kódexy správania a možnosť, aby k nim prevádzkovatelia pristúpili a dodržiavali ich podmienky.

Zákon sa vzťahuje na všetky fyzické osoby na území SR. Bežní občania by mali podľa úradu pocítiť posilnenie svojich práv, zlepšenie prístupu a možnosti kontroly nad svojimi osobnými údajmi.

Benefit pre bežného človeka

Návrh predpokladá aj vznik nových práv, napríklad práva na prenosnosť osobných údajov od jedného prevádzkovateľa inému, ak je to technicky možné a sú splnené ďalšie podmienky. Pre bežného človeka, ako dotknutú osobu, by mal byť zákon v tomto ohľade benefitom, zdôrazňuje predkladateľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Prevádzkovatelia, ktorí ochranu osobných údajov doteraz nezanedbávali, by nemali mať problémy ani v zmysle novej legislatívy, konštatuje úrad. Samozrejme je potrebné, aby si svoje spracovateľské operácie zosúladili s novými právnymi predpismi.

Podľa úradu tu pritom je predpoklad vzniku možných nákladov, ktorý je ale priamo úmerný tomu, ako sa ochrane osobných údajov u konkrétneho prevádzkovateľa venovala pozornosť doteraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 560
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 171
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 205
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 342
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 006
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 829
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 352
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 970
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 709
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vláda Igora Matoviča

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Poslanci zabudli neprokurátorom umožniť, aby požiadali o previerku.

17 h
Snímka z odberového miesta v športovej hale v Pezinku počas celoplošného  skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19 na Slovensku.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie. PCR testy odhalili viac ako 234-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 965 obetí.

7 h
Petra Vlhová počas zjazdu v Crans Montane.

Aj sobotňajší zjazd ovládla Goggiová.

6 h
Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

19 h

Neprehliadnite tiež

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Minister sa obráti aj na generálneho prokuratúra.

51m
Odberné miesto Základnej školy v Radvani počas skríningového testovania obyvateľov na ochorenie covid-19 v Banskej Bystrici.

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na ochorenie Covid-19.

55m

V Bratislave by mali byť počas skríningového testovania na ochorenie COVID-19 otestovaní všetci, ktorí to potrebujú.

1 h