SME
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Ochrana a spracovanie osobných údajov sa budú riadiť podľa nového zákona

Práva dotknutých osôb prispôsobili dnešnej elektronickej dobe.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Slovensko upravuje podmienky spracovania osobných údajov. Vláda v stredu (20.9.) schválila návrh nového zákona o ochrane osobných údajov, ktorý pripravil Úrad na ochranu osobných údajov pod vedením Sone Pőtheovej.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cieľom je okrem iného zjednotenie úpravy pre činnosti spadajúce aj nespadajúce pod právo Európskej únie, čo má byť benefitom ako pre prevádzkovateľov, tak aj dotknuté osoby a bežných ľudí, ktorých osobné údaje sú predmetom spracúvania.

Upravujú sa i niektoré oblasti spracúvania osobných údajov pre potreby národnej legislatívy, napríklad ochrana spracúvania rodného čísla alebo zamestnaneckých osobných údajov.

Skryť Vypnúť reklamu

Spresnili práva dotknutých osôb

Návrh zákona prináša ústup od formalizovaného dokladovania splnených povinností prevádzkovateľmi a sprostredkovateľmi a kladie skôr dôraz na ich vykonanie a dodržiavanie v praxi, priblížil úrad. V globále možno podľa neho uviesť, že prevádzkovatelia a sprostredkovatelia súladní svojím spracúvaním osobných údajov s doterajším zákonom, ktorý sa ruší, budú súladní aj s novou právnou úpravou.

Zásadnou zmenou - spresnením prešli práva dotknutých osôb. Tie sú v terajšom zákone podľa úradu pomerne slabo "rozpísané" a preto pri ich uplatňovaní vznikali problémy.

"Teraz sú práva dotknutých osôb prispôsobené dnešnej elektronickej dobe a sú v nich nastavené podrobné postupy, ako k ich uplatneniu má dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať," odôvodnil predkladateľ. Ide o tzv. nastavenie "reklamačných poriadkov" alebo pravidiel, ktoré sú jasné a presné, čo je výhodou pre obe strany.

Skryť Vypnúť reklamu

Kódexy správania

Novinkou sú tiež možnosti, ako môžu prevádzkovatelia navonok, voči úradu aj verejnosti deklarovať, že v ich spoločnosti sa dodržiavajú štandardy ochrany osobných údajov a teda sú v súlade s platnou legislatívou v oblasti spracúvania osobných údajov, ako aj dodržiavania ochrany práv dotknutých osôb.

Slúžiť na to budú napríklad kódexy správania a možnosť, aby k nim prevádzkovatelia pristúpili a dodržiavali ich podmienky.

Zákon sa vzťahuje na všetky fyzické osoby na území SR. Bežní občania by mali podľa úradu pocítiť posilnenie svojich práv, zlepšenie prístupu a možnosti kontroly nad svojimi osobnými údajmi.

Benefit pre bežného človeka

Návrh predpokladá aj vznik nových práv, napríklad práva na prenosnosť osobných údajov od jedného prevádzkovateľa inému, ak je to technicky možné a sú splnené ďalšie podmienky. Pre bežného človeka, ako dotknutú osobu, by mal byť zákon v tomto ohľade benefitom, zdôrazňuje predkladateľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Prevádzkovatelia, ktorí ochranu osobných údajov doteraz nezanedbávali, by nemali mať problémy ani v zmysle novej legislatívy, konštatuje úrad. Samozrejme je potrebné, aby si svoje spracovateľské operácie zosúladili s novými právnymi predpismi.

Podľa úradu tu pritom je predpoklad vzniku možných nákladov, ktorý je ale priamo úmerný tomu, ako sa ochrane osobných údajov u konkrétneho prevádzkovateľa venovala pozornosť doteraz.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  2. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  5. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  6. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  9. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  10. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 452
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 994
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 763
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 173
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 154
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 117
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 067
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 956
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cestujúci z južnej Afriky čakajú na letisku na výsledok testu na prítomnosť koronavírusu.

PCR testy nemusia variant zachytiť.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Variant objavili v Juhoafrickej republike.


a 2 ďalší 8 h

Neprehliadnite tiež

Základné umelecké školy môžu od pondelka fungovať už iba v dištančnej forme.

PCR testy odhalili viac ako 673-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 14 341 obetí. Lockdown opäť obmedzil život na Slovensku, vo štvrtok vstúpil do platnosti zákaz vychádzania.


a 5 ďalší 7 h
Predsedníčka poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita Anna Zemanová.

SaS nesúhlasí s 500-eurovými poukazmi.


SITA 7 h
Skryť Zatvoriť reklamu