V tradičnej talianskej pizzerii šéfkuchárom pri tej kombinácii vstávajú vlasy dupkom a islandský prezident povedal, že by ju rád zakázal. Havajská pizza, ktorá spojila šunku s ananásom, je jedným z mála jedál, ktoré dramaticky rozdeľuje stravníkov po celom svete - buď ju milujú, alebo nenávidia.
Sladkokyslá pochúťka ani náhodou nepochádza z Havaja. Vymyslel ju podľa všetkého grécky prisťahovalec v Kanade Sam Panopoulos, ktorého inšpiroval čínsky šéfkuchár. Jediné, čo má havajská pizza spoločné s tropickým ostrovom, je názov značky konzervovaného ananásu, ktorú použil jej tvorca pri svojom prvom pokuse.
Málo rozmanité chute
V reštaurácii Sattelite v pohraničnom kanadskom meste Chatham neďaleko amerického Detroitu nemali ničím výnimočné menu ani mimoriadnych kuchárov. No práve tu v roku 1962 vznikla verzia pizze, ktorá prenikla do celého sveta.