BRATISLAVA. Kedysi na svätého Martina nosili ľudia panovníkovi aj vykŕmené husi, dnes zostali len pri koštovaní mladých vín. Oficiálny termín na uvádzanie mladých vín je síce už šiesteho novembra, u ľudí sa však udomácnil 11. november, kedy slávi sviatok Martin.
Tradícia ochutnávania mladých vín začiatkom novembra neprišla na Slovensko z Francúzska, ale viaže sa ešte k stredovekému Uhorsku.

"Už v stredoveku sa požehnávali mladé vína na svätého Martina alebo svätú Katarínu," hovorí etnologička Katarína Nádaská. Ich koštovanie sa podľa nej na našom území stalo na dlhé roky neodmysliteľnou súčasťou sviatku svätého Martina a stoplo sa až za komunizmu. Po revolúcii sa však vo vinohradníckych oblastiach v západoslovenskom regióne k stredovekej tradícii vrátili.
Vyplácali aj pastierov
Zelený dom v centre Bratislavy bol v minulosti známy vínnymi pivnicami. "V nich bolo 12 sudov, čo odkazuje na 12 apoštolov a hradní páni chodievali na Martina koštovať mladé vína," vysvetľuje Nádaská.