SME

Lektorka varenia: Deti sú prekvapené, čo všetko sa dá zjesť

Netušia, čo je to perkelt a že karfiol sa dá jesť aj surový, hovorí o malých stravníkoch inštruktorka varenia. Na Vianoce odporúča jedlé darčeky.

Katarína Medveďová Ovečková (47) je žurnalistka, kuchárka a lektorka. Skúseností získavala v škole varenia u Jaroslava Žídeka, v Jem iné u Anety a Janice, vo vlastnej Školičke chutí, v Ateliéri Stefana Liewehra vo Viedni, pri spolupráci s Nórskym veľvyslanectvom a šéfkuchárom Daniélom Rougé Madsenom a na mnohých kurzoch varenia a workshopoch v školách s deťmi aj vo firmách. Venuje sa najmä téme detská a rodinná strava v projekte Cookučka. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Ako to dnes vyzerá, keď dieťa je? Obskakujú ho rodičia, dva páry starých rodičov a všetci riešia, či je jedlo dosť vychladnuté a či je preň vhodné. „Hrozné,“ komentuje súčasný trend KATARÍNA MEDVEĎOVÁ OVEČKOVÁ, ktorá sa učila u špičkových šéfkuchárov. Dáva tipy na rodinnú pohodu pri jedle, aj na vianočné darčeky na poslednú chvíľu.

Cez sviatky sa neustále varí, pečie a hlavne konzumuje. Ako prežiť toto obdobie bez bruchabôľa? Čo sladké jete na Vianoce vy?

Zo všetkého s mierou. Naša starká pečie perfektné medovníky, mama robí špaldové linecké koláčiky. A tiež horúcu čokoládu. Na Vianoce vezmeme jednu deku a štyri šálky s horúcou čokoládou a k tomu pozeráme rozprávky. Dospelí si môžu do tej čokolády dať trochu brandy a deti škoricu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako naservírovať jedlo tak, aby jednak dobre vyzeralo, ale zároveň, aby sa človek neprejedol, respektíve nezjedol veľa nezdravých vecí?

Nepridávať si. V reštaurácii málokomu napadne dať si dve "duple". Tiež je fajn nekombinovať bez rozmyslu. S prílohou v kombinácii čerstvej a nakladanej zeleniny v akomkoľvek ročnom období pošlite kuchára do múzea. Čerstvé bylinky sú nádherné na dekorovanie. Najmä, ak sú použité aj v jedle. Klíčky sú nádherne farebné a chrumkavé.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

V lete sú zážitkom pre jazýček, ale aj oko a čuch. Rovnako aj jedlé kvietky. Napríklad ovocné kvietky sú takmer všetky jedlé a krásne sa nimi dekorujú dezerty, ale aj ovocné a zeleninové šaláty.

Máte nejaké tipy na darčeky na poslednú chvíľu?

Nemusíte sa ísť stresovať do nákupných centier. Keď máte olivový olej, plesňové syry, môžete ich naložiť s na kolieska nakrájanými cesnakom a cibuľou, korením. Pokojne nakladajte aj syrové korbáčiky alebo tvrdé syry, k tomu perfektne pasujú sušené brusnice, vlašské orechy, mandle, vetvička tymiánu, vetvička rozmarínu, všetko dajte do pohárika, zalejte olivovým olejom a pridajte venovanie. Alebo môžete pripraviť pečený čaj, ochutené soli, bonbóny s vianočnými či novoročnými želaniami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

O slovenskej kuchyni sa hovorí, že je fádna. Je pre vás nejaké jedlo, ktoré to popiera?

Zahraničnej návšteve, ktorej by som chcela ukázať lokálnu pochúťku, by som asi v tomto čase pripravila dobré divinové ragú alebo guláš s pečenou a rozmixovanou koreňovou zeleninou ochutenou brusnicami. K tomu pokojne aj halušky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C56MZ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu