Vianoce dlho neprežijú ani ryby, ktoré sa nepredajú

Kapor ako pôstny pokrm patrí na Slovensku k tradičným štedrovečerným jedlám.

Keď sa povie Vianoce, väčšina ľudí si vybaví kapra.(Zdroj: Ján Krošlák)

BRATISLAVA. V kadiach pred nákupnými centrami či na trhoch predávajú každoročne pred Vianocami desiatky živých kaprov. Nie všetky z nich však putujú na štedrovečerný stôl. Tie, čo sa nepredajú, však neskončia späť v chovných nádržiach či rybníkoch.

"Použijú sa v januári či vo februári na spracovanie pre supermarkety," hovorí Vladimír Zvara, vedúci farmy Hate na chov rýb v Párnici.

Orientuje sa na chov pstruhov, no kaprov dodáva v spolupráci s firmou Kotler z Dunajskej Stredy. Predajcom po celom Slovensku dodáva každé Vianoce asi 75-tisíc kusov kaprov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Podkovičky aj po Vianociach

Zvara hovorí, že za 20 rokov sa mu ešte nestalo, aby kaprov pred Vianocami nevypredali. Preto nemuseli riešiť, čo s nimi. V praxi to však podľa neho funguje tak, že ak zostanú nazvyš, zabijú ich, rozporciujú a dodajú obchodným reťazcom.

Prečítajte si tiež: Vianočné trendy 2017: Tesla a interaktívne hračky pod stromček

"Už sa nevracajú späť do rybníka," vysvetľuje Zvara. Rybie mäso sa podľa neho spracúva najmä na populárne podkovičky, ktoré si ľudia môžu kúpiť aj mimo sviatkov.

Živé kapry predáva každý rok pred Vianocami Milan Žitňanský z obchodu u Petra v Bánovciach nad Bebravou. Aj on hovorí, že nemávajú problém, že by ich všetky nepredali

"Robíme totiž na objednávky," vysvetľuje. Ak im niekedy zostalo pár kusov, rozdelili ich medzi zamestnancov obchodu.

Zabiť môžu, no bez obecenstva

Pri predaji živých kaprov musia obchodníci dodržiavať pravidlá. Na žiadosť kupujúceho ich môžu zabiť, Nesmú to však robiť nešetrne, na verejných priestranstvách a ani ich porciovať na známe podkovičky, aby mäso prípadne nekontaminovali.

Predajca rybu najprv omráči úderom do hlavy a hneď potom jej pretne miechu a cievy presným rezom za hlavou alebo prerezaním žiabrových oblúkov.

Predaj kaprov každoročne kontrolujú pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy. Každý, kto chce ryby predávať, musí splniť oznamovaciu povinnosť, kde napíše, aké to budú ryby, aký majú pôvod, kde a v akom časovom rozpätí to bude. Regionálni kontrolóri potom predajcov podľa týchto údajov môžu skontrolovať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  2. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  3. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Rozprávkové tankovanie
  9. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 14 805
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 940
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 399
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 640
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 575
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 587
  8. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 6 969
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 919
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 722

Téma: Vianoce


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kocian: Funkcionári mi dávali odporúčania, kto má hrať. Mali však smolu

Žilinská cesta je normálna, tvrdí Kocian.

Stĺpček Petra Fukatscha

Kozák im odkázal, skúste to isté vo Vigu alebo v Miláne

Mal tri možnosti – nič nevidí, vyhodí hráčov alebo odíde.

Neprehliadnite tiež

Čaká nás daždivý víkend. Na horách môže snežiť

Počas nadchádzajúceho víkendu bude slnka minimum.

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

SaS chce odstrániť prekážky pri predaji burčiaka

Obmedzenie predaja burčiaka termínom od 15. augusta slovenským vinárom spôsobuje ťažkosti