SME
Streda, 19. január, 2022 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Fico a Danko obhajujú nevyhostenie ruských diplomatov

Expremiér a šéf SNS to oznámili po rokovaní koaličnej rady.

Zľava: Predseda strany SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas brífingu troch predsedov koaličných strán v Národnej rade SR.Zľava: Predseda strany SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas brífingu troch predsedov koaličných strán v Národnej rade SR. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA. Bývalý premiér Robert Fico po rokovaní koaličnej rady obhajoval, že Slovensko nevyhostilo žiadneho ruského diplomata.

Predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko s ním súhlasil. Veľkej Británii odkázal, že má ešte veľa "domácich úloh" v súvislosti s odchodom Európskej únii. "Rusko potrebujeme," povedal Andrej Danko.

Odmieta nátlak

Danko vyzval na zachovanie zdravého rozumu a pripomenul, že on má k Rusku veľmi blízky vzťah. Takisto vyzval spoločnosť na to, aby ich netlačila do „hurá systému“.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Kiska očakáva v prípade Skripaľa zásadový postoj Slovenska Čítajte

Dodal, že Veľká Británia „nás hodila cez palubu“ a teraz od nás žiada solidaritu.

Rozsah vyšetrovania v prípade otravy bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v britskom mestečku Salisbury sovietskou nervovoparalytickou látkou novičok „nás netlačí k tomu, aby sme konali tak, ako nás niektorí tlačíte,“ povedal Danko.

Je podľa neho nešťastné, aby nás iné krajiny posudzovali na základe toho, koľko pracovníkov ruského veľvyslanectva vyhostíme.

"Zachovajme si svoj zdravý rozum a svoju vlastnú zahraničnú politiku. My nie sme gubernia, my sme samostatný štát!" povedal Danko.

Slovenská republika sa zatiaľ k iným krajinám EÚ nepripojila a predseda parlamentu privítal prístup nášho ministerstva zahraničných vecí.

Skryť Vypnúť reklamu

"Oceňujem, že sme jeden z 12 štátov, ktoré vážne analyzujú situáciu a že sme nenastolili hurá systém, ktorý zvolili určité štáty bez toho, aby mali argumenty a dôkazy, čo sa vlastne v Spojenom kráľovstve stalo. Nie je šťastným riešením, aby nás ostatné štáty posudzovali podľa toho, koľko diplomatov vyhostíme," skonštatoval Danko.

Fico odmieta ničiť vzťahy s Ruskom

Fico argumentoval tým, že Slovensko sa vždy správalo suverénne aj solidárne – napríklad v prípade reverzného toku na Ukrajinu alebo sankcií proti Rusku.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

„Ak bolo treba poslať plyn, tak sme to urobili, hoci sme boli medzi dvoma mlynskými kameňmi,“ pokračoval predseda Smeru.

V tomto prípade necíti jednotu EÚ, jedna časť má nejaký názor, druhá časť iný. „Nebuďme ako barani. Ak nám predložia dôkazy, nie nejaké obrázky, tak sa možno k tomu nejako postavíme. Ale odmietam rozbíjať priateľské vzťahy s Ruskom len preto, že si to želá niekto iný,“ pokračoval Fico.

Skryť Vypnúť reklamu

Požiadavku Veľkej Británie, aby sa spojenci pridali k vyhosteniu ruských špiónov požívajúcich diplomatické krytie, považuje za drzú. Vyhostenie považuje za krajné riešenie. Ďalšie argumenty boli, že sme na Moskvu naviazaní aj pre odber ropy a plynu. Preto nám na tejto krajine musí záležať.

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Šéfovia vládnych strán tiež oznámili, že koalícia pripravuje veľký sociálny balík. Už po Veľkej noci sa v tejto súvislosti uskutoční stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom. Oznámil Fico. Konkrétnosti k balíku nepovedal.

Podľa Fica sa väčšina opatrení bude realizovať v roku 2019. Krajine sa darí, a preto aj v tomto duchu bude sociálny balík.

Prečítajte si tiež: SaS je za odštátnenie nemocníc a väčšiu konkurenciu poisťovní Čítajte

"Budeme na ňom intenzívne pracovať, aby všetko bolo pripravené k 1. januáru 2019," uviedol a dodal, že k balíčku je potrebné prijať viaceré legislatívne zmeny.

Skryť Vypnúť reklamu

"Chcem ako predseda najsilnejšej vládnej strany podporovať Petra Pellegriniho a chcem vnášať do vlády silný sociálny rozmer a stabilitu," povedal a dodal, že rovnako od SNS očakáva, že bude prinášať národné témy a Most-Híd témy národnostných menšín.

"Keď sa krajine darí, treba ľuďom niečo dať," povedal Fico na margo dobrých hospodárskych výsledkov, ktoré Slovensko má.

"Pokiaľ ide o deficit na rok 2019, môžem povedať, že pôjde dole," uviedol a dodal, že gro sociálneho balíka bude výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy či zvyšovanie platov v štátnej správe.

Bugár prešiel skúškou demokracie

Podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár priznal, že predčasné voľby, o ktorých Most-Híd hovoril ako o jedinom možnom riešení politickej krízy, by neboli dobrým riešením.

Skryť Vypnúť reklamu

"Prešli sme skúškou demokracie. Neviem, či ňou prešla aj opozícia," vyhlásil Bugár, podľa ktorého opozícia "kydala špinu na hlavu vládnej koalície".

"Vládna koalícia ústavným spôsobom navrátila riadenie štátu, ktoré znamená, že naďalej môžeme zabezpečiť stabilitu krajiny," povedal Bugár.

Ficov poslanecký mandát

Následne Fico jednoznačne neodpovedal na otázku, či zostáva poslancom Národnej rady SR.

Prečítajte si tiež: Aktivisti vinia Fica zo šírenia nenávisti voči slušným ľudom Čítajte

"Poznáte nejakého politika, ktorý by mal viac preferenčných hlasov, ako som mal ja? Asi tam nenájdete nikoho. Tak dovoľte, aby som slobodne naložil s mojím mandátom. Zostávam predsedom strany Smer-SD, zostávam členom Koaličnej rady a chcem ako predseda najsilnejšej vládnej strany vnášať do Koaličnej rady silný sociálny rozmer a stabilitu. Toto je moja úloha," povedal Fico.

Skryť Vypnúť reklamu

Po tom, ako podal demisiu, hovoril, že poslancom zostane minimálne do doby, kým vláda Petra Pellegriniho nezíska dôveru Národnej rady SR.

OĽaNO: Naďalej vládne Fico

Podľa opozičnej parlamentnej strany OĽaNO koaličná rada ukázala, že v krajine naďalej vládne Robert Fico, keďže na koaličnej rade premiér ani nevystupoval.

"Vládna koalícia sa nás snažila presvedčiť o akejsi stabilite, čo však vôbec nie je pravda, keďže sme práve prežili tretiu vážnu koaličnú krízu za posledné dva roky," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Podľa jej slov za nefungujúce zdravotníctvo, školstvo či korupciu nemôže opozícia, ale strany, ktoré sú pri moci.

1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty
  2. Mecom ide na zelenú
  3. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  4. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  5. Marrákeš je červená perla Maroka
  6. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  7. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  8. Predplatné SME.sk len za 29 eur
  9. Očarujúca Srí Lanka: Malý ostrov plný prekvapení
  10. Ochutnajte všetky slovenské chute a farby. Tu ich majú najviac
  1. Medzi kritické ochorenia pribudli autizmus, celiakia či malária
  2. Poisťovne pod značkou Union prichádzajú na prvú pobočku pošty
  3. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  4. Garmin predstavil dlho očakávanú radu športových hodiniek
  5. 53 predajní, kde získate zľavy aj peniaze na ďalší nákup
  6. Mecom ide na zelenú
  7. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  8. Marrákeš je červená perla Maroka
  9. Mám za sebou jeden z najťažších rokov svojho života
  10. Viac ako 30 000 € z Vianočnej lotérie BILLA poputuje na pomoc
  1. Predplatné SME.sk len za 29 eur 5 108
  2. Marrákeš je červená perla Maroka 4 740
  3. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 3 894
  4. Chyby, ktoré robíte pri platbe kartou a ani ste o nich nevedeli 3 475
  5. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 3 037
  6. Cukrovkári a covid-19 2 576
  7. Mám za sebou jeden z najťažších rokov svojho života 2 521
  8. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny 2 318
  9. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu 1 684
  10. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 1 684

Nájomné byty v Novom Meste nad Váhom

Niektoré mestá byty vôbec nestavajú.

15 h
Koronavírus: Počet prípadov za dnes.

PCR testy odhalili takmer 884-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 17 398 obetí. Začali platiť nové pravidlá pre hromadné podujatia v blížiacej sa vlne variantu omikron.

a 5 ďalší 11 h

Pozrite si, ako pokračuje očkovanie proti Covid-19 na Slovensku.

a 2 ďalší 14m

Ako sa vyvíja nákaza na Slovensku?

a 1 ďalší 19m
Ilustračné foto.

Výmera Vydrice bude 483 hektárov.

TASR 19m
Skryť Zatvoriť reklamu