SME
Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Fico a Danko obhajujú nevyhostenie ruských diplomatov

Expremiér a šéf SNS to oznámili po rokovaní koaličnej rady.

Zľava: Predseda strany SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas brífingu troch predsedov koaličných strán v Národnej rade SR.Zľava: Predseda strany SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas brífingu troch predsedov koaličných strán v Národnej rade SR. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA. Bývalý premiér Robert Fico po rokovaní koaličnej rady obhajoval, že Slovensko nevyhostilo žiadneho ruského diplomata.

Predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko s ním súhlasil. Veľkej Británii odkázal, že má ešte veľa "domácich úloh" v súvislosti s odchodom Európskej únii. "Rusko potrebujeme," povedal Andrej Danko.

Odmieta nátlak

Danko vyzval na zachovanie zdravého rozumu a pripomenul, že on má k Rusku veľmi blízky vzťah. Takisto vyzval spoločnosť na to, aby ich netlačila do „hurá systému“.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Kiska očakáva v prípade Skripaľa zásadový postoj Slovenska Čítajte

Dodal, že Veľká Británia „nás hodila cez palubu“ a teraz od nás žiada solidaritu.

Rozsah vyšetrovania v prípade otravy bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v britskom mestečku Salisbury sovietskou nervovoparalytickou látkou novičok „nás netlačí k tomu, aby sme konali tak, ako nás niektorí tlačíte,“ povedal Danko.

Je podľa neho nešťastné, aby nás iné krajiny posudzovali na základe toho, koľko pracovníkov ruského veľvyslanectva vyhostíme.

"Zachovajme si svoj zdravý rozum a svoju vlastnú zahraničnú politiku. My nie sme gubernia, my sme samostatný štát!" povedal Danko.

Slovenská republika sa zatiaľ k iným krajinám EÚ nepripojila a predseda parlamentu privítal prístup nášho ministerstva zahraničných vecí.

Skryť Vypnúť reklamu

"Oceňujem, že sme jeden z 12 štátov, ktoré vážne analyzujú situáciu a že sme nenastolili hurá systém, ktorý zvolili určité štáty bez toho, aby mali argumenty a dôkazy, čo sa vlastne v Spojenom kráľovstve stalo. Nie je šťastným riešením, aby nás ostatné štáty posudzovali podľa toho, koľko diplomatov vyhostíme," skonštatoval Danko.

Fico odmieta ničiť vzťahy s Ruskom

Fico argumentoval tým, že Slovensko sa vždy správalo suverénne aj solidárne – napríklad v prípade reverzného toku na Ukrajinu alebo sankcií proti Rusku.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ak bolo treba poslať plyn, tak sme to urobili, hoci sme boli medzi dvoma mlynskými kameňmi,“ pokračoval predseda Smeru.

V tomto prípade necíti jednotu EÚ, jedna časť má nejaký názor, druhá časť iný. „Nebuďme ako barani. Ak nám predložia dôkazy, nie nejaké obrázky, tak sa možno k tomu nejako postavíme. Ale odmietam rozbíjať priateľské vzťahy s Ruskom len preto, že si to želá niekto iný,“ pokračoval Fico.

Skryť Vypnúť reklamu

Požiadavku Veľkej Británie, aby sa spojenci pridali k vyhosteniu ruských špiónov požívajúcich diplomatické krytie, považuje za drzú. Vyhostenie považuje za krajné riešenie. Ďalšie argumenty boli, že sme na Moskvu naviazaní aj pre odber ropy a plynu. Preto nám na tejto krajine musí záležať.

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Šéfovia vládnych strán tiež oznámili, že koalícia pripravuje veľký sociálny balík. Už po Veľkej noci sa v tejto súvislosti uskutoční stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom. Oznámil Fico. Konkrétnosti k balíku nepovedal.

Podľa Fica sa väčšina opatrení bude realizovať v roku 2019. Krajine sa darí, a preto aj v tomto duchu bude sociálny balík.

Prečítajte si tiež: SaS je za odštátnenie nemocníc a väčšiu konkurenciu poisťovní Čítajte

"Budeme na ňom intenzívne pracovať, aby všetko bolo pripravené k 1. januáru 2019," uviedol a dodal, že k balíčku je potrebné prijať viaceré legislatívne zmeny.

Skryť Vypnúť reklamu

"Chcem ako predseda najsilnejšej vládnej strany podporovať Petra Pellegriniho a chcem vnášať do vlády silný sociálny rozmer a stabilitu," povedal a dodal, že rovnako od SNS očakáva, že bude prinášať národné témy a Most-Híd témy národnostných menšín.

"Keď sa krajine darí, treba ľuďom niečo dať," povedal Fico na margo dobrých hospodárskych výsledkov, ktoré Slovensko má.

"Pokiaľ ide o deficit na rok 2019, môžem povedať, že pôjde dole," uviedol a dodal, že gro sociálneho balíka bude výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy či zvyšovanie platov v štátnej správe.

Bugár prešiel skúškou demokracie

Podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár priznal, že predčasné voľby, o ktorých Most-Híd hovoril ako o jedinom možnom riešení politickej krízy, by neboli dobrým riešením.

Skryť Vypnúť reklamu

"Prešli sme skúškou demokracie. Neviem, či ňou prešla aj opozícia," vyhlásil Bugár, podľa ktorého opozícia "kydala špinu na hlavu vládnej koalície".

"Vládna koalícia ústavným spôsobom navrátila riadenie štátu, ktoré znamená, že naďalej môžeme zabezpečiť stabilitu krajiny," povedal Bugár.

Ficov poslanecký mandát

Následne Fico jednoznačne neodpovedal na otázku, či zostáva poslancom Národnej rady SR.

Prečítajte si tiež: Aktivisti vinia Fica zo šírenia nenávisti voči slušným ľudom Čítajte

"Poznáte nejakého politika, ktorý by mal viac preferenčných hlasov, ako som mal ja? Asi tam nenájdete nikoho. Tak dovoľte, aby som slobodne naložil s mojím mandátom. Zostávam predsedom strany Smer-SD, zostávam členom Koaličnej rady a chcem ako predseda najsilnejšej vládnej strany vnášať do Koaličnej rady silný sociálny rozmer a stabilitu. Toto je moja úloha," povedal Fico.

Skryť Vypnúť reklamu

Po tom, ako podal demisiu, hovoril, že poslancom zostane minimálne do doby, kým vláda Petra Pellegriniho nezíska dôveru Národnej rady SR.

OĽaNO: Naďalej vládne Fico

Podľa opozičnej parlamentnej strany OĽaNO koaličná rada ukázala, že v krajine naďalej vládne Robert Fico, keďže na koaličnej rade premiér ani nevystupoval.

"Vládna koalícia sa nás snažila presvedčiť o akejsi stabilite, čo však vôbec nie je pravda, keďže sme práve prežili tretiu vážnu koaličnú krízu za posledné dva roky," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Podľa jej slov za nefungujúce zdravotníctvo, školstvo či korupciu nemôže opozícia, ale strany, ktoré sú pri moci.

1. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  3. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  4. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  5. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  6. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  7. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  8. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  9. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  2. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  3. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  5. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Budúcnosť M&A v Európe
  9. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  10. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 26 304
  2. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 16 455
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 351
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 837
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 830
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 572
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 385
  8. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 280
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 177
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 085

Téma: Vláda Igora Matoviča

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Robert Fico, Béla Bugár, Andrej Danko, Strana SMER-SD, Strana SNS, Strana MOST – HÍD

Cynická obluda

Ústupok vlastencom

Ministerstvo financií v poslednej chvíli zmenilo svoj názor na pripravovaný zákaz domáceho pálenia.

Jankovská sa priznala k svojej trestnej činnosti, vypovedá na NAKA v Nitre

Počas akcie Víchrica zadržali podnikateľa Zoroslava Kollára aj piatich sudcov.

Monika Jankovská.

Koronavírus na Slovensku: Slovensko môže mať prvých zaočkovaných už v decembri (minúta po minúte)

PCR testy odhalili 1811 nových prípadov. Z antigénov hlásia 937 pozitívne testovaných ľudí. Pribudlo aj 23 úmrtí.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
AUTORSKÁ STRANA PETRA ŠABATU

Pod Babišom sa rok pred voľbami prvýkrát kýve stolička

Vystrieda magnáta Pirát?

Líder Pirátov Ivan Bartoš.

Opička sa priznala. Snaha nebola márna, reagoval Matovič na Jankovskú

Koaliční politici vítajú priznanie bývalej štátnej tajomníčky k trestnej činnosti.

Monika Jankovská.

Via Iuris súhlasí so špecializáciou sudcov aj vytvorením väčších súdov

Zmeny by mali umožniť efektívnejšie prerozdeľovanie práce.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Ombudsmanka vyzvala na nulovú toleranciu násilia k ženám

Násilie na ženách je vážny celospoločenský problém, ktorý sa nedarí odstraňovať.

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Zdravotníci by mohli chodiť od dverí k dverám. Koalícia zvažuje, ako plošne pretestovať ľudí

Štát na plošné testovanie zatiaľ nemá ani dostatok antigénových testov

Sprava: Infektológ Pavol Jarčuška, hlavný hygienik Ján Mikas, predseda vlády Igor Matovič, ministerka kultúry Natália Milanová a minister zdravotníctva Marek Krajčí počas rokovania Ústredného krízového štábu so zástupcami odvetví postihnutých pandémiou v Hoteli Bôrik.