Fico a Danko obhajujú nevyhostenie ruských diplomatov

Expremiér a šéf SNS to oznámili po rokovaní koaličnej rady.

Zľava: Predseda strany SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas brífingu troch predsedov koaličných strán v Národnej rade SR.(Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA. Bývalý premiér Robert Fico po rokovaní koaličnej rady obhajoval, že Slovensko nevyhostilo žiadneho ruského diplomata.

Predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko s ním súhlasil. Veľkej Británii odkázal, že má ešte veľa "domácich úloh" v súvislosti s odchodom Európskej únii. "Rusko potrebujeme," povedal Andrej Danko.

Odmieta nátlak

Danko vyzval na zachovanie zdravého rozumu a pripomenul, že on má k Rusku veľmi blízky vzťah. Takisto vyzval spoločnosť na to, aby ich netlačila do „hurá systému“.

Prečítajte si tiež: Kiska očakáva v prípade Skripaľa zásadový postoj Slovenska

Dodal, že Veľká Británia „nás hodila cez palubu“ a teraz od nás žiada solidaritu.

Rozsah vyšetrovania v prípade otravy bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v britskom mestečku Salisbury sovietskou nervovoparalytickou látkou novičok „nás netlačí k tomu, aby sme konali tak, ako nás niektorí tlačíte,“ povedal Danko.

Je podľa neho nešťastné, aby nás iné krajiny posudzovali na základe toho, koľko pracovníkov ruského veľvyslanectva vyhostíme.

"Zachovajme si svoj zdravý rozum a svoju vlastnú zahraničnú politiku. My nie sme gubernia, my sme samostatný štát!" povedal Danko.

Slovenská republika sa zatiaľ k iným krajinám EÚ nepripojila a predseda parlamentu privítal prístup nášho ministerstva zahraničných vecí.

"Oceňujem, že sme jeden z 12 štátov, ktoré vážne analyzujú situáciu a že sme nenastolili hurá systém, ktorý zvolili určité štáty bez toho, aby mali argumenty a dôkazy, čo sa vlastne v Spojenom kráľovstve stalo. Nie je šťastným riešením, aby nás ostatné štáty posudzovali podľa toho, koľko diplomatov vyhostíme," skonštatoval Danko.

Fico odmieta ničiť vzťahy s Ruskom

Fico argumentoval tým, že Slovensko sa vždy správalo suverénne aj solidárne – napríklad v prípade reverzného toku na Ukrajinu alebo sankcií proti Rusku.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Ak bolo treba poslať plyn, tak sme to urobili, hoci sme boli medzi dvoma mlynskými kameňmi,“ pokračoval predseda Smeru.

V tomto prípade necíti jednotu EÚ, jedna časť má nejaký názor, druhá časť iný. „Nebuďme ako barani. Ak nám predložia dôkazy, nie nejaké obrázky, tak sa možno k tomu nejako postavíme. Ale odmietam rozbíjať priateľské vzťahy s Ruskom len preto, že si to želá niekto iný,“ pokračoval Fico.

Požiadavku Veľkej Británie, aby sa spojenci pridali k vyhosteniu ruských špiónov požívajúcich diplomatické krytie, považuje za drzú. Vyhostenie považuje za krajné riešenie. Ďalšie argumenty boli, že sme na Moskvu naviazaní aj pre odber ropy a plynu. Preto nám na tejto krajine musí záležať.

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Šéfovia vládnych strán tiež oznámili, že koalícia pripravuje veľký sociálny balík. Už po Veľkej noci sa v tejto súvislosti uskutoční stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom. Oznámil Fico. Konkrétnosti k balíku nepovedal.

Podľa Fica sa väčšina opatrení bude realizovať v roku 2019. Krajine sa darí, a preto aj v tomto duchu bude sociálny balík.

Prečítajte si tiež: SaS je za odštátnenie nemocníc a väčšiu konkurenciu poisťovní

"Budeme na ňom intenzívne pracovať, aby všetko bolo pripravené k 1. januáru 2019," uviedol a dodal, že k balíčku je potrebné prijať viaceré legislatívne zmeny.

"Chcem ako predseda najsilnejšej vládnej strany podporovať Petra Pellegriniho a chcem vnášať do vlády silný sociálny rozmer a stabilitu," povedal a dodal, že rovnako od SNS očakáva, že bude prinášať národné témy a Most-Híd témy národnostných menšín.

"Keď sa krajine darí, treba ľuďom niečo dať," povedal Fico na margo dobrých hospodárskych výsledkov, ktoré Slovensko má.

"Pokiaľ ide o deficit na rok 2019, môžem povedať, že pôjde dole," uviedol a dodal, že gro sociálneho balíka bude výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy či zvyšovanie platov v štátnej správe.

Bugár prešiel skúškou demokracie

Podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár priznal, že predčasné voľby, o ktorých Most-Híd hovoril ako o jedinom možnom riešení politickej krízy, by neboli dobrým riešením.

"Prešli sme skúškou demokracie. Neviem, či ňou prešla aj opozícia," vyhlásil Bugár, podľa ktorého opozícia "kydala špinu na hlavu vládnej koalície".

"Vládna koalícia ústavným spôsobom navrátila riadenie štátu, ktoré znamená, že naďalej môžeme zabezpečiť stabilitu krajiny," povedal Bugár.

Ficov poslanecký mandát

Následne Fico jednoznačne neodpovedal na otázku, či zostáva poslancom Národnej rady SR.

Prečítajte si tiež: Aktivisti vinia Fica zo šírenia nenávisti voči slušným ľudom

"Poznáte nejakého politika, ktorý by mal viac preferenčných hlasov, ako som mal ja? Asi tam nenájdete nikoho. Tak dovoľte, aby som slobodne naložil s mojím mandátom. Zostávam predsedom strany Smer-SD, zostávam členom Koaličnej rady a chcem ako predseda najsilnejšej vládnej strany vnášať do Koaličnej rady silný sociálny rozmer a stabilitu. Toto je moja úloha," povedal Fico.

Po tom, ako podal demisiu, hovoril, že poslancom zostane minimálne do doby, kým vláda Petra Pellegriniho nezíska dôveru Národnej rady SR.

OĽaNO: Naďalej vládne Fico

Podľa opozičnej parlamentnej strany OĽaNO koaličná rada ukázala, že v krajine naďalej vládne Robert Fico, keďže na koaličnej rade premiér ani nevystupoval.

"Vládna koalícia sa nás snažila presvedčiť o akejsi stabilite, čo však vôbec nie je pravda, keďže sme práve prežili tretiu vážnu koaličnú krízu za posledné dva roky," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Podľa jej slov za nefungujúce zdravotníctvo, školstvo či korupciu nemôže opozícia, ale strany, ktoré sú pri moci.

1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 241
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 535
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 806
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 594
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 023
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 589
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 636
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 668
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 807
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 214

Téma: Béla Bugár

Článok je zaradený aj do ďalších tém Robert Fico

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

Sestry odhadujú vek lôžok v Košiciach aj na 30 či 35 rokov

Sú zhrdzavené, poškodené, nedajú sa polohovať.

Zomrela mama Zlatej brány Alica Takáčová

Vďaka nej sa aj z obyčajných detí stali hviezdy.

Vrcholí nákupná horúčka. Do nemocníc pôjdu stovky postelí

Košická univerzitná dostane takmer tisíc nových lôžok.

Marček vraj berie na Krym aj poslancov Smeru, v strane o nikom nevedia

Peter Marček plánuje súkromnú cestu na Krym. Martin Glváč zo Smeru nevie o nikom, kto by na Krym išiel.