Fico a Danko obhajujú nevyhostenie ruských diplomatov

Expremiér a šéf SNS to oznámili po rokovaní koaličnej rady.

Zľava: Predseda strany SNS Andrej Danko, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas brífingu troch predsedov koaličných strán v Národnej rade SR.(Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA. Bývalý premiér Robert Fico po rokovaní koaličnej rady obhajoval, že Slovensko nevyhostilo žiadneho ruského diplomata.

Predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko s ním súhlasil. Veľkej Británii odkázal, že má ešte veľa "domácich úloh" v súvislosti s odchodom Európskej únii. "Rusko potrebujeme," povedal Andrej Danko.

Odmieta nátlak

Danko vyzval na zachovanie zdravého rozumu a pripomenul, že on má k Rusku veľmi blízky vzťah. Takisto vyzval spoločnosť na to, aby ich netlačila do „hurá systému“.

Prečítajte si tiež: Kiska očakáva v prípade Skripaľa zásadový postoj Slovenska

Dodal, že Veľká Británia „nás hodila cez palubu“ a teraz od nás žiada solidaritu.

Rozsah vyšetrovania v prípade otravy bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v britskom mestečku Salisbury sovietskou nervovoparalytickou látkou novičok „nás netlačí k tomu, aby sme konali tak, ako nás niektorí tlačíte,“ povedal Danko.

Je podľa neho nešťastné, aby nás iné krajiny posudzovali na základe toho, koľko pracovníkov ruského veľvyslanectva vyhostíme.

"Zachovajme si svoj zdravý rozum a svoju vlastnú zahraničnú politiku. My nie sme gubernia, my sme samostatný štát!" povedal Danko.

Slovenská republika sa zatiaľ k iným krajinám EÚ nepripojila a predseda parlamentu privítal prístup nášho ministerstva zahraničných vecí.

"Oceňujem, že sme jeden z 12 štátov, ktoré vážne analyzujú situáciu a že sme nenastolili hurá systém, ktorý zvolili určité štáty bez toho, aby mali argumenty a dôkazy, čo sa vlastne v Spojenom kráľovstve stalo. Nie je šťastným riešením, aby nás ostatné štáty posudzovali podľa toho, koľko diplomatov vyhostíme," skonštatoval Danko.

Fico odmieta ničiť vzťahy s Ruskom

Fico argumentoval tým, že Slovensko sa vždy správalo suverénne aj solidárne – napríklad v prípade reverzného toku na Ukrajinu alebo sankcií proti Rusku.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Ak bolo treba poslať plyn, tak sme to urobili, hoci sme boli medzi dvoma mlynskými kameňmi,“ pokračoval predseda Smeru.

V tomto prípade necíti jednotu EÚ, jedna časť má nejaký názor, druhá časť iný. „Nebuďme ako barani. Ak nám predložia dôkazy, nie nejaké obrázky, tak sa možno k tomu nejako postavíme. Ale odmietam rozbíjať priateľské vzťahy s Ruskom len preto, že si to želá niekto iný,“ pokračoval Fico.

Požiadavku Veľkej Británie, aby sa spojenci pridali k vyhosteniu ruských špiónov požívajúcich diplomatické krytie, považuje za drzú. Vyhostenie považuje za krajné riešenie. Ďalšie argumenty boli, že sme na Moskvu naviazaní aj pre odber ropy a plynu. Preto nám na tejto krajine musí záležať.

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Šéfovia vládnych strán tiež oznámili, že koalícia pripravuje veľký sociálny balík. Už po Veľkej noci sa v tejto súvislosti uskutoční stretnutie s ministrom financií Petrom Kažimírom. Oznámil Fico. Konkrétnosti k balíku nepovedal.

Podľa Fica sa väčšina opatrení bude realizovať v roku 2019. Krajine sa darí, a preto aj v tomto duchu bude sociálny balík.

Prečítajte si tiež: SaS je za odštátnenie nemocníc a väčšiu konkurenciu poisťovní

"Budeme na ňom intenzívne pracovať, aby všetko bolo pripravené k 1. januáru 2019," uviedol a dodal, že k balíčku je potrebné prijať viaceré legislatívne zmeny.

"Chcem ako predseda najsilnejšej vládnej strany podporovať Petra Pellegriniho a chcem vnášať do vlády silný sociálny rozmer a stabilitu," povedal a dodal, že rovnako od SNS očakáva, že bude prinášať národné témy a Most-Híd témy národnostných menšín.

"Keď sa krajine darí, treba ľuďom niečo dať," povedal Fico na margo dobrých hospodárskych výsledkov, ktoré Slovensko má.

"Pokiaľ ide o deficit na rok 2019, môžem povedať, že pôjde dole," uviedol a dodal, že gro sociálneho balíka bude výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy či zvyšovanie platov v štátnej správe.

Bugár prešiel skúškou demokracie

Podpredseda parlamentu a predseda Mosta-Híd Béla Bugár priznal, že predčasné voľby, o ktorých Most-Híd hovoril ako o jedinom možnom riešení politickej krízy, by neboli dobrým riešením.

"Prešli sme skúškou demokracie. Neviem, či ňou prešla aj opozícia," vyhlásil Bugár, podľa ktorého opozícia "kydala špinu na hlavu vládnej koalície".

"Vládna koalícia ústavným spôsobom navrátila riadenie štátu, ktoré znamená, že naďalej môžeme zabezpečiť stabilitu krajiny," povedal Bugár.

Ficov poslanecký mandát

Následne Fico jednoznačne neodpovedal na otázku, či zostáva poslancom Národnej rady SR.

Prečítajte si tiež: Aktivisti vinia Fica zo šírenia nenávisti voči slušným ľudom

"Poznáte nejakého politika, ktorý by mal viac preferenčných hlasov, ako som mal ja? Asi tam nenájdete nikoho. Tak dovoľte, aby som slobodne naložil s mojím mandátom. Zostávam predsedom strany Smer-SD, zostávam členom Koaličnej rady a chcem ako predseda najsilnejšej vládnej strany vnášať do Koaličnej rady silný sociálny rozmer a stabilitu. Toto je moja úloha," povedal Fico.

Po tom, ako podal demisiu, hovoril, že poslancom zostane minimálne do doby, kým vláda Petra Pellegriniho nezíska dôveru Národnej rady SR.

OĽaNO: Naďalej vládne Fico

Podľa opozičnej parlamentnej strany OĽaNO koaličná rada ukázala, že v krajine naďalej vládne Robert Fico, keďže na koaličnej rade premiér ani nevystupoval.

"Vládna koalícia sa nás snažila presvedčiť o akejsi stabilite, čo však vôbec nie je pravda, keďže sme práve prežili tretiu vážnu koaličnú krízu za posledné dva roky," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.

Podľa jej slov za nefungujúce zdravotníctvo, školstvo či korupciu nemôže opozícia, ale strany, ktoré sú pri moci.

1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  4. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  10. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  1. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  2. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  3. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  4. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  5. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  9. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  10. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 829
  2. Najužitočnejšia appka 17 754
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 651
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 639
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 6 962
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 409
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 111
  8. V O2 to s dátami poriadne prehnali 4 858
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 135
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 638

Téma: Béla Bugár

Článok je zaradený aj do ďalších tém Robert Fico

Zdravotnícke šmejdy ponúkajú naďalej. Zakročiť nevie nikto

Pomôcky predáva firma zo súostrovia Komory.

Komentár Zuzany Kepplovej

Fico má pravdu. Nezápasí so Sulíkom, ale s Kiskom

Robiť dramaturgiu relácie na želanie politika, je zlým signálom.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Všetko zadarmo, Fico sa vrátil

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

Pri orkáne môže mať človek problém udržať sa na nohách

O víchrici, ktorá z nedele na pondelok odstavila 12-tisíc domácností od elektriny, sme hovorili s klimatológom PAVLOM FAŠKOM.

Súdna rada sa zbavila kauzy prepojenia Bžána na predsedu Krajského súdu

Podnet bývalej ministerky spravodlivosti Žitňanskej má riešiť disciplinárny senát.

Gál považuje za najlepšie svoje pravidlá pre výber ústavných sudcov

Od kandidáta sa má vyžadovať, aby bol uznávaná osobnosť v oblasti práva.