SME
Nedeľa, 27. november, 2022 | Meniny má Milan

V piatok nadobúda účinnosť nový zákon o ochrane osobných údajov

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb

Ilustračné foto Ilustračné foto (Zdroj: SME/Ján Krošlák )

BRATISLAVA. V piatok nadobúda účinnosť nový zákon o ochrane osobných údajov, ktorý parlament odobril ešte v novembri minulého roku.

Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) novú normu vypracoval preto, lebo novelizácia existujúceho zákona by bola problematická a neprehľadná.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Reklamačné poriadky

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb. V novom zákone sú práva dotknutých osôb prispôsobené dnešnej elektronickej dobe a sú v nich nastavené podrobné postupy, ako má k ich uplatneniu dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať.

SkryťVypnúť reklamu

Ide o tzv. nastavenie „reklamačných poriadkov“ alebo pravidiel, ktoré je jasné a presné, čo je výhodou pre obe strany. Zákon sa vzťahuje na všetky fyzické osoby na území SR, preto by ľudia mali v skutočnom živote pocítiť posilnenie svojich práv, zlepšenie prístupu a možnosti kontroly nad svojimi osobnými údajmi.

Vznikli aj nové práva, napríklad právo na prenos osobných údajov od jedného prevádzkovateľa inému, ak je to technicky možné a sú splnené ďalšie podmienky.

Dodržiavanie štandardov

Nóvum je tiež, ako môžu prevádzkovatelia navonok voči úradu aj verejnosti deklarovať, že v ich spoločnosti sa dodržiavajú štandardy ochrany osobných údajov, a teda sú v súlade s platnou legislatívou v oblasti spracúvania osobných údajov, ako aj dodržiavania ochrany práv dotknutých osôb.

SkryťVypnúť reklamu

Slúžia na to napríklad kódexy správania sa a možnosť, nie povinnosť, aby k nim prevádzkovatelia pristúpili a dodržiavali ich podmienky, vysvetľuje navrhované zmeny Úrad na ochranu osobných údajov.

V novom zákone sa nemenia výšky pokút.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  2. Pre úsmevy všetkých detí: Mikuláš prinesie prekvapenia aj online
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to?
  4. Blíži sa najväčšia investičná konferencia roku 2022
  5. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  7. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie
  8. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME
  1. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  2. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  3. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste
  4. Štátne rezervy uvedú nový systém pomoci v krízových situáciách
  5. 7 prekvapení, ktoré prináša bývanie v Helenkách
  6. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  7. eTabletka - 6 dôvodov pre nákup liekov z pohodlia domova
  8. Wüstenrot predstavuje novinku v poistení majetku W dobrom domov
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 25 651
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 7 302
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 539
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 3 425
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 659
  6. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 028
  7. Plavky namiesto bielych plášťov. To sú doktori budúcnosti 1 727
  8. Jediná slovenská univerzita s akreditáciou AACSB 1 708
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Domácnosti ostávajú v neistote, koľko budú platiť od budúceho roka.


25. nov
Petra Vlhová počas slalomu v Killingtone 2022.

Z triumfu sa tešia Holdenerová aj Swennová Larssonová, Shiffrinová skončila až za Vlhovou.


Sportnet a 1 ďalší 36m
Peter Schutz.

Hibernácii V4 na nejaký čas sa nevyhneme.


4 h
Ukrajinskí vojaci v Doneckej oblasti.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 13 h

Neprehliadnite tiež

Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský.

Fico verí, že Mikulca odvolajú.


TASR 6 h
Minister financií Igor Matovič.

Problém sa podľa Tomáša začal počas pandémie.


TASR 6 h

Takmer polovica ľudí nekupuje na štedrovečernú večeru kapra.


SITA 6 h
Minister financií Igor Matovič.

Minister financií v statuse napísal, že odborári vo svojich požiadavkách neriešili rozšírenú korupciu v zdravotníctve.


SITA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu