SME
Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

V piatok nadobúda účinnosť nový zákon o ochrane osobných údajov

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb

Ilustračné foto Ilustračné foto (Zdroj: SME/Ján Krošlák )

BRATISLAVA. V piatok nadobúda účinnosť nový zákon o ochrane osobných údajov, ktorý parlament odobril ešte v novembri minulého roku.

Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) novú normu vypracoval preto, lebo novelizácia existujúceho zákona by bola problematická a neprehľadná.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Reklamačné poriadky

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb. V novom zákone sú práva dotknutých osôb prispôsobené dnešnej elektronickej dobe a sú v nich nastavené podrobné postupy, ako má k ich uplatneniu dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Ide o tzv. nastavenie „reklamačných poriadkov“ alebo pravidiel, ktoré je jasné a presné, čo je výhodou pre obe strany. Zákon sa vzťahuje na všetky fyzické osoby na území SR, preto by ľudia mali v skutočnom živote pocítiť posilnenie svojich práv, zlepšenie prístupu a možnosti kontroly nad svojimi osobnými údajmi.

Vznikli aj nové práva, napríklad právo na prenos osobných údajov od jedného prevádzkovateľa inému, ak je to technicky možné a sú splnené ďalšie podmienky.

Dodržiavanie štandardov

Nóvum je tiež, ako môžu prevádzkovatelia navonok voči úradu aj verejnosti deklarovať, že v ich spoločnosti sa dodržiavajú štandardy ochrany osobných údajov, a teda sú v súlade s platnou legislatívou v oblasti spracúvania osobných údajov, ako aj dodržiavania ochrany práv dotknutých osôb.

Skryť Vypnúť reklamu

Slúžia na to napríklad kódexy správania sa a možnosť, nie povinnosť, aby k nim prevádzkovatelia pristúpili a dodržiavali ich podmienky, vysvetľuje navrhované zmeny Úrad na ochranu osobných údajov.

V novom zákone sa nemenia výšky pokút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Aj matematika sa dá skrotiť
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  6. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  7. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  10. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 530
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 923
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 498
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 125
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 408
  6. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 316
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 981
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 941
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 717
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Petra Vlhová dnes - paralelný obrovský slalom v Lech Zürs LIVE.
Stĺpček šéfredaktorky

Jankovská usvedčuje Fica, že vedel o Kočnerovi (stĺpček šéfredaktorky)

Pred Jankovskou navštívil Fica Bödör.

Monika Jankovská.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Za Kollára sa musia hanbiť všetci

Boris Kollár sa nikdy nemal stať predsedom parlamentu.

Peter Tkačenko
Minister Andrej Doležal.

Neprehliadnite tiež

Plán s riešením otvorenia škôl chce Gröhling pripraviť do pondelka

Ministerstvo sa postupne stretáva a komunikuje aj s jednotlivými zriaďovateľmi škôl.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

Vranovskí poslanci dali herniam v meste stopku

Kasína budú len v budovách pre obchod a služby. Majú tam dve.

Polícia upozorňuje na hoax o zavedení rozdávania potravín na prídel

Krajčí sa vyjadril, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 povinné nebude.

Ilustračné foto.
Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.