SME
Sobota, 31. júl, 2021 | Meniny má IgnácKrížovkyKrížovky

V piatok nadobúda účinnosť nový zákon o ochrane osobných údajov

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb

Ilustračné foto Ilustračné foto (Zdroj: SME/Ján Krošlák )

BRATISLAVA. V piatok nadobúda účinnosť nový zákon o ochrane osobných údajov, ktorý parlament odobril ešte v novembri minulého roku.

Úrad na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) novú normu vypracoval preto, lebo novelizácia existujúceho zákona by bola problematická a neprehľadná.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Reklamačné poriadky

Zásadnou zmenou, spresnením, prešli práva dotknutých osôb. V novom zákone sú práva dotknutých osôb prispôsobené dnešnej elektronickej dobe a sú v nich nastavené podrobné postupy, ako má k ich uplatneniu dotknutá osoba či prevádzkovateľ pristupovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Ide o tzv. nastavenie „reklamačných poriadkov“ alebo pravidiel, ktoré je jasné a presné, čo je výhodou pre obe strany. Zákon sa vzťahuje na všetky fyzické osoby na území SR, preto by ľudia mali v skutočnom živote pocítiť posilnenie svojich práv, zlepšenie prístupu a možnosti kontroly nad svojimi osobnými údajmi.

Vznikli aj nové práva, napríklad právo na prenos osobných údajov od jedného prevádzkovateľa inému, ak je to technicky možné a sú splnené ďalšie podmienky.

Dodržiavanie štandardov

Nóvum je tiež, ako môžu prevádzkovatelia navonok voči úradu aj verejnosti deklarovať, že v ich spoločnosti sa dodržiavajú štandardy ochrany osobných údajov, a teda sú v súlade s platnou legislatívou v oblasti spracúvania osobných údajov, ako aj dodržiavania ochrany práv dotknutých osôb.

Skryť Vypnúť reklamu

Slúžia na to napríklad kódexy správania sa a možnosť, nie povinnosť, aby k nim prevádzkovatelia pristúpili a dodržiavali ich podmienky, vysvetľuje navrhované zmeny Úrad na ochranu osobných údajov.

V novom zákone sa nemenia výšky pokút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  3. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  4. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  5. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 5 409
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 703
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 892
  4. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 441
  5. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 3 353
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 338
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 254
  8. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 167
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 983
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 920
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rodiaci sa štát mal veľa verzí na mapách, táto je z roku 1919.

Na vytvorenie štátu neexistuje žiadny manuál, hovorí historik Roman Holec.


23. júl
Ilustračná fotografia.

Uznesenie Ústavného súdu vyšlo v zbierke zákonov a vstúpilo tak do platnosti.


a 1 ďalší 5 h
Zuzana Rehák Štefečeková a Erik Varga na OH v Tokiu 2020.

Varga nezískal medailu ani na štvrtej olympiáde.


Sportnet a 1 ďalší 6 h
Prevádzkovatelia zatvárajú svoje bary na Mykonose. Vláda totiž zakázala nočnú prevádzku reštaurácií a barov v niektorých najvyhľadávanejších dovolenkových destináciách.

Mykonos si užil týždeň voľnosti, môže sa to zmeniť.


20 h

Neprehliadnite tiež

Zásah hasičov v Martine po búrkach v Žilinskom kraji, 14. júla 2021.

Meteorológovia vydali na nedeľu pre západné a stredné Slovensko výstrahu 2. stupňa.


TASR 19m
Ilustračná fotografia.

Uznesenie Ústavného súdu vyšlo v zbierke zákonov a vstúpilo tak do platnosti.


a 1 ďalší 5 h
Predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Viskupič neeviduje zatiaľ žiadne stretnutie zástupcov štátu so zástupcami samospráv.


SITA 5 h

Ako sa vyvíja nákaza Covid-19 na Slovensku?


a 1 ďalší 7 h