SME

Hygienici začali s kontrolami zmrzlinární, preverujú suroviny aj hygienu

Kontroly potrvajú do septembra.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME/ T.B.)

BRATISLAVA. Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva už tretí týždeň kontrolujú prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny.

Pokračovať budú až do konca tohtoročnej letnej sezóny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preverujú pôvod surovín

Hygienici preverujú pôvod surovín a polotovarov na výrobu zmrzliny, hygienickú úroveň jej podávania a prevádzkovú hygienu zariadení.

Pozornosť venujú použitým farbivám v zmrzlinách, kontrolujú tiež dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti surovín a polotovarov, z ktorých bola nebalená zmrzlina vyrobená a teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach.

SkryťVypnúť reklamu

"Kontroly je potrebné vnímať ako opatrenia za účelom prevencie zdravia obyvateľov," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Prevádzkovateľov zariadení požiadal o súčinnosť a spoluprácu.

Výsledky tohtoročných kontrol budú verejnosti publikované v priebehu septembra 2018. Opatrenia na odstránenie možných nedostatkov však budú musieť prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení.

Dodržiavanie hygieny

Počas vlaňajšej letnej sezóny skontrolovali 964 prevádzok, nedostatky boli zistené v 264 z nich, teda zhruba v každej štvrtej.

Podľa Mikasa to boli najčastejšie neodobraté a neodložené vzorky vo výrobniach zmrzlín na dobu 48 hodín, nepredložená respektíve nevedená evidencia o výrobe zmrzliny a tým nemožnosť preukázať dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení.

SkryťVypnúť reklamu

Prevádzky však tiež nedodržiavali osobnú hygienu pracovníkov, neviedli evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach, chýbali im meracie zariadenia a boli zistené aj nedostatky v prevádzkovej hygiene ako napríklad nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody, znečistené chladiace a mraziace zariadenia, znečistenie pracovných plôch.

Odborní pracovníci regionálnych úradov počas vlaňajších kontrol odobrali a mikrobiologicky vyšetrili 2317 vzoriek zmrzliny. Požiadavkám platnej legislatívy nevyhovelo 314 vzoriek. Zároveň odobrali 1116 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu, z ktorých nevyhovelo 52 vzoriek, pričom 47 vzoriek zmrzliny nevyhovelo z dôvodu použitia nepovolených farbív.

Zistené nedostatky

Hygienici odobrali aj 791 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov.

SkryťVypnúť reklamu

Z toho bolo 145 sterov nevyhovujúcich, boli kontaminované patogénnymi a podmienene patogénnymi mikroorganizmami.

Za zistené nedostatky uložili hygienici počas vlaňajšej letnej sezóny 143 blokových pokút v sume 9367 eur. V dvoch prípadoch dokonca nariadili uzatvoriť prevádzky do doby odstránenia nedostatkov.

Nebalená zmrzlina je v súčasnosti pripravovaná prevažne studenou cestou. Pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode zmrazia, priblížil hlavný hygienik SR.

S klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo s vajíčkami sa možno stretnúť už len ojedinele. V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť zmrzlina tepelne upravená a tepelne opracované musia byť aj pridávané potraviny ako napríklad mlieko či oriešky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  2. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  3. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  4. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  3. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  4. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  5. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  6. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  7. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  8. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 70 698
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 8 712
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 7 989
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 7 423
  5. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 865
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 5 035
  7. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 4 517
  8. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 981
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

El Maestro oslavuje.

Aký plán má šéf Spartaka proti Slovanu?


Juraj Majdan

V Poprade už v minulosti pôsobil.


TASR
Romain Arneodo (hore) a Manuel Guinard po víťazstve vo štvorhre na turnaji ATP Masters 1000 Monte Carlo 2025.

S francúzskym partnerom na turnaji štartoval vďaka voľnej karte, napokon predviedli víťaznú jazdu.


Albert Šimek
SkryťZatvoriť reklamu