SME
Utorok, 27. júl, 2021 | Meniny má BoženaKrížovkyKrížovky

Komora učiteľov zaslala otvorený list Pellegrinimu, čakali od neho viac

Vláda sa má podľa komory zamerať na problémy vychovávateľov školských klubov detí.

Premiér Peter Pellegrini.Premiér Peter Pellegrini. (Zdroj: TASR)
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

BRATISLAVA. Slovenská komora učiteľov zaslala v mene vychovávateľov školských klubov detí (ŠKD) otvorený list predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu, v ktorom žiadajú, aby vláda upriamila svoju pozornosť na ich problémy a pomohli ich riešiť.

"Vo svojich vyjadreniach často rád uvádzate, že školstvo pre Vás osobne znamená prioritu, sám pochádzate z učiteľskej rodiny a istý čas ste tento vysoko rizikový rezort viedli. Na tomto mieste, žiaľ, musíme konštatovať, že sme od Vás očakávali podstatne viac," píše sa v otvorenom liste, ktorý agentúre SITA zaslal prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman.

Skryť Vypnúť reklamu

Desiatky rokov sa podľa komory vychovávateľom ŠKD nedostávalo náležitej pozornosti a hoci nároky na ich prácu od roku 1989 stúpajú, podmienky pre jej výkon sa rapídne zhoršujú.

Z úst ministra školstva podľa komory dodnes nezaznel jediný návrh na riešenie zhoršujúcich sa podmienok pre výchovu mimo vyučovania.

Reforma mala vychovávateľom priťažiť

Reforma v roku 2008 priniesla vychovávateľom paradoxne začiatok konca v podobe nemožnosti naplniť pracovný úväzok na sto percent a dehonestáciu statusu vychovávateľa ako pedagogického zamestnanca. Legislatíva umožnila pretransformovať výchovno-vzdelávacie zariadenia na akési „úschovne živého materiálu“.

"Isto je Vám známe, že v ŠKD pracujú kvalifikovaní pedagógovia. Vychovávatelia sú kompetentní rozvíjať pohybové, estetické, sociálno-emocionálne a pracovno-technické zručnosti detí. Vo svojom pôsobení priamo nadväzujú na ich školské vzdelávanie a majú možnosť pozitívne ovplyvniť prepojenie poznatkového systému s praktickou skúsenosťou," píšu v liste.

Skryť Vypnúť reklamu

Komora dodáva, že vychovávatelia sú kompetentní a schopní poskytovať rodine pomocný servis pri výskyte výchovných problémov a zároveň vytvárajú podmienky pre prevenciu sociálno-patologických javov v správaní detí. Zabezpečujú pokračovanie školskej individuálnej integrácie smerujúcej k inklúzii.

Školské kluby detí sú serióznou súčasťou slovenského výchovno-vzdelávacieho systému. Štát by mal nielen poznať a rešpektovať, ale aj aktívne podporovať bohatosť vzdelávacieho prostredia, rôzne vzdelávacie cesty, ktoré prispievajú k nárastu vzdelanosti detí a mládeže.

Kluby majú množstvo problémov

Skutočnosť však ŠKD „zatvára“ do bežných školských tried s nedostatkom priestoru, neadekvátnym materiálno-technickým vybavením, so šetriacim programom originálnych kompetencií.

Skryť Vypnúť reklamu

"Celé desaťročia cítime nezáujem venovať akékoľvek úsilie koncepčným zmenám a tvorbe hodnotového ideálu vo výchove. Nie je záujem investovať do podmienok výchovy a do toho, čo sa nám zaručene vráti v podobe zodpovedných jedincov, schopných využívať svoj talent a špecifické schopnosti v prospech spoločnosti. Naopak dlhodobo sme svedkami politikárčenia, znechutení rozdávaním nezmyselných sociálnych balíčkov. Na otázky a pripomienky dostávame strohú odpoveď, že na problémoch sa pracuje a zmeny sa pripravujú," konštatujú členovia komory v liste.

Svoju nespokojnosť zviditeľnili vo výsledkoch dotazníkového prieskumu, ktorý koncom roku 2017 urobila Slovenská komora učiteľov. Tisícky podpisov pod aktuálne šírenou petíciou za skvalitnenie podmienok v ŠKD signalizujú, že sľubov a politických prekáračiek bolo dosť.

Skryť Vypnúť reklamu

"Pán premiér, škála našich problémov je veľmi pestrá a vyššie spomenuté len zľahka popisuje reálnosť stavu. Dôrazne Vás preto žiadame, aby ste v interakcii s ministerkou školstva iniciovali nevyhnutné zmeny na nápravu tejto poľutovaniahodnej situácie a prioritne riešili úpravu priamej výchovnej činnosti vychovávateľov v ŠKD na 23 hodín týždenne a stanovenie najvyššieho počtu detí v jednotlivých oddeleniach ŠKD. Legislatívne zmeny je nutné vykonať tak, aby nadobudli účinnosť k 1. septembru a nový školský rok nebol zaťažovaný organizačnými zmenami v jeho priebehu," uzavreli v liste.

1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  3. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  4. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  7. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  8. Lenivý brunch s Muchom
  9. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  10. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 145
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 7 001
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 766
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 306
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 269
  6. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú 3 984
  7. Od Česka až po Jadran 3 808
  8. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 109
  9. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 087
  10. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu 2 131
Skryť Vypnúť reklamu

Predseda parlamentu Boris Kollár a poslanecký klub Sme rodina.

Peter Pčolinský žiadal splnenie požiadaviek do konca júlovej schôdze.

a 1 ďalší 8 h
Eliška Mintálová v disciplíne K1 na OH v Tokiu 2020.

Sledujte 4. deň olympijských hier v Tokiu minútu po minúte.

Sportnet 4 h