SME

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

Dušan Křístek.Dušan Křístek. (Zdroj: Jozef Jakubčo)

Na Západe je food fotografia obrovský biznis. Väčšina z ľudí, ktorí v ňom pôsobia, má aj nejaké pozadie z gastroscény. Ako je to vo vašom prípade?

Mňa variť baví. Ak by som nefotil, tak by som asi obracal hamburgery v nejakej prevádzke. K foteniu jedla som sa dostal vo vydavateľstve, kde som pracoval – keď sa riešilo, ako zabezpečiť interne vydávanie kuchárskych kníh, ktoré sa dovtedy riešilo externe. Niežeby sa jedlo nedalo fotiť bez toho, že ho človek pozná, ale pocit z fotky viete navodiť, keď máte k jedlu vzťah.

SkryťVypnúť reklamu

To isté platí pri ľuďoch, ktorí fotia autá. Musia ich milovať. Ja by som ho tiež odfotil, ale bude to... „no, auto“. Človek, ktorý má k autám vzťah, tam dodá predstavu, že to auto je super.

Čo z jedla najradšej fotíte? Skúsim si tipnúť - mäso?

Mäso je vďačné, lebo ho mám rád. Ale je mi to relatívne jedno, ak to nie sú bryndzové halušky alebo iné jedlá kašovitého charakteru. To sú také nevďačné témy, lebo to je jednoliata hmota, ktorá zle vyzerá pri varení, aj keď sa uvarí a aj na tanieri.

Čo taký segedín?

Ten je na tom ešte dobre, lebo tam sa dajú vytiahnuť kúsky mäsa. Ale tie bryndzové halušky, čo tam vlastne je? Sú to biele uzlíčky poliate bielou hmotou a vyzerá to ako natrávené.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5ES8 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 178
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 913
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 787
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 481
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 863
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 561
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 191
  8. Maratónska kampaň, ktorú nebudeme vidieť, ale budeme o nej počuť 1 766
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Max Verstappen vyhral Veľkú cenu Japonska 2025

Max Verstappen dosiahol prvé víťazstvo v sezóne.


a 1 ďalší
Ryan Poehling (Philadelphia) strieľa gól do siete Montrealu, vľavo slovenský útočník Juraj Slafkovský.

Slováci v noci na nedeľu nebodovali.


TASR
Nela Lopušanová v drese BK Selects Girls.

Jej tím postúpil do finále Národneho šampionáttu USA po výhre 4:1.


Carlo Ancelotti

Kouč Realu priznal, že zisk ligového titulu je už málo pravdepodobný.


Reuters
SkryťZatvoriť reklamu