SME

Food fotograf: Keď sa fotí pečené kura, tak nie je pečené

Prečo sa pri fotení do hamburgerov pichajú špáradlá a do kurčaťa klinčeky?

Dušan Křístek.Dušan Křístek. (Zdroj: Jozef Jakubčo)

Na Západe je food fotografia obrovský biznis. Väčšina z ľudí, ktorí v ňom pôsobia, má aj nejaké pozadie z gastroscény. Ako je to vo vašom prípade?

Mňa variť baví. Ak by som nefotil, tak by som asi obracal hamburgery v nejakej prevádzke. K foteniu jedla som sa dostal vo vydavateľstve, kde som pracoval – keď sa riešilo, ako zabezpečiť interne vydávanie kuchárskych kníh, ktoré sa dovtedy riešilo externe. Niežeby sa jedlo nedalo fotiť bez toho, že ho človek pozná, ale pocit z fotky viete navodiť, keď máte k jedlu vzťah.

SkryťVypnúť reklamu

To isté platí pri ľuďoch, ktorí fotia autá. Musia ich milovať. Ja by som ho tiež odfotil, ale bude to... „no, auto“. Človek, ktorý má k autám vzťah, tam dodá predstavu, že to auto je super.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo z jedla najradšej fotíte? Skúsim si tipnúť - mäso?

Mäso je vďačné, lebo ho mám rád. Ale je mi to relatívne jedno, ak to nie sú bryndzové halušky alebo iné jedlá kašovitého charakteru. To sú také nevďačné témy, lebo to je jednoliata hmota, ktorá zle vyzerá pri varení, aj keď sa uvarí a aj na tanieri.

Čo taký segedín?

Ten je na tom ešte dobre, lebo tam sa dajú vytiahnuť kúsky mäsa. Ale tie bryndzové halušky, čo tam vlastne je? Sú to biele uzlíčky poliate bielou hmotou a vyzerá to ako natrávené.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5ES8 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 125
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 581
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 090
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 223
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 525
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 259
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 233
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu