SENEC. Cez tri kruhové okienka nad sebou vidno, ako v medenej rúre buble destilát z marhuľového kvasu. Milovníkovi kvalitnej domácej pálenky sa nevdojak zbiehajú sliny.
"Volá sa to trojstupňová kolóna," opisuje časť destilačného zariadenia Pavol Kvál z Prvej seneckej pálenice. "Znamená to, že každá pálenka bola trikrát destilovaná."
Poslanci koaličného Mosta-Híd teraz chcú, aby podobné zariadenie v zmenšenej verzii mohol mať doma legálne ktokoľvek, kto si chce vypáliť destilát zo svojej úrody. Ich návrh odobrila minulý týždeň aj vláda, hoci s viacerými zásadnými pripomienkami.
Kým Most návrh vysvetľuje návratom k stáročnej rakúsko-uhorskej tradícii domáceho pálenia, pestovateľské pálenice, hygienici aj vláda hovoria o rizikách rozmachu čierneho trhu či ohrozenia zdravia nekvalitnou pálenkou.
Pre domácu výrobu pálenky nie je zanedbateľný ani prepočet jej ceny oproti pestovateľskej pálenici.
Ročná úspora vychádza na niekoľko desiatok eur. Ak sa do nej započítajú aj vstupné náklady na destilačné zariadenie, človek by musel doma páliť desaťročia, aby sa mu vrátili.
Koľkí pália načierno?
"Na Slovensku páli ilegálne alkohol okolo 30-tisíc ľudí," hovorí šéf parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo Peter Antal z Mosta. "Chceme týchto ľudí dostať do režimu legálneho pálenia."
Štát tak podľa neho získa dane z doma vypáleného alkoholu, ktoré mu teraz unikajú.