BRATISLAVA. SaS chce odstrániť slovenským vinárom prekážky pri predaji burčiaka.
Vyplýva to z návrhu novely zákona o vinohradníctve a vinárstve, o ktorom dnes rokovali poslanci v prvom čítaní.
Hrozno dozrieva skôr
Dôvodom predloženia návrhu sú klimatické zmeny, ktoré majú za následok skorší nástup slnečných a teplých dní, v dôsledku čoho hrozno dozrieva skôr.
Novelu zákona predkladajú na rokovanie NR SR opoziční poslanci NR SR za SaS Radoslav Pavelka a Anna Zemanová.
"Obmedzenie predaja burčiaka termínom od 15. augusta slovenským vinárom spôsobuje ťažkosti nielen v prípade, ak hrozno dozreje skôr, pretože je potrebné surovinu spracovať. Slovenských spracovateľov hrozna toto časové obmedzenie dostáva zároveň do pozície nekonkurencieschopného súťažiaceho subjektu na trhu, keďže v okolitých štátoch takéto obmedzenie buď nie je, alebo je časovo výhodnejšie,“ uviedli k návrhu predkladatelia.
Obmedzenie predaja je neopodstatnené
V Českej republike je podľa poslancov SaS nápoj s označením „burčák“ povolené predávať už od 1. augusta.

„Keďže v Európskej únii je jednou zo základných slobôd voľný pohyb tovaru, predaj „burčiakov“ označených iným názvom než „burčiak“ z okolitých štátov na Slovensku zakázať a obmedziť nemôžeme. Obmedzenie predaja burčiaka považujeme za neopodstatnené aj z dôvodu, že zákon povoľuje počas kvasenia burčiaka proces kvasenia zastaviť a opätovne ho uviesť do kvasenia a následne ponúkať spotrebiteľovi,“ dodali predkladatelia.
Navrhovaná novela zákona o vinohradníctve a vinárstve chce vypustiť zo zákona odsek 2, ktorým sa povoľoval predaj burčiaka len v termíne od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka.
Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. januára 2019.