BRATISLAVA (SME - bel) - V roku 1989 Svetová zdravotnícka organizácia vo svojich odporúčaniach označila za vhodnú takú stravu, ktorá obsahuje veľa strukovín, obilnín, ovocia a zeleniny. Ako na 5. kongrese Európskej vegetariánskej únie, ktorý sa dnes v Bratislave končí, uviedol profesor Winston Craig z Andrewsovej univerzity v USA, vyše 90 percent štúdií, zaoberajúcich sa vplyvom ovocia a zeleniny na zdravie človeka, potvrdilo ich konzumáciu ako dostatočnú ochranu pred vznikom rakoviny, nakoľko v ovocí a zelenine sa nachádza okolo 400 prvkov, ochraňujúcich zdravie. To však neznamená, že účinok ovocia a zeleniny je magický a že by úplne eliminoval vznik civilizačných chorôb (rakoviny, vysokého krvného tlaku, obéznosti, chorôb srdca). Jeho sila je logicky priamo úmerná množstvu, ktoré človek denne skonzumuje. Podľa jedného z amerických prieskumov napríklad zaradenie ovocia a zeleniny do jedálnička šesťkrát denne znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka na 35 percent, 4-5-krát o 45 percent. Ak sú ovocie a zelenina pravidelnou súčasťou stravovania, o 22 percent je nižší výskyt mozgovej porážky. Preventívne však pôsobia aj strukoviny. V krajinách, kde sa vo veľkých množstvách konzumuje sója a produkty z nej, je riziko vzniku rakoviny polovičné.
Autor: SME - bel