SME
Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

Lepšiu ochranu osobných údajov zanedbávajú firmy aj štát

Na lepšiu ochranu údajov sa nevyčlenili peniaze, hoci kybernetické hrozby narastajú.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME- GABRIEL KUCHTA)

BRATISLAVA. Nariadenie EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR) rok po jeho zavedení ignorujú podľa odborníkov mnohé firmy, ako aj štát.

Na lepšiu ochranu údajov si podľa nich nevyčlenili peniaze, hoci kybernetické hrozby narastajú.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príkladom ide bankový sektor

Bez dôsledného zabezpečenia je podľa odborníkov takmer nemožné ochrániť osobné údaje ľudí.

"Prichádzajú cloudové služby, nová internetová technológia G5, internet vecí, Industry4. Toto všetko zvyšuje aktivitu v kybernetickom priestore nielen užívateľov, ale aj hackerov," konštatuje audítor spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Igor Straka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na účinné riadenie ochrany osobných údajov sú podľa advokáta spolupracujúceho s TÜV SÜD Slovakia Pavla Nechalu lepšie pripravené sektory, ktoré majú skúsenosti so zložitou zákonnou reguláciou.

"Môžeme tam zaradiť bankový sektor, poisťovníctvo, utility. Naopak, zavedenie GDPR je výzvou pre výrobné podniky, ale aj marketingové agentúry," priblížil.

Databázy zostávajú nešifrované

Straka hodnotí pozitívne dopad GDPR na počet nevyžiadanej pošty, SMS a predajných telefonátov, ktoré klesli približne na polovicu. Na druhej strane vníma istý stupeň rezignácie v procese implementácie GDPR zo strany komerčných spoločností, ako aj štátu.

"Ľudia sa akosi prestali báť dopadov z neplnenia GDPR. Stav zabezpečenia opäť ostal v rovine predpísanej dokumentácie, ale to nestačí. Databázy zostávajú nešifrované, údaje nezabezpečené, dohľadateľnosť nulová a odhaľovanie incidentov je veľká neznáma," doplnil audítor.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa odborníkov si mnohé firmy, ale tiež štát nevyčlenili financie na to, aby dokázali dodržať náročnejšie požiadavky na ochranu osobných údajov. Organizácie preto často siahajú po "lacných" riešeniach.

Odborníci vidia problém aj v tom, že v celej Európskej únii bolo udelených len minimum pokút.

Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov zatiaľ uložil tri tisíceurové pokuty. Rozhodnutie o nich nie je zatiaľ právoplatné. Nechala očakáva nástup uplatňovania práv dotknutých osôb.

"Niektoré práva dotknutých osôb nebudú firmy a inštitúcie jednoducho schopné zabezpečiť bez dôkladnej implementácie a riadenia ochrany osobných údajov," uzavrel.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  2. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  3. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  4. Odpady nad zlato
  5. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  6. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  7. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  8. Nová udržateľná značka kávy, ktorá dodá energiu na cesty
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  10. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  5. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  6. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  7. Nová udržateľná značka kávy, ktorá dodá energiu na cesty
  8. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Odpady nad zlato
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 179
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 990
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 366
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 169
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 558
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 068
  7. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 2 587
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 402
  9. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 344
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 272
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Učiteľka s deťmi počas dištančného vyučovania v Košiciach.

Návšteva pápeža sa na číslach neukáže.


20. sep

Neprehliadnite tiež

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili takmer 405-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 589 obetí.


a 4 ďalší 7 h
Mestské pozemky chcú do nájmu viacerí farmári. Roky mali byť využívané aj bez nájomnej zmluvy s mestom.

Mali spor na poli i blízko k Varehovi.


9 h
Košičan Ján Marek žije v Dánsku päť rokov. V krajine sa po takmer roku a pol pandémie vďaka vysokej zaočkovanosti populácie dočkali života bez obmedzení.

Vysoká zaočkovanosť im vrátila slobodu.


9 h
Skryť Zatvoriť reklamu