SME
Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Lepšiu ochranu osobných údajov zanedbávajú firmy aj štát

Na lepšiu ochranu údajov sa nevyčlenili peniaze, hoci kybernetické hrozby narastajú.

(Zdroj: SME- GABRIEL KUCHTA)

BRATISLAVA. Nariadenie EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR) rok po jeho zavedení ignorujú podľa odborníkov mnohé firmy, ako aj štát.

Na lepšiu ochranu údajov si podľa nich nevyčlenili peniaze, hoci kybernetické hrozby narastajú.

Článok pokračuje pod video reklamou

Príkladom ide bankový sektor

Bez dôsledného zabezpečenia je podľa odborníkov takmer nemožné ochrániť osobné údaje ľudí.

"Prichádzajú cloudové služby, nová internetová technológia G5, internet vecí, Industry4. Toto všetko zvyšuje aktivitu v kybernetickom priestore nielen užívateľov, ale aj hackerov," konštatuje audítor spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Igor Straka.

Na účinné riadenie ochrany osobných údajov sú podľa advokáta spolupracujúceho s TÜV SÜD Slovakia Pavla Nechalu lepšie pripravené sektory, ktoré majú skúsenosti so zložitou zákonnou reguláciou.

"Môžeme tam zaradiť bankový sektor, poisťovníctvo, utility. Naopak, zavedenie GDPR je výzvou pre výrobné podniky, ale aj marketingové agentúry," priblížil.

Databázy zostávajú nešifrované

Straka hodnotí pozitívne dopad GDPR na počet nevyžiadanej pošty, SMS a predajných telefonátov, ktoré klesli približne na polovicu. Na druhej strane vníma istý stupeň rezignácie v procese implementácie GDPR zo strany komerčných spoločností, ako aj štátu.

"Ľudia sa akosi prestali báť dopadov z neplnenia GDPR. Stav zabezpečenia opäť ostal v rovine predpísanej dokumentácie, ale to nestačí. Databázy zostávajú nešifrované, údaje nezabezpečené, dohľadateľnosť nulová a odhaľovanie incidentov je veľká neznáma," doplnil audítor.

Podľa odborníkov si mnohé firmy, ale tiež štát nevyčlenili financie na to, aby dokázali dodržať náročnejšie požiadavky na ochranu osobných údajov. Organizácie preto často siahajú po "lacných" riešeniach.

Odborníci vidia problém aj v tom, že v celej Európskej únii bolo udelených len minimum pokút.

Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov zatiaľ uložil tri tisíceurové pokuty. Rozhodnutie o nich nie je zatiaľ právoplatné. Nechala očakáva nástup uplatňovania práv dotknutých osôb.

"Niektoré práva dotknutých osôb nebudú firmy a inštitúcie jednoducho schopné zabezpečiť bez dôkladnej implementácie a riadenia ochrany osobných údajov," uzavrel.

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. 30 rokov slobody
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. 30 rokov slobody
  4. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  5. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  6. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  7. Slováci sú chlebovým národom
  8. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  9. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  10. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 753
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 12 207
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 11 471
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 094
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 9 881
  6. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 9 215
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 219
  8. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 730
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 225
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 6 392

Téma: GDPR - zákon o ochrane osobných údajov


Článok je zaradený aj do ďalších tém Daňové priznanie 2018

Hlavné správy zo Sme.sk

Rozhovor

Autor Gorily Holúbek: Flašíka viem vysvetliť, polícia sa mi neozvala

Kvalita nahrávky je podobná originálu.

Bývalý analytik SIS Peter Holúbek podľa Gorily odpočúval konšpiračný byt na Vazovej ulici.
Dobré ráno

Dobré ráno: Johnson prekvapil a dohodol sa s EÚ na odchode

V sobotu zasadne britský parlament

Podcast Dobré Ráno
Komentár šéfredaktorky

Čo nám Gorila hovorí o Ficovi a Haščákovi

Gorila ponúkla jasnú predstavu, ako si interpretujú fungovanie štátu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ráž počas koncertu skupiny Elán

Neprehliadnite tiež

Burdiga: Je Polačekova vina, že sa nepodpísalo memorandum s EEI

Mesto Košice reaguje: Prekrúca fakty, nesedí časový sled.

Henrich Burdiga (vľavo) a Jaroslav Polaček.

Prerábku garáží na karanténnu stanicu Polaček nestíha

Mesto oslovilo firmu, ktorú Rada primátora nechce a ochranári na ňu posielajú kontroly.

Polaček na začiatku októbra tvrdil, že sa prerábka stihne. Nestihne.
Václav Kohlmayer.

Riaditeľ školy v Rudňanoch prišiel o funkciu. Pre alkohol

Výkon mu pozastavil starosta obce, na školu prišla inšpekcia.

Peter Fischer už nie je riaditeľom školy.