SME
Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Lepšiu ochranu osobných údajov zanedbávajú firmy aj štát

Na lepšiu ochranu údajov sa nevyčlenili peniaze, hoci kybernetické hrozby narastajú.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME- GABRIEL KUCHTA)

BRATISLAVA. Nariadenie EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR) rok po jeho zavedení ignorujú podľa odborníkov mnohé firmy, ako aj štát.

Na lepšiu ochranu údajov si podľa nich nevyčlenili peniaze, hoci kybernetické hrozby narastajú.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Príkladom ide bankový sektor

Bez dôsledného zabezpečenia je podľa odborníkov takmer nemožné ochrániť osobné údaje ľudí.

"Prichádzajú cloudové služby, nová internetová technológia G5, internet vecí, Industry4. Toto všetko zvyšuje aktivitu v kybernetickom priestore nielen užívateľov, ale aj hackerov," konštatuje audítor spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Igor Straka.

Skryť Vypnúť reklamu

Na účinné riadenie ochrany osobných údajov sú podľa advokáta spolupracujúceho s TÜV SÜD Slovakia Pavla Nechalu lepšie pripravené sektory, ktoré majú skúsenosti so zložitou zákonnou reguláciou.

"Môžeme tam zaradiť bankový sektor, poisťovníctvo, utility. Naopak, zavedenie GDPR je výzvou pre výrobné podniky, ale aj marketingové agentúry," priblížil.

Databázy zostávajú nešifrované

Straka hodnotí pozitívne dopad GDPR na počet nevyžiadanej pošty, SMS a predajných telefonátov, ktoré klesli približne na polovicu. Na druhej strane vníma istý stupeň rezignácie v procese implementácie GDPR zo strany komerčných spoločností, ako aj štátu.

"Ľudia sa akosi prestali báť dopadov z neplnenia GDPR. Stav zabezpečenia opäť ostal v rovine predpísanej dokumentácie, ale to nestačí. Databázy zostávajú nešifrované, údaje nezabezpečené, dohľadateľnosť nulová a odhaľovanie incidentov je veľká neznáma," doplnil audítor.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa odborníkov si mnohé firmy, ale tiež štát nevyčlenili financie na to, aby dokázali dodržať náročnejšie požiadavky na ochranu osobných údajov. Organizácie preto často siahajú po "lacných" riešeniach.

Odborníci vidia problém aj v tom, že v celej Európskej únii bolo udelených len minimum pokút.

Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov zatiaľ uložil tri tisíceurové pokuty. Rozhodnutie o nich nie je zatiaľ právoplatné. Nechala očakáva nástup uplatňovania práv dotknutých osôb.

"Niektoré práva dotknutých osôb nebudú firmy a inštitúcie jednoducho schopné zabezpečiť bez dôkladnej implementácie a riadenia ochrany osobných údajov," uzavrel.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  4. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  5. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  6. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  7. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  8. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  9. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  10. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  3. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  5. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  6. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  7. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  8. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  9. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  10. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 515
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 16 580
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 14 906
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 195
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 756
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 194
  7. Aká je chémia vôní 9 034
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 624
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 468
  10. Bývanie v meste predlžuje život 8 025
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: GDPR - zákon o ochrane osobných údajov

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Daňové priznanie 2018
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Fico spojil Norberta Bödöra s Bonulom, predtým hovoril inak

Zákazky od Bonulu Smer nechce prezradiť.

Na fotografii (zľava) sú bývalý zamestnanec Bonulu Peter Brath; profesionálny zápasník Attila Végh; Matúš Mečár, ktorý bol odsúdený za vydieranie; nitriansky podnikateľ Norbert Bödör; podnikateľ a manažér zápasníkov Eduard Gerek a zástupca riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milan Mihálik.
Dobré ráno

Dobré ráno: Ruskovi za objednávku vraždy spoločníčky hrozí doživotie

Pojednávanie je odročené na február.

Vizualizácia projektu Pod Vinicou.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako Ficovi pes zožral domácu úlohu

Súčasťou pôvabu dobrej výhovorky je, že jej očividná lož skôr pobaví, ako urazí.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Neprehliadnite tiež

Dobré ráno

Dobré ráno: Ruskovi za objednávku vraždy spoločníčky hrozí doživotie

Pojednávanie je odročené na február.

Riaditeľka s dvomi platmi brala dotácie na mŕtve duše. Polícia: Žiadny podvod

Vyšetrovateľ: Žiakmi sú aj deti, ktoré do školy nechodia.

Súkromná škola čelí podozreniu z podvodu, polícia stále koná.

Odchovanec domova: Plánoval som normálny život, ale prišiel pád

Okúsil ulicu i drogy, verí, že bude lepšie.

Adam Oračko po od odchode z detského domova zažil rôzne životné peripetie vrátane života na ulici a drog.
Rozhovor

Vyrastal v domove: Odchod od rodičov bola cesta z pekla do neba

Do bežného života vstupoval s odchodným a jednou taškou.

Keď prišiel do domova, tešil sa z teplej vody, oblečenia, jedla a výletov.