BRATISLAVA. Záujem o chov včiel v slovenských mestách v posledných rokoch rastie, ich úľom sa darí na strechách, v záhradách aj na terasách domov. Mestskí včelári sa snažia dostať do miest viac včiel, aby sa postarali o opeľovanie a udržali tak biodiverzitu. Za nektárom pritom vedia preletieť tri kilometre, hovorí koordinátor projektu Mestské včely Peter Svitek.
Mestské úle sa však nehodia všade. Chovateľ si musí zvážiť, či včely budú mať v okolí dosť kvetov a stromov. O kvalitu medu z mestského prostredia sa pritom netreba obávať.
"Každá včela, ktorá nektár prinesie do úľa, ho dokonale filtruje. V úli si túto šťavu včely odovzdávajú medzi sebou 15- až 25-krát, a znovu ju filtrujú, kým ju spracujú a dajú do plástu ako med. Med je preto najčistejšia potravina na svete," vysvetľuje Milan Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov.